Yenidoğan Bebek Maması Nasıl Hazırlanır? Yenidoğan bebeklere uygun mamanın hazırlanışı şöyledir: 30 cc kaynamış ılınmış temiz içme suyuna 1 ölçek, 60 cc suya ise 2 ölçek mama koyup karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Ortalama 2-3 saatte bir mama vererek bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Su ılıdıktan sonra (yaklaşık 60 derece), mama kutusunun içinde bulunan ölçeği kullanarak silme hesabı ile biberona koyun. Genel olarak 30 cc suya 1 ölçek mama ekleniyor. Örneğin; yenidoğan bebekler için 60 cc suya 2 ölçek, 3 aylık bebekler için 120 cc suya 4 ölçek mama eklemek yeterli oluyor.
Hazırlanan bebek mamasını 2 saat içinde kullanmaya başlamazsanız hemen şişeyi buzdolabında saklayın ve 24 saat içinde kullanın. Bebeğinizi besledikten sonra biberon içinde kalan bebek mamasını atın. Bebek maması ve bebeğinizin tükürüğünün kombinasyonu bakterilerin büyümesine neden olabilir.
Ölçümü doğru yapabilmek için, biberona önce suyu sonra toz mamayı ekleyin. Ardından iyice karışana kadar çalkalayın. Bebeğe vermeden önce, mutlaka mamanın sıcaklığını kontrol edin. Bazı bebekler daha ılık bir mamayı tercih edebilir.
Bebeklerin en önemli besin kaynaklarından biri olan mama için, 1 ölçek mamaya 30 ml su koymak yeterlidir. Her bir ölçekte 30 ml su konularak mama hazırlanır. Mamanın miktarı, bebeğin besin alma durumuna göre değişebilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Yenidoğan bebeklere uygun mamanın hazırlanışı şöyledir: 30 cc kaynamış ılınmış temiz içme suyuna 1 ölçek, 60 cc suya ise 2 ölçek mama koyup karıştırarak hazırlayabilirsiniz.
30 cc su için 1 ölçek mamaya ihtiyaç vardır. Bu mantığa göre, 60 cc su için 2 ölçek, 90 cc için ise 3 ölçek kullanılmalıdır. Ancak bu oranların, markaya göre değişebileceği unutulmamalıdır.
Eğer bebeğiniz ılık mamayı tercih ediyorsa, bir tencereye sıcak su koyun ve mama biberonunu bu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Ya da biberonu musluğun altında akan suda soğutun. Ilıttıktan sonra biberonu iyice çalkalayın. Ve hemen bebeğinize içirin.
Yaş ve kuru mamanın ikisinin de besinsel olarak tam olması ya da yapılan karışımın besinsel olarak yeterli olması halinde iki mama rahatlıkla karıştırılarak verilebilir. Yine de verilen miktarlar iyi ölçülmeli ve aşırı beslemeden kaçınılmalıdır.
Bebek devam sütleri ve mamalarda, 1 ve 2 numaralı seçenekler tercih edilebilir. Doğumdan sonra ilk 6 ay 1 numaralı mama ve devam sütleri tercih edilirken, 6. aydan sonra farklı devam sütü ve mama kullanılır.
Anne sütü ile beslenemeyen bebekler için ise doktorun bilgisi dahilinde mama kullanımına başlanabilir. 0-1 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 60-120 ml ve beslenme sıklığı ise günde 6-8 kez olacak şekildedir.
Biberonu, kapağı ve emziği kullanmadan önce temizleyin ve bir su kabında 10 dk kaynatın. Aptamil 1 Bebek Sütü'nü hazırlamak için kullanacağınız suyu 10 dakika kaynatıp, 40 derece seviyesine kadar soğumasını bekleyin. Kaynatılmış ılıtılmış suyun beslenme tablosunda belirtilen miktara uygun olarak biberona doldurun.
Bu dönemde bebekler 24 saat içinde ortalama 8 kez emerler. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralığı 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 180-210 ml mama alabilirler.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Örneğin 2 kiloluk bebeğin kilosunu 150 ile çarptığımızda ortaya 300 sayısı çıkmaktadır. Bu 300 sayısı 2 kiloluk bebeğe verilebilecek mama miktarıdır. Aynı şekilde 1 kilo ağırlığındaki bir bebeğe 150 cc kadar mama verilebilmektedir.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir. 2-3 haftalıktan sonra kendisi açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek isteyecektir.
Bebeğiniz kucağınızda hafif dik oturur pozisyonda ve başı yukarıda olacak şekilde durmalıdır. Böylelikle sıvıyı daha kolay yutabilir. Biberon bebeğe yavaşça verilmeli, sıvının birden akarak boğazına dolması engellenmelidir.
Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Soğumuş mama ısıtılıp verilebilir, ancak mümkün olan en kısa sürede tüketmeye özen göstermelisiniz. Biberonda kalan mamalar ise hemen atılmalı ve bir kez başlamış bir mama öğünü tekrar kullanılmamalıdır.
Çalkalamak, köpürtmek yanlış. Bu uygulama bebekte gaz yapar. * Mamayı hazırladıktan sonra eğer bebeğin ağzı değmediyse buzdolabında belli bir süre bekletilebilir ancak bebek içtikten sonra kalan mamayı en fazla bir saat içinde tüketilmeli.
Doğduğu ilk günler her öğünde yaklaşık 60 ml'ye kadar beslenmeye ihtiyaç duyabilir. İlk 4 haftanın sonuna doğru ise her öğünde ortalama 90 ml mama içebilir. Her bir öğün için 1 aylık bebek mama miktarı 90 ml kadar olabilir. Günde ortalama 7 kere beslenebilir.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz. Hazır mamayı bir anda kesmemeniz gerekir, her hafta bir miktar ölçek azaltarak mamayı kullanımını bitirebilirsiniz. 2 yaşından sonra normal yemekler ile çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri