Jakobenizm, ideolojisini genel kitle ideolojisinden daha yeğ gören ve dikte yolu ile bu ideolojiyi kabullendirmeyi amaçlayan politik akım. Kelime anlamı itibarıyla keskin devrimci anlamına gelir. Bu akım, Fransız Devrimi sonrasında kurulan Jakoben Demokratik Kulübü'nün fikirlerine dayanır.
Grup dünyada Fransız Devrimi'ndeki Terör Dönemi'nin uygulayıcısı ve öncüsü olarak tanınmıştır. Ayrıca günümüzde "jakoben" dayatmacı siyasî görüşler ve kişiler için de kullanılmaktadır. En tanınan üyeleri Maximilien Robespierre, Marat ve Mirabeau'dur.
Devrimden sonra monarşinin meşruti biçimde devam ettiği ilk yıllarda (1789-1792) Jakobenler, “Üçüncü Tabaka” olarak da bilinen köylüler, işçiler ve orta sınıfların temsilcilerinden oluşan ve siyasal alanda söz sahibi olmayı hedefleyen “ılımlı anayasalcı” bir hareketi temsil etmiştir.
Nitekim Fransız Devrimi'nin öncüleri arasında yer alan, Robespierre'ler, Saint Juste'ler, Thermidor'lar onun yapıtlarından beslenmişlerdir.
Türkçe'de Fransız İhtilali ve İhtilal-i Kebir de denilir. Fransa'da 1789'da başlayan, mutlak monarşinin devrilip bilahare Cumhuriyet idaresinin tesis edilmesi ve en nihayetinde Napolyon'un 1804'te imparatorluğunu ilan etmesi ile neticelenen bir dizi olaylar bütününü kapsar.
İlgili 17 soru bulundu
Napolyon Bonapart (Fransızca: Napoléon Bonaparte; İtalyanca: Napoleone Bonaparte; 15 Ağustos 1769, Korsika - 5 Mayıs 1821), Fransız asker, politikacı ve I. Napolyon olarak 1804-1814 arası (ve 1815'te kısa süreliğine) Fransa İmparatoru.
Bastille Baskını
14 Temmuz 1789'da Parisliler Bastille Hapishanesi'ne hücum ettiler.
Fransız ihtilali dünya geneline milliyetçilik düşüncesini yayarak monarşileri zayıflattı ve birey olgusunu ön plana çıkardı. Son iki yüz yıl içerisinde ondan fazla yönetim biçimi değişimine uğrayan Fransa, millet, devlet ve sembollerine olan bağlılığına ise sadık kalabildi.
Fransız İhtilali'nin Temel Sebepleri
Zenginleşen Avrupa ve özellikle Fransa'da yayılmaya başlayan fikir hareketleri monarşiye ve soylu sınıf anlayışına karşı burjuvanın tepki hareketidir.
Ancak genel olarak, Fransa'nın uzun süren savaşlar sonucu kötüleşen ekonomik durumunu düzeltmek için birçok vergi getirmesi, tarımsal alandaki kötü gidişler ve kitaplar yaygınlaşması ile kültürel seviyesinin yükselmesi Fransız İhtilali'ne zemin hazırlamıştır.
Fransız İhtilali veya Fransız Devrimi Fransa'da 1789'da başlayan ve 1799'da sona eren sosyal ve politik gelişmeler sürecine verilen isimdir. Fransız İhtilali kısmen Napolyon ile devam ettirilen bir süreçtir. Fransız İhtilali sonucu sonucu Fransa İmparatorluğu devrilmiş ve yerine Fransa Cumhuriyeti kurulmuştur.
Dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen Fransız İhtilali, Avrupa'nın siyasi, sosyal ve ekonomik hayatında köklü değişikliklere sebebiyet vermiş önemli bir olaydır.
Fransız İhtilali sonucu yayılan milliyetçilik akımı ve ayrılıkçı fikirler karşısında Osmanlı Devleti; kapsamlı bir ıslahat hareketine girişmiştir. III. Selim ile birlikte tepe noktalarından birine ulaşan ıslahat hareketleri en büyük adımını 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ile atmıştır.
Jirondenler, Yasama Meclisi döneminde oluşturulan ılımlı bir siyasi hizipti. Dağ içindeki daha radikal temsilcilerin siyasi muhalifleriydi. Jirondenler, XVI. Louis'in infazını önlemek istemişlerdi ve halk oylamasının yasaları alt üst etmesine yol açacak bir anayasa oluşturulmasını desteklediler.
Louis (d. 23 Ağustos 1754 – ö. 21 Ocak 1793), 1774-1792 yılları arasında hüküm sürmüş Son Fransa kralıdır ve kraliçe Marie Antoinette'nin kocasıdır.
Fransız İhtilali'nin Osmanlı Devleti'ne etkileri şu şekildedir: - Meşrutiyet ilan edilerek parlamenter yönetime geçilmiştir. - Tanzimat ve Islahat Fermanları ilan edilmek zorunda kalmıştır. - Demokrasi hareketleri ve batılı tarza yapılan yenilikler hızlanmıştır.
Fransız devrimi sırasında Olympe de Gouges, Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni yayınlayarak kadınlar için oy hakkı talep etti. Bu bildirge, kadın siyasal haklar bildirgesi olarak tarihi bir önem taşır.
Fransız İhtilali sonucunda yayılan fikir akımlarından biri olan milliyetçilik, çok uluslu bir devlet olan Osmanlı'yı olumsuz etkilemiştir. Bu fikir akımının yayılması neticesinde özellikle gayrimüslimler arasında Osmanlı'nın Avrupa topraklarındaki halklar kendi bağımsızlıklarını kazanma isteği içerisine girişmişlerdir.
Fransız ihtilali 1789'da 18.yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Sanayi inkılabı ise 19.yüzyılın ortalarında İngiltere'de ortaya çıkmıştır.Ve bu batı medeniyetinin gücünü inanılmaz yerlere taşımasına sebep olmuştur.
Fransızlar, Akka savunması karşısında direnç gösteremedi
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.
Napolyon Savaşları, Fransız Devrimi'nin ardından, monarşiye karşı fikirlerin ve siyasal etkinliklerin Avrupa'nın bütününe yayılmasını engellemeye çalışan Fransa dışındaki devletlerin oluşturduğu Koalisyon güçleriyle Fransız Devrim Orduları arasında Napolyon'un siyasi ve askeri liderliği altında sürmüş çatışmalardır.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri