Bir akıntı genellikle küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkar. Amnion suyu ise sürekli olarak dışarıya sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak ya da hafif sarımtırak bir renkte olur. Su kıvamında, kokusuz ya da tatlı kokulu bir yapıya sahiptir.
Doğum yaklaştıkça rahim içerisinde incelmeler ve genişlemeler meydana gelmekte, o bölgede bulunan kılcal damarlarda çatlama oluşarak, pembe akıntılar ortaya çıkmaktadır.
Gebeliğe bağlı görülen kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve ince vajinal akıntılar dışında, kötü kokulu, yeşil, kahverengi, sarı, pembe veya kırmızı lekelenme şeklinde veya köpüklü ise veya kaşıntı da eşlik ediyorsa hemen doktora başvurmanuz gerekmektedir.
ŞEFFAF YA DA SÜT BEYAZI AKINTI
Bu yüzden şeffaf akıntı, erken doğum belirtisi olabilir.
Gebelikte vajinal akıntı, ince, beyaz, şeffaf ve hafif kokulu olabilir. Bu durum normaldir ve endişe etmenizi gerektirmez.
İlgili 33 soru bulundu
Amniyon sıvısı akıntı gibi koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan yapıda ve açık sarı ya da ıhlamur çayı renginde olur. Çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmadığı için aksırmada, öksürmede olduğu gibi idrar kaçırmaya sebep olmaz. Kendine has bir kokusu da vardır.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Kasılmalar başlamadan bir ya da iki gün önce, pembemsi veya kan lekeli mukus akıntısı görebilirsiniz. Bu "kan gelmesi" aslında gebelik sırasında serviksi kapatan mukus tıkacıdır. Bu akıntı tüm kadınlarda olmaz ve bazı kadınlarda mukus tıkacı atılmadan önce kasılmalar başlar.
Berrak ve sulu akıntı: Akıntı berrak ama gergin ve mukoza benzeri olduğunda, muhtemelen yumurtlama olduğunu gösterir. Bu tür akıntı normal bir deşarj türüdür. Kahverengi veya kanlı akıntı: Özellikle adet dönemi esnasında veya adet bitiminin hemen sonrasında oluştuğu zaman genellikle normaldir.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir. Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur. Gebelik devam ederken artan öströjen oranı pelvik bölgeye kan akışını arttırır.
Sümüksü bir yapıda olan nişan, meni ya da jöle kıvamında da olabilir. Kalın ya da yumuşak, uzun ya da kısa kıvamlı olabilir. Çoğunlukla berrak yapıda olan hamilelikte nişan rengi, pembe, kırmızı ya da kurumuş kan rengine benzer tonda kahverengi de olabilir. Hatta bazı durumlarda nişan kanlı bile olabilir.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Doğum sancısı genelde karında ya da rahimde görülen tüm sancılardan daha farklıdır. Sırtın alt bölgesinde başlar, sonrasında düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir. Bazı anne adayları doğum sancısını çok şiddetli regl ağrısı ama sürekli olan bir ağrı olarak da tanımlayabilir.
Birçok kadının doğum başlangıcı hafif mide kasılmalarıyla olur. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.
Nişan Gelmesi ile Doğum Başlaması
Gebelik boyunca rahim ağzında sümüksü bir tıkaç birikir. Bu tıkaç koyu kahverengi, kırmızı ve pembe renginde olabilmektedir. Doğum başladığı zaman bu rahim ağzında biriken tıkaç atılır. Bu pembe renkli akıntı rahim ağzında çatlayan damarlardan kaynaklanır.
Akıntı artışı
Hamilelik doğal olarak vajinal akıntıyı artıran bir süreç. Bu değişime hamilelik nedeniyle vücutta artan hormonlar neden oluyor. Ancak normalden çok, örneğin günde birden fazla günlük ped kullanmaya ihtiyaç duyulan bir akıntı erken doğuma işaret edebiliyor.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Amniyon sıvısı akıntı şeklinde koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan bir yapıya ve açık sarı ya da ıhlamur çayı rengine sahip olur. Çamaşırda akıntı gibi bir tabaka bırakmadığı için öksürme ve aksırmada olduğu gibi idrar kaçırmaya yol açmaz. Kendine özgü bir kokusu da vardır.
Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop alması kolaylaşır. O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir.
Gebelikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri ''Acaba suyum mu geliyor'' sorusudur. Genellikle bacaklarından akacak şekilde olabildiği gibi, eğer yırtılma üst tarafında olduysa sızıntı şeklinde de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri