Ek MTV'nin ikinci taksiti kasım ayı sonuna kadar ödenecek. İlk taksit dönemini kaçıranlar da aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ödeme yapabilecek. Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme süresi 30 Kasım'da sona erecek.
Bu dönemi kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek.
Mevcut araçların ek MTV'si, iki eşit taksit şeklinde ödenecek. İlk taksitin 31 Ağustos, ikinci taksitin ise 30 Kasım gün sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.
MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Aracın özelliklerine göre değişkenlik gösteren MTV ödeme tutarı, bankalar ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı üzerinden yatırılabiliyor.
Aracın satışı için bu verginin ödenmesi gerekiyor. Ayrıca ek MTV ödenmeden muayene yapılamayacak, araç trafikten çekilemeyecek, hurdaya ayrılamayacak ve araçla yurt dışına çıkılamayacak.
İlgili 45 soru bulundu
EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR? Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.
Dava açmadan, tahakkuk eden ek mtv'yi ödemez, sonra da Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ederse, dava açmadan ek mtv'yi ödemeyenlerden, tahakkuk edip ödenmemiş bu tutarların halen tahsili mümkündür. Vergi İdaresi takip edip tahsil etmek zorundadır. Dava açmadan ödeme yapmayanlar, takibe(ödeme emrine) dava açabilir.
Ek MTV ödemesi, normal MTV'nin %25 ila %60 arasında artırılmış bir versiyonudur. Bu yeni düzenleme ile birlikte araç sahipleri bir defaya mahsus olmak üzere ek MTV ödemek zorundadır. Ek MTV'nin miktarı, aracın motor gücüne, yaşına ve tipine bağlı olarak belirlenir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Türkiye'deki araç sahiplerinin ödemesi gereken yasal bir vergidir. MTV ödenmezse, çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bu yaptırımlar arasında aşağıdakiler yer alır: Ceza Ücreti: MTV borcunu zamanında ödemeyen araç sahiplerine, gecikme faizi ile birlikte ceza ücreti uygulanır.
Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan "Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümüne 02:00 – 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.
TEB kartlarıyla MTV ödemeleri 3 taksit oluyor. ING Bank Mobil üzerinden MTV ödemeleri 4 taksit, gib.gov.tr üzerinden yapılan ödemeler 2 taksit olacak. QNB Finansbank CardFinans'la MTV ödemeleri 3 taksit olacak. Şekerbank Bonus kart ile ödemelerde MTV 2 taksit oluyor.
Tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti
Söz konusu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmaya yönelik bir defaya mahsus olmak üzere ihdas edilen ek MTV'nin, 2023 yılı Ağustos ve Kasım aylarında iki eşit taksitte ödenmesine yönelik düzenleme yapılmıştı.
* 2022'de 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin yıllık MTV ödemesi 1.313 TL iken 2023 itibarıyla 2 bin 120 TL'ye çıkarılmıştı. Yani ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
MTV, ocak ve temmuzda iki taksit halinde ödeniyor. İkinci taksit için son ödeme tarihi 31 Temmuz (yarın). Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, günlük olarak gecikme faizi uygulanır.
MTV ödemeleri alternatif olarak anlaşmalı bankaların İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılığından da yapılabiliyor. Ayrıca PTT ve Vergi dairesinden de ödeme yapmak mümkün. Şunu da belirtmekte var şayet siz gününde MTV denen vergiyi ödemediğiniz takdirde her ay yüzde 1.4 oranında gecikme faizi işleniyor.
Kanunun yayımı itibarıyla MTV mükellefi olan kişilere, 2023 için tahakkuk ettirilen MTV'nin tamamı kadar ek vergi tahakkuk ettirilecek. Ek MTV'nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun (AATUHK)'nın 51. maddesinde yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2,5 (yıllık bazda %30) olarak yeniden belirlenmiştir.
Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek. Bu taksitlerin ise ilki ağustos sonuna kadar yapılacakken; ikinci taksitinin ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi istenecek.
MİTHAT YURDAKUL Ankara - Ek MTV ödenmeden, araç satışı, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatılması yapılamayacak.
Ek MTV uygulamasına ilişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak.
Bu kanuna göre, dava açmak için dilekçeyle başvurmanız gerekmektedir. Dilekçenin belli biçimsel şartları olmalıdır. Ayrıca, vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür. Yani, bir vergi tarh edildiğinde veya vergiyle ilgili bir işlem yapıldığında, 30 gün içinde dava açma hakkınız vardır.
Anayasamıza göre, Anayasa mahkemesine doğrudan dava açma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yargı yollarının tüketilmesini takiben Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.
Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak. Ek MTV uygulamasına açıklık getiren tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Araç sahipleri 2023 yılında ödedikleri MTV tutarı kadar ek MTV ödeyecek.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri