Ayrıca doğum sonrası oluşabilecek kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur. Dikiş yaralarının hızlı iyileşmesi için günde en az 8 bardak su içmek uzmanlar tarafından önerilmektedir. Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için doktor önerisi dahilinde masaj yapılabilir.
Vaginal doğum sonrası dikişleriniz ortalama bir hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin temizliği için 1 litre kaynamış ve sonradan soğutulmuş suya 1-2 kapak Batikon konularak hazırlanan antiseptik solüsyon ile perineal bölge günde iki kez temizlenmelidir.
İyileşme süreci genellikle 2 ila 4 hafta arasında tamamlanır. Dikişlerin iyileşmesi için hijyen kurallarına uygun bakım önemlidir.
- Enfeksiyon riski varsa Rif ampül, bactroban krem, fucidin kremler pansuman, - Ağrı hisseden ve derin kesisi olan hastada vaginorm. krem veya madegassol krem.
Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapılır.. Normal doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez. Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır. kendiliğinden erir.
İlgili 32 soru bulundu
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Her ne kadar lohusalık 40 gün sürer dense de kadının vücudunun tamamen doğum öncesi döneme dönmesi 6 ayı bulabilmektedir. Vajina çok hızlı bir iyileşme yeteneğine sahiptir; doğumdan sonra 40 gün içinde doğum dikişleri iyileşmekte, vajina eski yapısını kazanmaktadır.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Vajinal doğum yaptıysanız vajen girişindeki dikiş yerlerinde normalden fazla ağrı, şişlik, kızarıklık, sertlik olup olmadığını kontrol ediniz. Bu bölgeyi her tuvalet sonrasında size önerilen antiseptik sıvılar ile temizleyiniz. Dikişlerinin genellikle kendiliğinden eriyen türde olup alınması gerekli değildir.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Sutür alındıktan sonra yara kuvvetinin %10'unu kazanmıştır. Bu yüzden yara bölgesini 1 ay daha korumakta fayda vardır. Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır.
Dikişlerde şişme varsa soğuk oturma banyosu, diğer hallerde ılık su kullanınız. Hemoroid sorununuz varsa doktorunuza danışarak steroidli fitiller kullanınız. Kabız olmamak için bol sıvı alınız ve lifli gıdalarla besleniniz. Kegel egzersizleri yapınız.
Gebenin doğuma uyumu. Kontrolsuz ıkınmalar, ani vücut ve pelvis hareketleri, kontrolsüz bağırmalar derin vajen yırtıkları riskini artırır. Sıcak uygulamalar doğum dikişi ihtimalini azaltır. Yine perine masajının bu konuda katkısı vardır.
Günde 2-3 kez ılık suyla yapılan oturma banyoları(sitzbath) ağrı- hassasiyeti hafifletecektir.Su içine 1 avuç deniz tuzu atılabilir.Banyo sonrası temiz bir bez veya fönle dikişlerin kurutulup üzerine batticon sürülmesi yeterlidir.
Normal doğumdan sonra vajina nasıl görünür? Bazı hastalarda normal doğum sonrası vajina girişi genişleyebilir, vajinal mukoza dışarı sarkmış olabilir. Yırtıklar ya da kötü epizyotomi skarları nedeniyel vulvada estetik olmayan deforme bir görünüm olabilir.
Gebelikte normalin üstünde kilo alındığında ya da doğum sonrası özellikle bebeğe süt olsun diye aşırı yemek yemeye bağlı kilo alımı yaşandığında tüm vücutta özellikle göbek bölgesinde yağlanma görülür. Bu kilolar, doğum sonrası kalıcı hale gelen göbek psikolojik ve fiziksel açıdan pek çok kadını rahatsız eder.
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Gerilme direnci 2 haftada %30'a düşer, 3 haftada kaybolur. 90-120 günde hidrolize olur.
Geçirilen travma ya da ameliyat gibi her hangi bir sebep ile deri bütünlüğü bozulduğunda yara oluşmaktadır. Oluşan yara dikişler yardımı i ile kapatılabildiği gibi pansumanlarla kendiliğinden kapanır ya da farklı yöntemler i ile yara bölgesine doku aktarılarak kapatılabilmektedir.
Dikişli Yaraların Pansumanı
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Tentürdiyotun cilt üzerindeki istenmeyen etkileri daha sık ve daha ciddi olarak görüldüğü için kullanımda ilk olarak Batikon seçiliyor. Tentürdiyota oranla cilt tarafından daha kolay emiliyor ve ciltte daha uzun süre etki gösteriyor.
Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri