Tüm dünyada iklim değişikliğine karşı fosil yakıtların terk edilmesi gerektiği artık tartışma götürmezken enerji sektörüne yeni bir fosil yakıtın, şeyl (kaya) gazının gelişi kutlanıyor.
Çevreciler, kaya gazının fosil yakıt ve karbondioksit kaynağı olduğunu, kirlenmeyi artıracağını öne sürerek, yer yüzüne çıkarılmasına karşı geliyorlar. Bu nedenle de Fransa ve İngiltere'de kaya gazı sondajları ve üretimi yasaklandı.
Petrol ve doğal gaz, oluştuğu ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içerisine yerleşir. Ancak bu göç sırasında oluşan petrol veya doğal gazın bir bölümü ana kayada kalır. Sözü edilen şeyl gazı (kaya gazı) oluştuğu ana kayayı terk etmeyen ve oluştuğu kayacın gözeneklerinde kalan petrolden elde edilen gazdır.
Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur.
Kaya gazı, son on yılda üretimi ve tabii tüketimi artmış olan bir tür doğal gazdır.
İlgili 27 soru bulundu
Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, yeraltından petrol ve kaya gazı çıkarmak için yapılan çalışmaların depremleri tetikleyebileceğini gösteriyor.
Kaya gazı olarak literatüre giren bu gaz, kil ile kuvars ve kalsit minerallerinden oluşan ince taneli tortul kayaçların küçük gözeneklerinde depolanmış ve yeni bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Petrol ve doğalgaz, oluştuğu ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içerisine yerleşir.
Doğal gaz, dünyanın en temiz fosil yakıtlarından biridir. Bitki ve hayvan kalıntıları, milyonlarca yıl önce, yüksek basınç ve sıcaklık altında doğal gaz olarak oluşmuştur. Doğal gaz, gaz kuyuları ve diğer yöntemler kullanılarak çıkarılır. Dünya genelinde bol miktarda doğal gaz kaynağı bulunur.
FOSİL YAKITLAR
Kömür , petrol ve doğal gaz gibi yakıtlar fosil yakıtlardır. Günümüzde kullandığımız enerjinin pek çoğu fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Milyonlarca yıl boyunca , bitkilerin ve hayvanların çürümesi ile fosil yakıtlar oluşmuştur. Fosil yakıtlar delerek (sondaj ) veya kazarak yeryüzüne çıkarılabilir.
Fosil veya taşıl, yer kabuğunun en üst bölümünü oluşturan tortul kayaçların çoğunda, bazen iyi korunmuş, bazen de erozyon ve sedimantasyon sırasında tahrip olmuş, ölü organizma kalıntılarıdır.
Kaya gazı (shale gas) tortul kayaçların göze- neklerinde sıkışmış veya depolanmış bir enerji çeşididir. Petrol ve doğal gazın zaman içerisin- de meydana geldiği ana kayadan ayrılarak farklı kayaçların içerisine yerleşmesi sürecinde söz ko- nusu petrol ve doğal gazın bir kısmı ana kayada kalmaktadır.
Petrol ve doğal gaz, oluştuğu ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içerisine yerleşir. Ancak bu göç sırasında oluşan petrol veya doğal gazın bir bölümü ana kayada kalır. Sözü edilen şeyl gazı (kaya gazı) oluştuğu ana kayayı terk etmeyen ve oluştuğu kayacın gözeneklerinde kalan petrolden elde edilen gazdır.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda Türkiye'de yaklaşık olarak 424 milyar m3 kaya gazı rezervi bulunduğu tahmin edilmiştir (EIA). Bunun üzerine ülkede Trakya bölgesinde TPAO ve ABD'li Halliburton şirketiyle, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise TPAO ve Shell ortaklığında çeşitli arama çalışmaları başlatılmıştır.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, kaya gazı üretiminin dünyada hızla yaygınlaştığını belirterek, "Kaya gazı üretiminde, Çin, Amerika ve Avustralya başı çekiyor.
DÜNYADA KAYA GAZI ÜRETİMİ
Başta ABD olmak üzere Kanada, Avusturalya, Çin gibi ülkeler hâlihazırda ciddi miktarlarda kaya gazı üretmektedirler. Özellikle ABD, 2000'li yılların başından beri bu alana yoğunlaşmıştır ve yaptığı yatırımlarla bugün en fazla kaya gazı üreten lider ülke durumundadır.
Doğal gaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaları Güneş, Rüzgar, Biyokütle, Jeotermal, Hidrolik, Hidrojen ve Okyanus Enerjisi (Dalga ve Gel-Git) olarak sıralanabilir.
Odun uzun süre dayanmadığı halde, karbonize hale dönüşmüş şeklinin kazılar sırasında yoğun olarak ele geçişi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, son halinin erime ve çürümeye karşı dayanıklı oluşundandır. Bu nedenle de yanmamış ya da ateşe maruz kalmamış olan oduna göre daha kolay fosilleşir.
Jeolojik zamanlarda yaşamış canlıların günümüze kadar ulaşan kalıntılarına fosil denir. İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar öldüğü zaman genellikle çürürler. Fakat bazen kalıntılarının kayaçların içerisinde korundukları görülür. Fosiller, yaşamın uzunluğu ve yaşadığı zamanlardaki coğrafi koşullar hakkında ipucu verirler.
Örneğin ilkel insanlara ilişkin olarak bulunan çeşitli kemik parçaları, dinozorlara ait taşlaşmış dışkılar, ayak izleri gibi buluntular da fosildir.
Doğal gaz aynı zamanda sıvıya dönüştürülebilir ve gelecekte petrol kaynakları azaldıkça giderek araçlarda yakıt olarak kullanımı artabilir. Ancak her ne kadar doğal gaz en temiz fosil yakıt olsa da yakılması hala küresel ısınmaya sebep olan bir sera gazı olan karbondioksit salar.
Antrasit, taş kömürü, linyit ve turba olmak üzere 4 çeşit kömür bulunmaktadır. Açık kömür madenciliği ve yeraltı madenciliği olmak üzere 2 farklı şekilde çıkarılabilen bir fosil yakıt türüdür. Aynı zamanda, karbon yoğunluğu en fazla olan fosil yakıt çeşididir ve bu sebeple çevresel etkisi de çok yüksektir.
Kayaçlar, düzenli kimyasal bir bileşikten oluşan homojen katılar olan mineral tanelerinden oluşur. Kayayı oluşturan taneler ve mineraller kimyasal bağlarla bir arada tutulur.
Doğal Gaz Verimlidir
Havayla çok iyi karıştığı için yanma verimi yüksektir. Isı geçişini kısa sürede yapabilen modern doğal gaz yakıcı cihazlar sayesinde, her türlü iklim koşulunda kolay ve hassas kontrol edilebilmesi sayesinde standart ısı üreterek konfor ve enerji tasarrufu sağlar.
Isınma ve sıcak su ve pişirme. Sanayide ise, küçük sanayi atölye ve fırınlarda üretim amaçlı olarak kullanılır. Demir-çelik, çimento, kimya sanayisinde, cam ve kiremit imalatında da yararlanılan doğalgaz, tekstil sektörü için de önemli bir enerji kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri