Bir hadisin son cümlesinde “Bir kimse günde yüz defa sübhânallahi ve bi-hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır” buyrulmuştu.
Bunun üzerine Rasulullah: "Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır." İmam Nevevi el Ezkar kitabında şöyle dedi: “İmam Hafız Ebu Abdullah el Hamidi şöyle dedi: Muslim kitabında ve diğer rivayetlerde “veya bin günah bağışlanır” olarak geçmektedir.
Zikir dediğimizde aklımıza ilk gelen şey tesbih çekerken söylediğimiz Subhanallah, Elhamdülillah, Allah-u Ekber, Estağfirullah gibi lafızlarsa da aslında bunlar çok kapsamlı bir kavramı bünyesinde taşır. Hayvanlar da dahil olmak üzere canlı cansız tüm varlıkların kendi dillerine has zikirleri vardır.
Allah kusursuzdur. Subhanallah demek ile kulun tüm bunların bilincinde olduğu ortaya çıkar. Allah'ın razı olacağı zikirlerden, tesbihlerden biridir. Allah katında bunun bilincinde olarak Subhanallah diyen bir kul sevap alır.
Anlamı : Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür. Azamet sahibi Yüce Allah'tan başkasında güç kuvvet ve kudret yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
Her namazdan sonra 33 defa 'Subhânallah', 33 defa 'Elhamdülillah', 33 defa 'Allahu ekber' derseniz, tamamı 99 eder; yüzün tamamında da 'Lâ ilâhe illallah, vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr. ' derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa bağışlanır.”
Muhammed (s.a.s) Allah'a hamd ile başlanmayan her işin eksik ve bereketsiz olduğunu açıklamış, aksıran her müminin "elhamdülillâh" demesini emretmiş, hamdetmeye dair duaları okumanın günahların bağışlanmasına vesile olacağını, tahmîdin en faziletli zikirlerden biri olduğunu, bu zikirlere devam edenlerin büyük ...
Bu zikrin 100 kere okunduğu yerlerden şeytanın uzaklaşacağı söylenmektedir. Aynı zamanda bu zikri okumanın daha pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz: Bu zikir 100 kere okunduğunda insanın günahları affedilir.
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir. Tüm namazlardan sonra bu şekilde sayılara uyarak tesbih yapılmaktadır.
Bir hadiste bildirildiğine göre; bir kişi sabah vakitlerinde 100 defa akşam vakitlerinde ise yine 100 defa tekbir getirirse o gün içerisinde, bir benzerini yapmış biri dışında kimseden daha büyük bir amel işleyemez.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Sıklıkla kullandığımız Elhamdülillah, Allah'a hamd olsun anlamına gelir. Elhamdülillah sözcüğü Müslümanların Allah'a olan şükürlerini eda etmelerini ve zikir etmelerini sağlamaktadır.
Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Tesbih Sübhanallah, Tehlil La ilahe illallah, Temcid La havle vela kuvvete illa billah demektir.) Her gece yatarken yüz defa (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, yüz defa tesbih, tahmid ve tekbir söylemiş olur.
ELHAMDÜLİLLAH NE ZAMAN SÖYLENİR? Müslüman her an ve her zaman Elhamdülillah demelidir. Musibete karşı Elhamdülillah deriz, nimete karşı Elhamdülillah deriz, belâya karşı Elhamdülillah deriz.
Sübhânallah, elhamdülillâh ve Allahü ekber zikirlerini oturarak veya yan yatarak otuz üçer defa okumalıdır. ” diye başlayan bu duanın, sağ tarafa yatıldıktan sonra okunmasını tavsiye buyurmuştur.
Gerek yalnızca “elhamdülillâh” vb. şeklinde ifade edilen hamdin ve gerekse bütünüyle Fâtiha sûresinin değeri ve müminin dinî hayatındaki yeri hakkında birçok sahih hadis bulunmaktadır: “Zikrin en üstünü 'lâ ilâhe illallah', duanın en yücesi 'elhamdülillâh'tır” (Tirmîzî, “Duâ”, 9).
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Ebû Hüreyre (r.a.)'den rivâyete göre “Resûlullâh (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Her kim günde yüz kere: 11-ECRİ YÜKSEK DUÂ -2 “Lâ ilâhe illallâhu, vahdehû lâ-şerîkeleh, lehü'l-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr.” Türkçe Anlamı: “Allâh'tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır, O'nun eşi ve ortağı yoktur, mülk ...
Her kim sabah ve akşam vakitlerinde 100 kez Allahu ekber diyerek tekbir getirirse gün içinde ondan daha büyük bir sevap işleyecek kimse olamaz. O kişilerin işi rast gider ve istedikleri şeyler de Allah (CC) katında her daim gerçekleşir. Allahu ekber Allah (CC) yücedir, Allah (CC) uludur anlamına gelir.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Dinimize göre geğirdikten sonra söylenecek iki farklı kelime vardır. Birisi Allah'tan af dilemek anlamına gelen ''Estağfirullah'' diğeri de şükretmek anlamında kullanılan "Elhamdülillah" tır.
"Estağfirullah" kelimesi, bir duadır ve bazı manaları kısaca şöyledir: - Allah'tan kusurumun örtülmesini dilerim, Allah, kusurumu affetsin, Allah'tan hata ve kusurlarımı bağışlamasını dilerim. Ayrıca hürmet veya ikramlara karşı tevazu maksadıyla da söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri