Kadınların üreme sağlığı ile ilgilenen Jinekoloji bölümü bir tıp birimidir. Bu bölüm halk arasında kadın doğum olarak da isimlendirilmektedir. Kadınlar üreme organlarında herhangi bir sorun bir sıkıntı hissettiklerinde bu bölüme başvurmaktadır.
Kadın hastalıkları ve kadın üreme organ yapıları ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık alanı, bir tıp dalı olan "Jinekoloji ve Obstetrik" branşını ifade etmektedir.
Ülkemizde jinekologlar hem kadın hastalıkları hem gebelik takibi ve doğum işlemleriyle ilgilenir. Yurtdışında ise pek çok ülkede gebelik ve doğum ile ilgilenen kadın doğum doktorları obstetrisyen olarak adlandırılır. Jinekolog ile kadın doğum doktoru arasında fark yoktur. Her iki tanımlamada aynı anlamdadır.
Kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili konularda başvuran hastalara tanı ve ayaktan tedavi hizmetlerinin verildiği bölümlerdir. Kadın hastalıkları (Jinekoloji) polikliniği : Kadın hastalıkları ile ilgili tüm konularda hasta kabul eden bir ünite olan polikliniğimiz haftanın 5 günü hizmet vermektedir.
Kadın hastalıkları ve üreme sistemiyle ilgilenen bölüme jinekoloji bölümü denmektedir. Kısırlık, tüp bebek, cinsel hastalıklar, aile planlaması gibi birçok hastalığa bakar ve bilgilendirme sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümümüz; gebelik öncesi ve sonrası bakım, gebelikte rutin tarama testleri, infertilite (kısırlık), doğum kontrol yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kanser ve kanser öncesi lezyonlar, rahim ağzı yaraları, idrar kaçırma tedavisi, hormonal bozukluklar, ağrılı adet (dismonore), ...
Ayrıca rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı smear testi muayene sırasında yılda bir alınır.Bunun dışında jinekolojik muayene, kadın hastalıkları ile ilgili veya gebelik ile ilgili şikayetleri olan hastalara kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılmaktadır.
Bu bölüm, kadınlardaki üreme organlarının her türlü hastalık tanısı ve tedavisini içermektedir. Ayrıca gebelik ve gebelikle alakalı problemlerin giderilmesiyle ilgili tedavi seçenekleri de sunmaktadır. Kısırlık, aşılama, tüp bebek gibi konular da kadın doğumun ilgi alanına girmektedir.
Doğum kontrol yöntemleri öncesi değerlendirme, istenirse spiral uygulaması, Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve vajinal enfeksiyonların tesbiti, Gebelik veya düşük tanısının konulması, Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için pap smear testi ile tarama yapılması.
Jinekolojik Muayene Nedir? Jinekolojik muayene kadınların üreme sistemi organlarının sağlığına yönelik yaptığımız muayenedir. Bu muayene hem karın içindeki yumurtalık, rahim ve tüpleri, hem de dış üreme organları olarak kabul edilen vajen ve labium (minör ve majör dış dudaklar) muayenesini kapsar.
Adet problemleri, doğum kontrolü, cinsellik, menopoz ve kısırlık sorunları teşhis ve tedavisini jinekologlar yapar. Uterusun cerrahi olarak çıkarılması, yumurtalık kistleri, kadın üreme sisteminin herhangi bir alanındaki organlarda yaşanacak enfeksiyonlar jinekolog tarafından saptanabilir.
Jinekolog en son ne zaman ilişkiye girildiğini anlar mı? Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir.
Jinekolojik muayene genellikle kadınların adet kanamasının olmadığı günlerde gerçekleştirilir. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı kanama anında da jinekolojik muayene yapılmaktadır. Kanamanın çok olduğu zamanlarda ve aşırı ağrı duyulan anlarda, bu durumların sebeplerini tespit etmek için muayene yapılır.
Evlilik öncesi jinekolojik kontrol, mevcut bir hastalığın vs. erken teşhisini sağlayarak fayda sağlar. Ayrıca her kadının yılda bir jinekolojik muayene yaptırması da gereklidir.
Tetkikin amacı rahim ağzı kanseri olmadan önce oluşan hücresel değişiklikleri erken yakalayarak tedavi edebilmektir. İşlem sırasında hasta bir ağrı ya da acı duymaz.
Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişi ıkındırılarak rahim veya idrar kesesinde herhangi bir sarkma (prolapsus) varlığı araştırılır.
Jinekolojik muayene doktorun sorduğu bazı sorularla başlar (anamnez). Bu sorular son adet tarihi, şu andaki şikayet, adet döngüsünün düzeni, geçirilmiş hastalıklar, ailevi hastalıklar, kullanılan korunma yöntemi, varsa daha önce yaşanan gebelikler ile ilgili sorular ve diğer bazı sorulardır.
Örneğin; adet düzensizliği, adet ağrıları, vajinal akıntılar ve kaşıntılar genç kızların sık sık jinekoloğa başvurma sebeplerindendir. Bazen genel bir muayene için bazen de bir problemin saptanması için jinekoloğa gitmek gerektiğinde, genç kızlara muayenekarından ultrason ile yapılır.
Rahmin iç zarının kalınlaşması (endometriyal hiperplazi), iç zarındaki polipler (endometriyal polip), rahimdeki myomlar, rahim anormallikleri, yumurtalıktaki kistler ve tümörler ve bu bölgedeki diğer kitleler (abse, hematom, dış gebelik vb) jinekolojik ultrason ile saptanabilir.
Çoğu zaman iki tarafı da ilgilendiren bu problem, ilk cinsel ilişki deneyiminden itibaren var olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Cinsel ilişkiye girememe probleminde ilk başvuru adresi jinekolog hekimler olmalıdır. Ancak sorunun erkek kaynaklı olduğu düşünülüyorsa, üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
İkisi de aynı meslektir. Ülkemizdeki bu uzmanlığın tam ismi “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” dır. Jinekoloji, kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri