Doktorasını bitiren kişilere doktor ünvanı verilir ve bu kişiler üniversitelerde dr. öğretim üyesi (eski yardımcı doçent) olarak çalışabilir. Doçent olabilmek için hem Üniversiteler Arası Kurul'un, hem de çalıştığı üniversitenin doçentlik şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Doktora, bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Bu dereceyle "bilim doktoru" veya uluslararası kısaltmayla "PhD" unvanı alınır.
Türkiye'de resmi bir unvan değişikliği söz konusu değildir yüksek lisans sonrası için. Ancak, doktora programını tamamlarsanız "Doktor" unvanını alırsınız.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Fransızca 'doctorat' kelimesinden gelen doktora, İngilizce'de PhD olarak kullanılır. Doktora derecesi tamamlandığında ise Ph.D. yani Felsefe Doktoru diploması verilir. Ph.D. açılımı Doctor of Philosophy'dir ve Latince 'philosophiae doctor' teriminin kısaltmasıdır.
ülkemizde 6 yıllık eğitim sonunda alınan Tıp Doktoru (M.D) unvanı için de Dr. 10 yıllık eğitim sonunda alınan Doktora (Ph. D) unvanı için de Dr. kullanılageldiğinden Tıp Doktorlarının da doktora yapmış kişiler gibi bir akademik unvana sahip oldukları yanılgısı oluşmuştur.
Doktorasını bitiren kişilere doktor ünvanı verilir ve bu kişiler üniversitelerde dr. öğretim üyesi (eski yardımcı doçent) olarak çalışabilir.
Yüksek lisansı ile doktorasını art arda yapıp uzatma sürelerini kullanmayan biri yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabilir ama bunun için de kadroların takibi şart.
Fransızca “doctorat” kelimesinden türetilen doktora, bilimsel bir eser ortaya koymanı sağlayan bir program. Bu programı bitirdikten sonra sahip olduğun unvan aslında öğretmen olarak kullanılır. “Bilgelik sevgisi öğretmeni” olarak aktarılan “Doktor” unvanı, programını başarıyla tamamladığın zaman sana verilir.
Akademisyen olmanın öncelikli şartı, lisans eğitiminizi tamamlamak ve ardından yüksek lisans ile doktora yapmaktır. Eğer akademisyen olmak istediğiniz bölümden tamamen farklı bir lisans eğitimi görürseniz eğitiminiz uygun olmadığı için akademik olarak hayal ettiğiniz bölümde bir kariyer çizemeyebilirsiniz.
Yüksek lisans yani master programlarından mezun olan kişiler yüksek mühendis, bilim uzmanı, yüksek mimar gibi unvanlar alırken doktora programlarından mezun olan kişiler doktor (Dr.) unvanı almaktadır.
Hayır, master (yüksek lisans) ve doktora aynı şey değildir. Her ikisi de üniversite dereceleridir, ancak farklı amaçlara, sürelere ve gereksinimlere sahiptirler.
Sağlık ve tıp alanlarında doktora yapanlar için 'Doktor (PhD)' unvanı kullanılır. Tıp doktoru olmanın yanı sıra, bu unvan, tıbbi araştırmalar ve diğer sağlık bilimlerinde doktora derecesi tamamlayanlar için de kullanılmaktadır. Eğitim alanında doktora yapanlar için 'Doktor (PhD)' veya 'Doktora' unvanları kullanılır.
Postgraduate: İngilizce'de “doktoradan sonraki çalışmaları kapsayan süreç” anlamına gelir. Profesör: Üst düzeyde araştırma, eğitim ve yönetim faaliyetlerinde bulunan ve en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir. Program: Akademik birimlerin uyguladıkları öğretim (teorik, pratik dersler, stajlar vb.)
Yazdıklarımızı özetleyecek olursak, tez yüksek lisans derecesi almak, bilimsel inceleme ise doktora derecesi almak için yazılır. Tezde orijinal bir araştırma yapmanız, bilimsel incelemede ise bu araştırmanın analizini yapmanız gerekir.
Yüksek lisansı ile doktorasını peş peşe yapıp uzatma sürelerini kullanmayan biri, yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabilir fakat bunun için de kadroların takibi şart. Doktora çalışması bitiminde yardımcı doçent ilanlarına başvurmak şart, bu ilanlar da yine üniversite sayfalarında yayınlanıyor.
Doktora yapmaya hak kazanan kişi doktora yeterlilik sınavına girer. Daha sonra tez önerisini sunarak tez döneminde tezini hazırlar. Doktoranın son aşaması olan tezin savunulması safhasıdır. Bu aşamayı da başarı ile bitiren kimseye komite tarafından doktora unvanı verilir.
Ben emekli olmadan az önce Türkiye üniversite sisteminde çok önemli bir değişim gerçekleşti. Yardımcı doçentlik unvanı kaldırıldı ve doktor öğretim üyesi unvanıyla ikame edildi.
Bazılarının yaptığı gibi doktora “-Doktor!” diye hitap etmenizi hiç tavsiye etmem. Hemen hiçbir doktor bundan hoşlanmaz. Özellikle stresli bir anda tatsız bir vurguyla söylendiği zaman pek sempatik olmayabilir. "Doktor Bey”, “Doktor Hanım” demek daha iyidir.
Akademik dünyada öğretim görevlisi, araştırmacı veya profesör olarak çalışma imkanı sunar. Ayrıca, özel sektörde üst düzey yönetim pozisyonlarına veya danışmanlık rollerine ilerleme şansınızı artırır. Doktora derecesi, size daha geniş bir kariyer yelpazesi ve daha yüksek maaş beklentileri sunar.
türkçesi doktora adayıdır.
Profesör (kısaca Prof.), en yüksek düzeydeki akademik rütbe ve akademik ünvana sahip kişilere verilen ünvandır. Bilimler akademisi, üniversite, okul ve diğer yükseköğretim kurumlarında çalışır.
Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri