Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Nikel esaslı örtülü elektrotlarla gerçekleştirilen ark kaynağı yöntemi (MMA), dökme demirlerin kaynağında oldukça sık kullanılmaktadır. Bu elektrotların verdiği kaynak dikişleri, parçaya ön tay vermeden gerçekleştirilen uygulamalarda bile kolayca işlenebilmektedir.
Döküm metal parçaların birleştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, özellikle büyük ve karmaşık parçaların birleştirilmesinde tercih edilmektedir. Döküm kaynak işlemi, parçaların bir araya getirilerek eritilmesini ve ardından birleştirilmesini içerir. Bu şekilde, güçlü ve dayanıklı bağlantılar oluşturulur.
Döküm elektrotları, genellikle çubuk veya tel şeklinde üretilir ve elektrotlar, kaynak işlemi sırasında elektrot yüzeyinde eriyen ve kaynak malzemesine bağlanan kaplamalarla kaplanmıştır. Bu kaplamalar, kaynak işleminde oksidasyonu önlemeye yardımcı olur ve kaynak sırasında eriyen metali korur.
İnşaat sanayinde (kreyn parçaları, beton karıştırıcı parçaları, vb.) Madencilik ve Metalurji sanayinde (cüruf potaları, kalıplama dereceleri, sıcak hadde merdaneleri, vb.) Ulaştırma sanayinde (volanlar, deniz araçları,trenlerde bağlantı elemanları, tren tekerlekleri ve fren pabuçları vb.)
İlgili 27 soru bulundu
Döküm tava, yüksek ısıya dayanıklı sıvı demirin özel kalıplara dökülerek soğutulup katılaşmasıyla üretilen sağlam ve dayanıklı bir mutfak eşyasıdır.
Döküm sırasında kalıp kumu taneciklerinin genleşmesi ve oluşan basma gerilmeleri sonucu kalıp yüzeyinde Şekil 4'de görülen türde çatlama ve dökülmeler ortaya çıkabilir. Bu kusuru gidermek için,kum esaslı kalıp malzemelerinin genleşme özelliklerinin uygun olması çok önemlidir[1].
Dökme demirlerin farklı tipleri vardır, bunlardan; gri dökme demir, küresel dökme demir ve temper dökme dökme demirler özel önlemlerle kaynak yapılabilirler. Fakat, beyaz dökme demirler çok yüksek karbon içermeleri ve metalurjik özellikleri sebebiyle kaynak yapılamazlar.
Metal Epoksi çelik dolgulu hızlı yapıştırma gereken yerlerde kullanılır kuruduktan sonra işlenebilir.Metal, çelik, paslanmaz, döküm, alüminyum vb. yüzeylerde çeliik dolgulu yağıştırma sağlar akma sarkma büzüşme yapmaz.
Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.
Dökme demir kaynağında kullanılan döküm elektrotlar
Dökme demirlerin soğuk ve yarı sıcak (maksimum 300˚C) kaynağında saf nikel çekirdek tele sahip elektrotlar kullanılır.
Evet kaynak tutar. İşçiliği iyi biri yaparsa çok iyi olur. Motorların kırılan alüminyum soğutma kanallarını bile tamir edebiliyorlar.
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
Dökme demirdeki yüksek karbon içeriği onu sert ve kırılgan yapar. Sonuç olarak, mükemmel aşınma direnci sağlar. Dökme demir, mükemmel döküm özellikleri ve akışkanlık sağlar. Sonuç olarak, çeşitli metal şekillerde kalıplanması kolaydır.
Dökme demirler sünek değillerdir; kopmada uzama göstermezler; dövülemezler, haddelenemezler. 2. Isıtıldıklarında hamurlaşmazlar, katı halden doğruca sıvı hale dönüşürler.
Dökme demir ve çeliğin karbon içeriği Çelik ve dökme demir arasındaki en önemli fark, karbon içeriğidir. Dökme demirin karbon içeriği %2'den fazlayken, birçok çelik alaşımının karbon içeriği %1'den azdır.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Döküm demir tavalar, bu yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında genellikle çatlar ve hasar görür. Bu da tavaların kullanım ömrünü kısaltır ve performansını olumsuz yönde etkiler. Döküm demir tavaların bakımı ve temizliği için en iyi yöntem, su ve yumuşak bir fırça kullanmaktır.
Lehim kaynağı, ana metalin kendisi üzerindeki minimum etki nedeniyle, dökme demir parçalarının birleştirilmesi için yaygın bir yöntemdir. Bir kaynak çubuğu, dökme demir yüzeyine yapışan dolguyu sağlar.
Gaz boşlukları, sıvı metalin katılaşması sırasında döküm parçanın herhangi bir bölümünde sıvı metalin basıncını aşan gaz basıncının neden olduğu küresel,yassılaşmış ya da uzamış oyuklara verilen addır.. Döküm esnasında meydana gelen gaz doğallıkla en az dirençle karşılaşacağı yolu takip eder.
Oldukça kırılgan bir yapıya sahip olan beyaz dökme demirler, kırıldıkları zaman parlak, beyaz bir renk sergiledikleri için beyaz dökme demir adıyla anılıyorlar.
Yüksek seviyelerde azottan kaynaklanan gaz boşluğu oluşumunu engellemek için, stabil nitratlar oluşturan elementler kullanılabilir. %0.1 Titanyum veya Zirkon ilavesi, döküme başlamadan hemen önce, deokisdantlarla beraber yapılırsa, gaz boşluklarını önlemekte çok etkili olduğu tesbit edilmiştir.
Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri