Tanım. Dünyanın ilk tam sentetik plastiği, 1907'de Leo Hendrik Baekeland tarafından New York'ta icat edilen Bakalit idi.
1862 yılında Alexander Parkes tarafından imal edilen ilk insan ürünü olan plastik, 150 yıldan uzun bir zamandır üretim ve tüketim dünyasında yer almaktadır.
Plastiklerin büyük bir çoğunluğu doğal gaz, kömür veya ham petrol gibi fosil yakıtların birtakım kimyasal ve fiziksel reaksiyonlara maruz bırakılmasıyla elde edilir. 1800'lü yılların sonunda organik kimyanın doğuşuyla birlikte plastik malzemeler ortaya çıkmıştır.
Plastik üretiminde kullanılan selüloz, kömür, doğal gaz, tuz ve tabii ki ham petrol gibi maddeler doğal ürünlerdir. Ham petrol, binlerce bileşenden oluşan kompleks bir karışımdır. Kullanışlı olabilmesi için işlenmesi gerekir. Plastik üretimi, bir petrol rafinerisinde gerçekleşen damıtma işlemiyle başlar.
En Yaygın Plastik Türleri
Polietilen tereftalat (PETE veya PET) Polietilen (PE) Polivinil Klorid (PVC) Polipropilen (PP)
İlgili 16 soru bulundu
PA 66 Kestamit plastikler içerisinde dayanıklılığı en yüksek plastik olarak bilinmektedir.
Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
Dr. Elif Demirkan, özellikle 3-6 ve 7 numaralı plastik ürünler konusunda ikazda bulundu. En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
PLASTİKLER OLMASAYDI
•Otomotiv, inşaat, enerji, gıda gibi sektörlerde daha fazla enerji harcanırdı. Son on yılda plastik ambalajların ortalama birim ağırlığı yüzde 28 azaldı. Hiçbir malzeme teknolojisi bu kadar hızlı bir ilerleme kaydetmedi. •Otomobillerimiz 200- 300 kg daha ağır olacaktı.
Plastik Hammaddesi
Petrokimyasal ürünler, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan elde edilen kimyasal bileşiklerdir. Bu kimyasal bileşikler, katalizörler ve diğer kimyasal reaktörler kullanılarak polimerleşme sürecine tabi tutulur ve sonunda plastik ürünler oluşturulur.
Plastik maddelerdeki kokunun sebebi PVC'den (polikarbon) yayılan digoksin maddesinin açığa çıkmasıdır. Bu maddeler kanserojen, kısırlık yapıcı, hipertansiyona yol açıcı etkileri mevcuttur.
Naylon kumaşlar, 30-40 yılda. Teneke kutular, 50-100 yılda. Plastik atıklar, 1000 yılda. Cam şişeler, 4000 yılda.
Yapılan araştırmalar doğrultusunda 1950 ila 2017 yılları arasında yaklaşık olarak 9,2 milyar ton plastik üretildiği tahmin ediliyor. Üretilen bu miktarın yarısı 2004 ila 2017 yılları yarısında üretilmiş. 2020 yılında üretilen plastik miktarı ise 400 milyon ton.
Yapılarındaki kimyasal bağa bağlı olarak plastikler, termoplastik ve termoset olmak üzere ikiye ayrılır.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
Birçokları, bunun bir şişeyi kaç defa kullanabileceğinizi gösterdiğini düşünse de, bu hatalıdır. Plastik şişenin üretildiği madde, tekrar kullanılabilirlik hakkında bilgi veriyor olsa da, o sayılar, şişeyi tekrar kullanabileceğiniz sayıyı göstermemektedir. Bu sayılar, şişenin üretildiği plastiğin tipini göstermektedir.
7 numara: PC koduyla bilinir. Yiyecek kaplarında ve sporcu mataralarında kullanılan bu plastik türü, en tehlikeli plastiklerden biridir. Plastiğin içinde barınan kimyasalların yiyeceğe bulaşma riski oldukça fazladır. Bu plastiğin yeniden kullanılması ve dönüştürülmesi tavsiye edilmemektedir.
5 ve Anlamı
Polipropilen yani kısa adı ile PP, ambalajlar üzerinde 5 numara ile sembolize edilmektedir. Ambalaj yapımında kullanılan plastiklerin en düşük yoğunluklu olanı PP, kimyasal maddeler ve ısıya dayanıklı bir maddedir.
7 Numaralı PC
Bu koda sahip olan plastikler genel olarak yemek saklama kaplarında, bazı pet şişelerde, sporcu su şişelerinde, biberonlarda kullanılmaktadır. Geri dönüşüme uygun olmadığı için doğaya, besinlere kimyasal karıştırma ihtimali olduğu için sağlığa oldukça zararlıdır.
zaten biyoloji ve kimya derslerinden de hatırlarsanız suyun en önemli özelliği yüksek miktarda ısıyı hızlı bir şekilde absorbe edebilmesidir . suyun kaynama noktası 100 C derece iken plastiğin erime sıcaklığı 120-160 C derece arasında değişiyor ( içindeki katkılara göre ) ...
Plastikler; yangın durumunda hızlı yanar, erir ve yanıcı sıvı- lar gibi davranış göstererek yanar fazla duman üretir, zehirli gaz çıkartır ve yüksek sıcaklık oluşturur.
Cam takviyeli plastik (CTP), camelyafı ile taşıyıcı bir matriks reçinenin birleştirilmesi ile elde edilen kompozit bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri