Döküm tava temizliğinde uygulanabilecek diğer bir yöntem ise sirkeli sudur. İster sike ve suyu tava içerisinde kaynatın isterseniz de sıcak su içerisine kattığınız sirkeli karışımı bir süre tava içinde bekleterek tavadaki lekelerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Tavaya yapışan yemek kalıntılarını kaynar su yardımı ile temizledikten sonra çok sert olmayan bir mutfak süngeri ile tavayı temizleyebilirsin. Sadece su ile temizlemek yeterli olacaktır ancak eğer istersen bu işlem için beyaz sabun da tercih edebilirsin.
Döküm demir tava temizleme: Döküm demir tavalar, ısıyı eşit bir şekilde dağıtma ve yüksek sıcaklıkta pişirme yetenekleri nedeniyle tercih edilir. Yanmış kalıntıları temizlemek için, önce tavadaki yağ temizlenir. Daha sonra, tuz eklenir ve kalıntıları çıkarmak için bir tahta spatula veya kaşık kullanılarak tuzla ovulur.
Hecha ürünlerinin ılık suda bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri ile temizlenmesini öneriyoruz. Hecha ürünleri bulaşık makinası kullanımı için de uygundur.
Döküm tavalar, bulaşık makinesine konulmak için uygun değildir. Eğer kaplaması olan döküm tava kullanıyorsanız bulaşık deterjanı veya beyaz sabunla tava temizleme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir. Kaplaması olmayan döküm tava için ise sadece su ve sünger ile temizlik yapılması önerilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Döküm tavaların temizliğinde deterjan kullanımı genellikle tavsiye edilmez. Çünkü deterjan, dökme demirin yüzeyinde oluşan ve yapışmayı önleyen doğal 'kaplamayı' çözer ve bu durum, tavayı kısa sürede paslandırabilir. Aynı sebepten dolayı, döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
Döküm tava temizliğinde uygulanabilecek diğer bir yöntem ise sirkeli sudur. İster sike ve suyu tava içerisinde kaynatın isterseniz de sıcak su içerisine kattığınız sirkeli karışımı bir süre tava içinde bekleterek tavadaki lekelerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Tava, her kullanımdan sonra iyice temizlenmeli ve ince bir yağ tabakası ile kaplanmalıdır. Bu yağlama işlemi, tavanın yüzeyinde doğal bir yapışmaz tabaka oluşturarak pişirme performansını artırır. Ayrıca, döküm tavanın yapışmaz özelliğini korumak için yüksek ısıda kullanılması önerilir.
İlk kullanımda ürünü kutusundan çıkartınız ve yıkayınız. Daha sonra süngerin ters kısmına (yeşil) deterjan ilave ediniz ve tavanızı nazikçe, bastırmadan ovalayınız. Köpüren ürünü iyice duru su ile yıkayıp ardından bir peçete yardımı ile kurulayınız. Artık LAVA'nız kullanıma hazır!
Granit tavalarda sote veya kızartma yapıldıktan sonra çıkarılması güç lekeler oluşabilmektedir. Granit tavalar, elde kolaylıkla temizlenebilmektedir. Kullanım sonrasında granit tavanın yapısına zarar vermeyecek olan bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri ile granit tava temizliği yapılabilmektedir.
Kaynayan suyun içerisine karbonat eklemek lekenin inatçılığına göre etkili bir temizleme yöntemi olabilir. Bizlerin en etkili gördüğü temizleme yöntemi ise tavanızı veya tencerenizi içerisinde bir miktar sirke ve su kaynatarak temizlemeniz.
Döküm Tava Çizilirse Zararlı mı? Emaye kaplamalı döküm tavalar çizildiğinde, kaplamanın parçalarının yiyeceklere karışma riski bulunmaktadır. Bu durum, tüketilen yiyeceklerin güvenliğini ve sağlıklı olmasını etkileyebilir.
Yağ yanığı, yemek artıklarının yeterince temizlenememesi gibi durumlar, bu lekeleri yaratabilir veya arttırabilir. Döküm tavalar yüksek sıcaklıkta ve bulaşık makinesinde kesinlikle yıkanmamalıdır. Bu durum, döküm tavanızın yapısında bozulmalara ve ısıyı muhafaza etme özelliğine zarar verebilir.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
"Ocak ızgaraları nasıl temizlenir?" sorusuna verilebilecek diğer bir cevap ise karbonattır. Ocak demiri temizliği için deterjan ve yağ çözücüye alternatif olarak karbonat da kullanabilirsiniz. Bunun için ocak demirlerini karbonata bulayın ve ılık nemli bir bez ile demirleri nazikçe ovalayın.
LAVA ürünlerinin üç kat özel emaye kaplaması, döküm demirin yiyeceklerle temasını tamamen keser, “sıfır”a indi- rir. Emaye bildiğiniz gibi aslen cam- dır ve cam, doğada bilinen en sağlıklı endüstriyel malzemedir. LAVA ürün- leri yiyeceklerle kesinlikle etkileşime girmez.
Her bir LAVA döküm demir ürünü, kalite standartlarının tam olarak sağlanması için üretim boyunca birkaç defa manuel kontrolden geçer ve en gelişmiş LAVA laboratuvarlarında test edilir. LAVA ürünleri, insan sağlığına zararlı hiçbir katkı maddesi içermez.
Et Yemekleri: Döküm tavalar, etin mühürlenmesi için gerekli olan yüksek ısılara ulaşabilme yetenekleri sayesinde et pişirmek için mükemmeldir. Biftek, antrikot, bonfile, kuzu pirzola gibi et yemekleri döküm tavada mükemmel sonuçlar verir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Kızartma yaptığınız tavanın içini sirke ile doldurun ve ocağın üzerinde bir miktar ısıtın. Daha sonra tavayı soğumaya bırakın. Ardından ılınmaya başlayan sirkeyi bir kabın içine alın ve bulaşık süngerini batırdığınız bu sirke ile tavayı temizlemeye başlayın.
Yapışmaz tavaları temizlemek için genellikle hafif bulaşık sabunu ve yumuşak bir bez veya süngerle hızlı bir fırçalama yeterlidir. Yağlı tava nasıl temizlenir diye baktığımızda ise en inatçı kalıntılar için, hafifçe ovalayarak temizlemeden önce tavayı birkaç saat ılık, sabunlu suda bekletmeniz gerekebilir.
ilk kullanımda yağlamak ya da kullandıktan sonra yağlayıp kaldırmak emayesiz yani ham demir döküm tencere ve tavalar için geçerlidir. tencereyi yağlayıp kaldırmanın hiç bir etkisi yoktur. emaye kaplı tava ve tencerelere normal tava ve tencerelerden farklı davranmak gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri