Sessiz okumanın, öğrencinin kendi kendine okuyup öğrenmesinde, zamanını ve gücünü en iyi biçimde kullanmasında büyük payı vardır. Sessiz okuma sesli okumaya göre çok daha hızlıdır. Çünkü sessiz okumada görme ve anlama çok hızlı olur.
Sesli kitap okumak, özellikle konuşma sırasında nefesini kontrol edemeyen kişiler için etkilidir. Nefesinizi kontrol edemezseniz, kaliteli bir konuşma yapamazsınız. Konuşma esnasında tıkanmak, dinlenme ihtiyacı duymak, yorulmak gibi olumsuz etkiler yaşamak istemiyorsanız mutlaka yüksek sesle kitap okumalısınız.
Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz. Sesli kitap okumanın daha birçok faydası vardır ve yapılması gereken bir aktivitedir.
Sesli okuma bir dil dersidir. Öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma, yazma, görsel okuma ve sunu becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca dikkati toplama, anlama, sesli düşünme, gibi zihinsel becerilerin gelişimine katkı sağlamaktadır. Öğren- cinin kendine güvenini artırmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki sesli kitap dinlemek en az kitap okumak kadar faydalı; kitap okumak ve dinlemek beynimizin aynı bölümlerini aynı şekilde çalıştırıyor. Yani bugüne kadar kitap okumanın faydaları ile alakalı edindiğiniz bütün bilgiler sesli kitap dinlemek için de geçerli!
Okurken kendi sesinizi duymanız ve telaffuz hatalarınızı fark etmeniz çok daha kolaydır. Özellikle konuşma bozukluğu gibi durumlarda sesli kitap okumak diksiyonu geliştirmek için en ideal çözümlerden biridir.
Sonuçta dinleme ve okuma için oluşturulan anlamsal beyin haritaları karşılaştırıldığında neredeyse aynı oldukları anlaşıldı. Yani bir kelimeyi okuduğumuzda ya da dinlediğimizde beynimizin aynı bölgeleri etkinleşiyor.
Sessiz Kitaplar Çocukların Hikâye Anlatma Becerilerini Geliştirir: Sessiz kitaplar okuma dışında çocukların hayal kurma, algılama, konuşma, dramatize etme gibi yeteneklerini bir arada geliştirirler.
DİKKAT EDİLECEK GENEL HUSUSLAR:
Seri ve hatasız seslendirebilmek için kayda geçmeden önce okunacak kısım mutlaka önceden sessiz okunmalıdır. 2. Önce mikrofon düzgün şekilde takılmalı ve ayarlanmalıdır. Okuma sırasında duraklamadan kesinlikle mikrofon düzeltme, su içme, öksürme gibi başka bir işlem yapılmamalıdır.
Bu okuma çeşidinde gözün gördükleri beyni yeteri kadar meşgul ettiği için, başka bir meşgale bulamayan beyin, okunanı (gözün gördüğünü) daha çabuk kavrar. Sessiz okuma etkinliklerinin amacı, öğrencilere kendi kendine okuma alışkanlığını, okuma zevkini ve okuma becerisini kazandırmaktır.
Öncelikle günde en az 20-40 sayfa kitap okunması gerekmektedir. Burada okuma hızı kişiden kişiye değişkenlik gösterilecek bir faktördür.
Konsantrasyonu Artırma: Kitap dinleme, dikkat toplama ve odaklanma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Kitap dinlemek, zihinsel çaba gerektirir ve bu nedenle, düzenli kitap dinleme alışkanlığı, konsantrasyon becerilerinizi geliştirerek, diğer aktivitelerde de daha odaklı olmanıza yardımcı olabilir.
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu, düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinleri yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız.
Düzenli Okuma Alışkanlığı Özgüveni Yükseltir
Özgüveni artar: Düzenli kitap okumak insanın bilgi dağarcığını artırır. Bu sayede kişi, karşılaştığı engelleri daha kolay aşar. Girdiği tartışmalarda dahi okumanın insana kattığı bilgi, kültür, olgunluk kişiye özgüven ve sağlam bir alt yapı sağlar.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Sesli Okuma
Okumayı öğrenmede, okuma düzeyinin tanınmasında, dinleme alışkanlığının kazanılmasında önemli bir yer tutar. Hem duyusal hem de görsel olduğu için çok önemlidir. Sesli okumada gözü, dili, beyni aktif kullanmak durumunda kalırken mimiklerimizi de vurgu ve tonlamaya göre ayarlamamız gerekir.
Kitap okumak sizi zeki yapar. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan kitap okumanın faydaları arasında yer alan bu durum deneylerle ispatlanmıştır. Düzenli kitap okuyan bireylerde beyinleri yeni nöronların oluşmasına izin veriyor bu da kişiyi daha zeki biri yapıyor.
Bibliyofili (kitapsever) veya bibliyofilizm en basit tanımıyla kitap sevgisidir. Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir.
Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Sesli kitap dinleme uygulamaları dendiğinde akla ilk gelen seçenek şüphesiz Storytel. En popüler kitaplara ve podcastlere ulaşmanızı kolaylaştıran Storytel hem Türkçe hem de İngilizce içerikleri barındıran geniş bir kütüphaneye sahip.
Kalem çalışması, ağızda yatay olarak tutulan bir kalemle metin okumak veya konuşmak şeklinde yapılır. Kalem çalışması, ağız kaslarını çalıştırır, sesin daha net ve anlaşılır çıkmasını sağlar, dilin daha rahat hareket etmesini ve sesleri daha doğru çıkarmasını kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri