En büyük özellikleri yemeğin lezzetini koruyabiliyor olmaları ve ısıya her yere eşit biçimde yaymaları. Bu nedenle fırına girebiliyor, ocağın üzerinde yüksek ısıda yanmadan dayanabiliyor. Bu açılardan baktığımızda belki de en sağlıklı sayılabilecek araç-gereçlerin başında demir döküm tava ve tencereler geliyor.
Döküm tava ve tencereleri hem ocakta, hem de fırında kullanabilirsiniz. Ancak mikrodalgada kullanmaya uygun değildir. Daha önce bahsettiğimiz gibi döküm tencerelerde soteleme, kavurma, kızartma gibi tüm pişirme yöntemleri uygulanabilir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Döküm Tavada Pişirmemeniz Gereken Yemekler
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Paslanmış ve Yanmış Döküm Tavalar
Merak etme, çaresi var. Yanmış döküm tava nasıl temizlenir sorusunu hemen cevaplayalım. İlk olarak bir miktar karbonatı yanık olan döküm tavanın yüzeyine dökmelisin. Ardında sıcak su ilave etmeli ve temiz bir mutfak fırçası yardımı ile çok bastırmadan, nazikçe temizlemeye başlamalısın.
İlgili 40 soru bulundu
Peki, döküm tava sağlıklı mı? Evet, kullanabileceğiniz farklı malzemelerden tavalara göre daha sağlıklı. Bunun nedeni yemek pişirirken yağ kullanmanıza gerek kalmaması, yani daha az -veya hiç- yağ ile yemekler pişirebilirsiniz.
“Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir.
Döküm Tava Çizilirse Zararlı mı? Emaye kaplamalı döküm tavalar çizildiğinde, kaplamanın parçalarının yiyeceklere karışma riski bulunmaktadır. Bu durum, tüketilen yiyeceklerin güvenliğini ve sağlıklı olmasını etkileyebilir.
İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur. 10.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Hamur, tavaya konulur ve her iki tarafı eşit bir şekilde pişirilir. Döküm tava, ekmeğin altının ve üstünün mükemmel bir şekilde kızarmasını sağlar.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Pişirme sırasında ısınmaya başlayan demir döküm tavalar, ısıyı bütün yüzeye eşit miktarda yayar ve uzun süre yüzeyde muhafaza eder. Böylece, pişirilen besin değeri, suyu ve lezzeti hiçbir zaman azalmaz. Demir döküm tava, bir tavadan fazlasını sunar. Her yere taşıyabileceğiniz bir fırın görevi görür.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Döküm demir tencereler de pilav yapmak için mükemmel bir seçenek olabilir. Döküm demir tencereler, sıcaklığı çok iyi muhafaza ederler ve ısıyı eşit bir şekilde dağıtabilirler, bu da pilavın eşit şekilde pişmesini ve tanelerinin birbirine yapışmamasını sağlar.
Döküm tava kullanmayı tercih etmeli…
Lezzetli bir et pişirmek için ısrarcıysanız, teflon tavanızı da sakince yerine bırakmanızı öneririz. Döküm bir ızgara tavası alarak mutfaktaki yolculuğunuza devam edin. Çok değil, sadece 2 dakikada mangal lezzetinde etler pişirmeye başladığınızı göreceksiniz.
Döküm tavada pişireceğiniz etin içerisine asla yağ eklemeyin. Et tavaya yapışsa da piştikten sonra et kolaylıkla tavadan ayrılacaktır.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
1. Lava, hecha vs hepsi emaye kaplama.
Döküm tava aldım; ilk kullanımı nasıl olmalıdır? İlk kullanımda ürünü kutusundan çıkartınız ve yıkayınız. Daha sonra süngerin ters kısmına (yeşil) deterjan ilave ediniz ve tavanızı nazikçe, bastırmadan ovalayınız. Köpüren ürünü iyice duru su ile yıkayıp ardından bir peçete yardımı ile kurulayınız.
Demir döküm tavalar da kimyasallar olmadan temizlenebilir. Eğer demir döküm tavayı ilk kez kullanacaksanız önce kağıt havlu yardımı ile yağlayın. Yağlama tavanın temizleme aşamaları bittikten sonra da yapılır. Demir döküm tavada pişirme sonrasında yemek artıkları bırakmayın.
Döküm tava 10 dakika orta ateşte ısıtılır. Isınan döküm tavaya tavuk bonfile parçaları yerleştirilir. Beş dakika sonra diğer tarafı çevrilir. Diğer taraf da beş dakika pişirilir.
Köy ve bahçe evi gibi müstakil mekânlarda yakılan yer ateşi ya da tandır kuyu stili ateş ocakları, gerçek döküm tavaların sıklıkla kullanıldığı yerlerdir. Çalı, odun ve kömür ateşinin doğallığıyla bütünleşen demir tavaların kalitesi, enfes tatların ve yöresel yemeklerin sunumunu taçlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri