Döküm tencereler de pilav yapmak için oldukça uygun bir seçenektir. Bu tür tencereler, sıcaklığı oldukça iyi muhafaza eder ve homojen bir ısı dağılımı sağlarlar.
Döküm tencere ve tavalarda kızartma, sote ve kavurma gibi pişirme yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Kolay çizilmezler ve hijyeniktirler. Döküm tavalar genelde et ürünleri için kullanılsa da, omlet, kek, kurabiye gibi farklı yemeklerde de kullanılabilirler.
Lezzetli ve sağlıklı pilavlar pişirmek isteyenler ve, en iyi pilav tenceresi hangisidir, diye düşünenler gönül rahatlığıyla granit tencerelere başvurabilirler.
Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur.
Şişen pirinçlerimizi güzelce nişastası gidecek şekilde yıkayıp süzüyoruz. Döküm tavamızın altını açıp kısık ateşte iyice ısıtıp yağımızı ve şehriyemizi kavuruyoruz. Kavrulan sehriyelerin üzerine pirinç ve tuzu da ekleyip kavurduktan sonra üzerini 1 parmak geçecek şekilde sıcak su katıp fokurdamasını bekliyoruz.
İlgili 15 soru bulundu
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekiyor. Pilav yapımı için en uygun pirinç, aşçılara göre baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırmak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir.
İnce yapılı çelik ya da alüminyum tencere veya tavalar kullanılarak pilav yapılmaya çalışıldığında ısıya çok da dayanıklı olmayışlarından ötürü ve doğru yayamamaları nedeniyle pirinçler tabana yapışabilir. Bir taraf daha fazla ısı aldığı zaman da belli başlı yerlerinde yanıklar oluşabilir.
Döküm tencere yemekleri; kızartma çeşitleri, soteler ve kavurma türleri olmaktadır. Döküm tencerede sebze yemeği de pişirmek mümkündür. Demir döküm tencere yemek tariflerinden biri genellikle pilav tarifleri olmaktadır.
Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca pirinç tanelerinin pırıl pırıl olduğunu ve daha beyaz bir renk aldığını da göreceksiniz.
Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Lezzetli bir pirinç pilavı hazırlamanın ilk kuralı, doğru tencere ile yola çıkmaktır. Pilavı pişireceğiniz tencerenin yanmaz ve yapışmaz olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için teflon yahut granit pilav tencerelerini kullanabilirsiniz.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pilav tereyağla lezzetli olur, mis kokusunun kaynağından biri tereyağdır. Ama sıvı yağ ile pişirildiğinde çok daha tane tane olur. Eğer tereyağ kokusundan vazgeçemiyorsanız da tencerenin altını kapatmadan içine ufak bir parça tereyağ ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.
Döküm Tavada Pişirmemeniz Gereken Yemekler
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
Tane tane pirinç pilavı püf noktalarından biri, pirincin üzerini kaplayacak kadar suyla yaklaşık 1 saat kadar ıslatılmalıdır. Bu sayede pilavın daha yumuşak ve tane tane olmasını sağlarsınız.
Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme esnasında karıştırılmaması tercih edilir.
Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
Döküm Tencerede Yemek Bekletilir mi? Döküm tencerede yemeklerin soğuduktan sonra kısa süreli bekletilmesi sorun oluşturmayacaktır. Ancak, asidik yiyeceklerin uzun süre bekletilmesi demirin yiyeceklere geçmesine ve tat değişikliğine neden olabilir. Bu durumda, yemeklerin başka bir kapta saklanması önerilir.
İkinci sebep asit döküm tencereye zarar verebilir. Döküm tencerelerin yüzeyi bir süre sonra yapışkan hale gelir. Döküm tencere içinde yağ bittikten sonra asitli yiyecekleri bir kaç dakikadan fazla pişirmeyin ve içinde tutmayın.
Döküm tavada sadece et pişirmekle kalmayacaksınız; kuşkonmaz, havuç halkaları, mantar dilimleri, hellim peynirleri pişireceksiniz. Döküm tavanın ısıyı hemen alması ve besinleri en iyi şekilde pişirmesi sayesinde et yemeyen okurlarımız da faydalarını görebilir.
- Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin. Tenceredeki fazla sudan kurtulamıyorsanız ya da pirincin çok su çektiğini düşünüyorsanız fırını 180 dereceye ayarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri