Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister. Hareket etme ve hareket halinde olma ihtiyacı duyar. Fiziksel duyumlara ve dokunmaya önem verir, hisleriyle hatırlamaya yatkındır. Uzun süre oturmaktan hoşlanmaz.
Dokunsal algı: Deri temasıyla veya parmaklarla dokunma ile edilen duyuyu ifade eder.
Gelelim dokunsal çocuklara...
Dokunsal çocuklar, etraflarındaki herkese ve her şeye dokunmayı ve kendilerine dokunulmasını severler. Koşmayı severler, koşarken çarpışma, arkadaşlarını itme, çekme haşin oyunlar tam onlara göredir.
İşleyen belleğin bir bileşeni olan dokunsal (tactile) işleyen bellek, bireyin fiziksel ve sosyal ortama uyum sağlayarak duyusal bellekten gelen dokunsal bilgileri geçici olarak depolamasını ve işle- mesini destekleyen sürekli bir süreç olarak tanımlar.
Örneğin, girdi kanalı (bilgiyi alış kanalımız) işitsel, temsil kanalı (düşünme tipimiz) görsel, çıktı kanalı (ifade şeklimiz) dokunsal olabilir. (Kişi bir şey duyar (işitsel), zihninde görüntü oluşturur (görsel) ve yumruğunu sıkar (dokunsal) .
İlgili 15 soru bulundu
Müzik (İşitsel) zekası: Seslere hassasiyet gösterme kapasitesi ve kendisini müzikle ifade etme yeteneğidir. Nota, solfej bilmeseler bile, melodileri hemen akılda tutarlar. Müzik eşliğinde ders çalışırsa o bilgileri daha iyi akılda tutabilirler.
Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi
İşin başına geçmeyi ve kendi deneyimleyerek öğrenmeyi tercih eder. Anlattıkları ifadeleri hissetme ihtiyaçlarından dolayı yavaş düşünür ve daha yavaş konuşur. Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister. Hareket etme ve hareket halinde olma ihtiyacı duyar.
Kinestetik öğrenme; dokunma, hareket etme veya fiziksel aktivite yoluyla bilgi edinme sürecini ifade eden öğrenme yöntemidir. Bu yönteme yatkın olan kişiler, bir şeyler yaparak veya hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler. Kinestetik öğrenme tarzı, Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Teorisi'ndeki kinestetik zekaya dayanır.
3- Dokunsal Öğrenme Stili (Kinestetik)
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
Dokunma Hassasiyeti Nedir? Dokunma hassasiyeti olan çocuklar dokunma reseptörleri tarafından algılanan uyaranın normalden fazla ve yoğun olarak algılar. Bunun sonucunda dokunma duyusuna karşı duygusal ve aşırı tepki verirler.
Dokunsal TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,biyoloji Dokunum ile ilgili olan.
Taktil savunma normal dokunuşlara negatif veya aşırı heyecanlı bir şekilde tepki verme halidir. Birçok insanın zor hissettiği dokunsal uyarılara aşırı tepki verebilirler. Buna aşırı duyarlılık veya aşırı hassasiyet denir.
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, Uygulama projeleri dokunsal öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
Zihnin belli başlı olguların, görüngülerin ve kavramların arasından seçerek hatırladığı ve öğrendiği tüm kavramlara algı denir. Bu ayrıştırma ve sınıflandırma aşamalarına algıda seçicilik adı verilir. Kişinin, öncelikli olarak ilgisini çeken bir konuyla ilgili nesneleri ve sözleri idrak etmesi bunun en büyük kanıtıdır.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
Kinestetik Öğrenen Kişiler
Bebekliklerinden itibaren sürekli hareket isterler. Dokunmayı ve dokunulmayı severler. Düşme, itme, çekme, çarpışma son derece doğal davranışlarıdır. Evin dışında oynuyorlarsa taşlar, topraklar, kayalar, ağaçlar ile sarmaş dolaştırlar.
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
Dokunsal (kinestetik) öğrenme metodunun etkili olduğu bireyler dokunarak ve eyleme geçerek öğrenmekten verim alırlar. Örneğin bu öğrenme biçimine yatkın olanlar biyoloji dersinde insan maketlerine dokunarak iç organları öğrenmeyi en iyi öğrenme şekli olarak göreceklerdir.
Kinestetik – Dokunsallar en iyi nasıl öğrenir?:
Çalışırken hareket etmesi kısıtlanmamalıdır. Ders çalışırken kendi istediği yerde ve şekilde çalışmasına izin verilmelidir. Dersi dinlerken hareket etmelerine ve bir şeyler ile oynamalarına izin verilmelidir. Laboratuar çalışmaları için fazladan izin verilmelidir.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır.
Görsel Zekaya Sahip Kişiler İçin Uygun Olabilecek Meslekler:
Endüstri tasarımcılığı, makine mühendisliği, Fotoğrafçılık, grafik tasarımı, dekoratör, Reklamcılık, modacı, mimarlık, sanatçılık, Tur rehberi, film yönetmeni, yapımcı
Kişi içi iletişim ya da kendi kendine iletişim, kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendi ile iletişim yaparken düşünür; kafasında kendisiyle ve başkalarıyla konuşur, tartışır, kavga eder, küser, barışır, oynar ve eğlenir.
Mesajın algılanması
Mesaj yollanan kişi, mesajı alır, kodları çözer ve algılar. Bu algılama sonucunda kişinin kafasında oluşan resim ile, mesajı yollayan kişinin kafasındaki resim örtüşüyorsa iletişim başarılı demektir.
Kinestetik iletişim, insanların kullandığı birçok dil biçiminden biridir. Genel olarak, buna vücut dili de denir. Tüm vücut hareketlerini içerir. Kinestetik iletişim çok güçlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri