2) Ilık Su. Derin bir kabı ılık su ile doldurup dolama olan parmağı bu suda 15 dakika kadar bekletin. Ardından parmağınızı kuru bir bandaj ile mutlaka sarın.
Akut dolamanın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin kısa sürmesinde oldukça etkilidir. Erken dönemde fark edildiğinde günde birkaç kez ılık su ile yapılan kompres ve uygun antibiyotikli krem kullanımı, dolamanın hızla iyileşmesini sağlar. Ancak apse gelişimi varsa içinin boşaltılması gerekebilir.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Ilık su ya da tuzlu su
Parmağınızda dolamaya bağlı olarak oluşan ağrı, zonklama, şişkinlik ve kızarıklığın azalmasını sağlamak için parmağınızı ılık suyla doldurduğunuz bir kabın içine koyup 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Bu, ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Normal şartlar altında 10 gün ya da 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ve drenaj ile paronişinin tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Paronişi sorunu sık sık tekrarlıyorsa, hastanın staphylococcus için bir taşıyıcı olduğu düşünülmelidir.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Kronik dolama genellikle iki yada daha fazla parmakta görülür. Tırnak etrafındaki doku şiş, kızarık ve gergindir. Tedavi edilmezse zamanla tırnakların rengi ve şekli bozulur, tırnak kalınlaşır ve rengi koyulaşır. Apse oluşumu akut dolamaya göre daha nadir görülür.
Paronişi (Dolama) türleri nelerdir? Akut paronişi: Enfeksiyon sadece tırnak kıvrımındadır, daha derine yayılmamıştır. Semptomlar tedavi ile kaybolur ve altı haftadan az sürer.
Bu durum, el veya ayak parmaklarının tırnak dokusunu çevreleyen epidermisin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Dolama, tırnak çevresi ve yan tırnak yatağının etkilenmesiyle karakterizedir ve bazen tırnak köküne veya eponychium olarak bilinen tırnak tabanına yayılabilir.
Parmak burkulduktan sonra parmağa uygulana soğuk uygulama sonucu parmağın şişliği giderilmektedir. Bu şişlik durumu bireyden bireye değişmektedir. Şişlik durumu soğuk uygulamayla geçmezse parmak basınçlı bantlarla sarılmalı ve parmak kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Şişlik geçene kadar parmak dinlendirilmelidir.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Cilt üzerine sürülerek uygulanır. FUCİDİN H'ın yüzde ve ellerde, kasık ve koltukaltı gibi bölgelerde kullanımı da kozmetik açıdan uyumludur. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: Çocuklarda kullanımına ilişkin bir sınırlama yoktur.
FUCİDİN H, enfeksiyonun eşlik ettiği veya enfeksiyon riski taşıyan kontakt dermatit veya atopik dermatit dahil olmak üzere dermatit (genellikle enflamasyon, kızarıklık, kabuklanmış yara ve kaşıntı ile seyreden ve alerjik kaynaklı da olabilen ekzema tipi deri hastalıkları) tedavisinde kullanılır.
Enfeksiyonlar için sizlere antibiyotik verildiyse talimatlarına uyarak kullanımını aksatmamalısınız. Elinizi yukarıda tutmanız enfeksiyon kaynaklı şişlik varsa iyi gelecektir. Yara olan bakımlar evde devam ettiğinde ılık suyla yıkama, bandajlama işlemlerini yapabilirsiniz.
Stern ve ark. (3) tarafından 1959 yılında sağlık perso- nelinde herpetik parmak infeksiyonu çok uygun bir adlandırma olmayan ağrılı ve irin üreten infeksiyon anlamında “herpetic whitlow” şeklinde tanımlanmış- tır ve bu terim günümüzde yaygın olarak kullanıl- maktadır.
Ayak Tırnak Batması Evde Tedavi
Ayaklarınızı sıcak su ve tuz karışımı bir banyoda bekletin. Bu, iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle de zeytinyağı içeren sabunları kullanırsanız, tırnak altında oluşan iltihabın da temizlenmesine yardım edebilirsiniz. Gün içinde ayaklarınızı sabunlu suyun içinde 15 dakika kadar bekletin ve ardından tırnaklarınızı temizleyin.
Yapmanız gereken tek şey her saat başı veya birkaç saatte bir morluk üzerine buz koymak. Bu işlem şişmeyi ve iltihaplanmayı önler, morluğun da kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Buzu doğrudan cildinize koymak yerine bir havlu ya da beze sararak uygulamak daha doğrudur.
Öncelikle yaralanma gerçekleştiğinde bir buz paketi havluya sarılarak parmak üzerine konulur. Yaralanan parmağın kalp hizasında tutulması şişliğin ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Gerektiği durumlarda ise ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri