isimli içeriği de inceleyebilirsiniz. Peki, nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası ne kadardır? Basit dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Kanunu'na göre cezası, 1 yıl ila 5 yıl arasında hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
a) Dolandırıcılık Suçunun Basit Hali TCK 157.
Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.
Dolandırılan kişiler gönderdiği paralarını bir çok şekilde alabilirler. Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
Dolandırıcılık suçunun basit halinin cezası, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve Beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerin gerçekleşmesi halinde ise üç yıldan on yıla kadar hapis ve Beşbin güne kadar adli para cezasına hükmedilir.
İlgili 38 soru bulundu
2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım
2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
Sanığa verilen ceza 2 yıl 6 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 3 AY 0 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 1 yıldan fazla olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
2 yıl 1 ay cezası 760 güne tekabül etmektedir. Ancak sanığa verilen cezadan koşullu salıverme süresi çıkarılırsa sanığın 1 ay yatarı bulunmaktadır.
4/4 Ceza Ne Demek? Hakkında adi suç sebebiyle 4 yıl hapis cezasına hükmedilen kişinin bu cezasından şartlı salıverilme süresi çıkarıldığı takdirde 2 yıl hapis cezası yatarı söz konusu olur. Sonuç ceza süresi 1 yıldan fazla olduğu için direkt denetimli serbestlik hükümlerinden istifade edemez.
31.03.2020 Tarihinden Önceki Adi Suçlar
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır. Sonuç ceza 3 yıl ve daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanununun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
Cezaevine Teslim Olmazsam Ne Olur? 5275 sayılı yürürlükteki İnfaz Kanunu'nun 19'uncu maddesine göre; “Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.”
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır.
MADDE 8. Birinci paragraf hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından beş yıllık indirim yapıldıktan sonra ceza süresi dolmuş olanlar, iyi halli olup olmadıklarına bakılmaksızın ve istemleri olmaksızın derhal toplam cezaları beş yıldan fazla olanlar kalan cezalarını çektikten sonra şartla salıverilirler.
İşlediği suçtan dolayı kişi hakkında verilecek mahkûmiyet kararının, belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde 5 yıl ertelenmesi ve bu süre içinde kişinin yeni bir suç işlememesi ile denetim tedbirlerine uyması halinde verilen cezanın hukuki bir sonuç doğurmamasıdır.
4 yıl 2 ay ceza alan hükümlüler 2023 yılında kapalı cezaevi infaz kurumuna gönderilmektedir. 1520 güne tekabül eden bu ceza için indirim oranı 1/2 olmaktadır. 1520/2 oranından 760 gün ceza süresi bulunmaktadır. Hükümlü denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanıyor ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmaktadır.
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
27- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
i) Süreli hapis cezalarında on yıldan az cezası olan hükümlüler en az bir ayını, fazla olanlar onda birini kapalı kurumda geçirdikten sonra, şartla salıverilme tarihine yedi yıl ve daha az süre varsa ve iyi hâlli olmak koşuluyla açık cezaevine nakledilir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine girdi çıktı yapmak denilmektedir. Girdi çıktı, alınan cezanın miktarına göre belirli sürenin altında ve üstünde kalan cezalar açık veya kapalı ceza evine gitmeyi gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri