Gaziantep Dolangel Tatlısı 15.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yufka dörde bölünerek bol ceviz serpilir. Oklavaya sarılarak büzüştürülür ve tepsiye dizilir. Sonra üzerine tuzsuz tereyağı ve zeytinyağı karşımı eritilerek üzerine serpilir. Tatlı ılık olacak şerbet çok soğuk olmayacak. 170 derecelik fırında 20 dk pişirilecek.
Dolanger Elazığ iline ait bir tatlıdır. Dolanger yufkanın oklavaya sarılarak yapılması nedeniyle bu adı almış. Aslında biraz zahmetli bir tatlı. Ancak yufka açmayı becerenler kolayca yapabilir.
Sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Sivas'da yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur.
Şekeri ve suyu karıştırıp ocağa alın kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatın . Limon suyunu da sıkın ocaktan alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra iyice soğuyan dolangeri üzerine şerbeti gezdirin . Üzerini kapatıp 3 -4 saat sonra tüketin.
İlgili 29 soru bulundu
Demir tatlısı bir çeşit lokma tatlısıdır. İran, Azerbaycan, ve Türkiye'de özellikle Erzurum'da yapılmaktadır. Demir kalıplarla yapıldığından dolayı demir tatlısı adını almıştır.
Samsades bir çeşit şerbetli tatlıdır. İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapılmaktadır. Muska biçiminde bir tatlıdır. Lor, tarçın ve şeker hamur içine konulup kızartılması ile yapılır.
Kazakistan mutfağına ait Tatar tatlı olarak da ballı çak çak tatlısı, ağız sulandıran görüntüsünün yanı sıra oldukça kolay hazırlanmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Fıstıkzade Kadayıfı incecik tel kadayıfların içerisine çekilmiş fıstık ile harmanlandıktan sonra tepsiye serilir. Üzerini tamamen kaplayacak şekilde bolca iri taneli Antep fıstığı serilerek hazırlanır. İçerisinde kullanılan hammaddeler yöresinden özenle seçilip temin edilmektedir.
Cevizli İzci Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? Margarin, sıvı yağ, yoğurt, yumurta karıştırılır. Un ,karbonat ve ceviz ilave edilerek kurabiye hamuru yumuşaklığında bir hamur yapılıp 30 dakika dinlendirilir. Resimdeki şekle getirilip 190 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Tencereye suyumuzu koyalım toz şekerin 2 bardağını koyalım. Kaynamaya başlayınca içine cin babaları atalım. 10 -15 dk orta ateşte pişirerek çekmesini bekleyelim. Sonra kalan şekeri biraz su ile eritip vanilyayı limon suyunu içine atıp karıştıralım. Tatlıların üzerin ekleyelim bir 15 dk bu şekilde kaynatalım.
Mayasız hamur ile yapılan eriştenin şekerle kaynatılıp, üzerine kızgın yağ dökülerek servis edildiği şilofta tatlısı Antalya'nın yöresel lezzetlerinden biri. En üste dövülmüş ceviz ve badem serpilip sunulur. Loğusa kadının sütünü arttırdığına inanılır.
Coğrafi işaret belgesiyle geçen yıl tescillenen Aksaray'ın İncelek tatlısı, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Aksaray mutfağının önemli lezzetlerinden "İncelek tatlısı" ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında.
Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı illerdir. Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlının, Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde de görüldüğünü, Havran'a da oradan geçtiğini anlatır. Peynir helvası ya da Peynir tatlısı olarak da bilinir.
Kemalpaşa Tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı), Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.
Pekmezli Havdel Tatlısı Tarifi (Batman Yöresi)
Harire tatlısı; pekmez, un, su ve tarçın ile pişirilerek, ortaya çıkan oldukça doyurucu, besleyici ve hafif bir tatlıdır. Üzeri bol ceviz ile süslenip, kaselerde servis edilir. Harire, Mardin yöresine ait vazgeçilmeyen çok lezzetli bir pekmezli tatlıdır.
KULLANIMI: 1,5lt su tencerede kaynatılır, 1 su bardağı şeker (veya muadili sağlıklı tatlandırıcı) ilave edilip karıştırılır. Daha sonra paket şerbet su içine atılıp 5dk kısık ateşte kaynatılır. Altı ve ağzı kapatılıp 10dk dinlendirip paket şerbet tencereden çıkarılır.
Portakal, vişne, narçiçeği, limon, şeker, tarçın, meyan balı, dar-ı fülfül, kakule, safran, deve dikeni, müskat, keçiboynuzu, şeker ve toplamda yirmi sekiz çeşit baharattan oluşmaktadır. - Tam bir C vitamini deposudur.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri