Yoğurt, serin ve soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Doğru ortam ve koşullarda muhafaza edilmemesi yoğurdun bozulmasına en büyük etkenlerden birisidir. Bütün süt ürünleri gibi yoğurt da oda sıcaklığında, daha sıcak ortamlarda ve doğrudan ışık alan ortamlarda uzun süre tutulmamalıdır. Aksi takdirde bozulur.
Öncelikle yoğurt kesinlikle oda sıcaklığında tutulmadan buzdolabında saklanmalıdır. Buz dolabının kapak veya rafların veya ön kısımları değil de, olabildiğince arkada tutmanız daha iyi olacak ve sıcaklık değişimine dayalı bir sorun oluşmasını engelleyecektir.
Yoğurt 6 saate kadar dışarıda kalabilir. Bir örtünün altında, bir fırında (fırın kapalı çalışmıyorken) veya bir mikrodalganın içinde bu şekilde bekletebilirsiniz.
Yoğurt dışarıda ne kadar dayanır? Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
İlgili 21 soru bulundu
Yoğurdu buzdolabında saklamak, tazeliğini ve lezzetini korumak için en yaygın yöntemdir. Yoğurt, buzdolabının 4 ila 7 derece arasındaki sıcaklığında saklanmalıdır. Yoğurdun taze kalması için, kapalı bir kapta saklanması önerilir. Yoğurt, açıldıktan sonra buzdolabında 3 ila 5 gün arasında taze kalabilir.
Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır? Bozuk yoğurt zehirlemesi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı, özellikle semptomlar ağır ve uzun solukluysa doktora gitme aksatılmamalıdır. Özellikle ishal halinde vücut aşırı derecede sıvı kaybetmektedir. Bu nedenle de sık sık sıvı takviyesi alınmalıdır.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Farklı yoğurt çeşitleri, çeşitli süreler boyunca taze kalır. Örneğin, açılmamış bir içilebilir yoğurt veya meyveli yoğurt, yedi ila on gün daha kısa bir ömre sahiptir. Normal yoğurt ve az yağlı yoğurt son kullanma tarihinden sonra bir ila iki hafta için iyidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kavanozda yoğurt ne kadar dayanır? Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir.
Süte yoğurdu ve bir tutam tuzu ekleyip karıştırın. Sütü kavanozlara paylaştırın. İlk mayalanma sürecinde kavanozların ağzını kapatmayın. Yaz ayı ise tüm kavanozları fırına koyun, fırın kapağını kapatın ve 4 saat bekletin.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Ev yapımı yoğurtlar doğal ve katkısız oldukları için sağlık açısından daha uygundur. Fakat katkı maddesi olmaması bozulma süresini kısaltmaktadır. Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir.
Tarihi geçmiş olsa bile yenilebilir ancak yoğurt soğuk isteyen yiyecek olduğu için eğer yoğurt açık ve sıcak ortamda kalmışsa ekşir ve yenmez, ancak ekşi yoğurt olanları genellikle hamur işlerinde daha etkisizdir ve zarar vermez.
Manda yoğurdu küflenir mi? Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır. Daha fazla bekletilen yoğurtta ekşime ve küflenme olabilmektedir.
Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Yoğurdu karıştırıp, tuzu ekleyip, ocağa aldım ve orta ateşte, 5 dk. hiç karıştırmadan kendi haline bıraktım. İçinde yeşil suyun ve beyaz lorun birbirinden ayrıldığı görülür.
Yoğurtlarda,peynirlerde ve et ürünlerinde pembeleşmenin kaynağı ''Rhodotorula'' adlı maya türü bir mikroorganizmadır . Doğada çok yaygın olarak bulunan bu mikroorganizmalar hava ve toz yardımıyla sporlarla bulaşabileceği gibi çiğ meyve ve sebze yardımıyla da evlerimizde buzdolaplarına kadar gelirler.
Fakat durum böyle değil. Küflenen bu gıda aflatoksin, mikotoksin sporları içerisinde barındırır ve kansere sebebiyet verir. Yani gıdanız küflendiğinde kesip yemeye devam etmek istiyorsanız, sporların inmediği bölgeyi tahmin ederek küfü almanız ve temiz bölgeyi yemeniz gerekir.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Zehirlenme sıklıkla besinlere bağlı olarak gerçekleşir. Ancak solunum ve cilt yoluyla zehirlenmelerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
📌Sünen yoğurdun tüketilmesi bir gıda. zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri