Eğer anne sütü oda sıcaklığında beklediyse, bebeğe direkt olarak verebilirsiniz. Buzdolabında bekletilen anne sütünü sıcak suyun altına tutarak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Derin dondurucuda bekletilen anne sütü ise oda sıcaklığında bekletilmemeli veya ısıtılmamalıdır.
BUZDOLABINDAN ÇIKARILAN SÜT NASIL ISITILIR? Isıtılacak sütü saklama kabı veya biberon içerisinde sıcak su dolu bir kaba sokarak sütü içilecek sıcaklığa getirmek en uygun yöntemdir. Doğrudan ateş üzerinde sütü ısıtmayın.
Süt saklama koşulları ve süreler
Bu çerçevede; oda sıcaklığında muhafaza edilen anne sütü 3 saat, buzdolabında saklanan anne sütü 3 gün, derin dondurucuda saklanan anne sütü ise 3 ay boyunca tazeliğini koruyabilmektedir.
Buzdolabından çıkardığınız sütü bebeğe vermeden önce direkt ısıtmayın. Ilık su içine yerleştirdiğiniz bir kabın içine koyarak yani Ben Mari usulü ısıtın . Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga kullanmayı önermiyoruz.
Önemli olan bekleme esnasında sütün hava ile herhangi bir temasının olmamasıdır. Buzdolabında bekletilmesi, oda sıcaklığında bekletilmesi veya buzlukta bekletilmesi mümkündür. Buzdolabında beklettiğiniz bir sütü daha sonra ısıtabilir, oda sıcaklığına getirdikten sonra bebeğinize içirebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
İçinde anne sütü olan kap, sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak çözünmüş sütün ılınması sağlanıp, bebeğe verilmelidir. Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine ve bocalamasına neden olur.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Derin dondurucuda bekletilen anne sütü ise oda sıcaklığında bekletilmemeli veya ısıtılmamalıdır.
Anne sütleri ocak üzerinde veya mikrodalga içerisinde ısıtılmaz. Ocakta bulunan sıcak su yardımıyla anne sütü biraz ılık kıvama getirilebilir. Çok sıcak olması bebeğe oldukça zarar verecektir. Anne sütünün çok az seviyede ısıtılması, bebek için yeterli olacaktır.
Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Buzdolabında (4 derecede) 3 güne kadar, dondurucuda ( yaklaşık -18 derecede ) 3 ay saklanabilir. Sonuç olarak, anne sütünün doğru şekilde saklanabilmesini teminen üretilen saklama poşetleri, sütünü saklamak isteyen anneler için ideal ve sağlıklı bir seçenektir.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Biberonda mamayı bekletme zamanı kesinlikle 1 günü geçmemelidir. Sadece sütlü mamalarda değil sebze kapsamlı mamaları da taze, püre halinde tüketmek önemlidir. Taze sebzeler süt ürünlerine göre daha dayanıklı olduğu için buzdolabında en fazla 3 gün bekletilebilir.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebeğinizi, size ve bebeğinize uygun doğru pozisyonda emzirmeniz, bebeğinizi emmeye teşvik eder. Daha çok emzirme, daha çok süt üretimine neden olur. Ayrıca doğru ve yeterli sıklıkta emzirmek de süt üretimini arttırır.
Sütün sağılarak bebeğe verilmesi, emzirmenin yerine tercih edilecek bir yol olmamalıdır. Özellikle yenidoğan döneminde sağılmış sütün bebeğe biberonla verilmesi, daha sonra bebeğin meme emme becerilerine ve adaptasyonuna zarar verebilir. ( Bakınız: Biberon ve emzik kullanımının emzirmeye etkileri. ).
Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur. Bu süre hava sıcaklığı arttıkça azalmaktadır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri