Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Pişmiş yemekleri saklarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir.
Yemeği sıcakken buzdolabına yerleştirmek, dolap ısınını etkileyeceği için diğer yemeklerin de bozulmasına yol açabilir. Ayrıca sıcak sıcak buzdolabına giren yemek hızla ekşimeye başlar. Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı.
İlgili 40 soru bulundu
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.
Yemekler ılık, hatta sıcak bile olsalar buzdolabında rahatlıkla soğutabilirsiniz.
Doğru şekilde saklanmış yiyeceklerin ne kadar süreyle yenebilecekleri, her kaynakta farklı yazıyor. Uluslararası bildirilerde kullanılan sağlık tavsiyeleri, “En fazla 4 gün yenebilir” diyorlar. Bazı kaynaklar ise bu sürenin, her hangi bozulma belirtisi görülmüyorsa, bir haftaya kadar uzatılabileceğini söylüyor.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
4-Bekletilip tekrar ısıtılan yemekler HİSTAMİNden zengindir; yemekler her ısıya maruz kaldıklarında içerilerinde HİSTAMİN miktarı artmakta. Bu yiyeceklerin tüketilmesi ile birlikte HİSTAMİN İNTOLERANSI ile ilişkili baş ağrısı, burun tıkanıklığı, sindirim kanalı problemleri, kaşıntı gibi semptomları uyarabilmektedir.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Pişmiş sebze yemekleri buzdolabında 3-5 gün dayanır. Yemekte çok fazla su bulunuyorsa, o yemeğin bozulma süresi de o kadar hızlanır. Sebze yemeklerini 3-5 günü aştıktan sonra tüketmemelisiniz. Pişmiş makarna buzdolabında 3-4 gün muhafaza edilebilirken, pilav en fazla 3 gün tutulmalıdır.
Hazır çorba yerine evde yapılan az tuzlu çorbaları tercih etmeliyiz. Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir.
Pilav yemekleri sıcak veya soğuk; buzdolabına konulmamalı!
Pişmiş tavuk ve köfteler de, buzlukta saklanmaya uygundur. Bekleme sürelerinin çok uzun olmaması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler: -Pişmiş ya da çiğ, hiçbir gıdayı, dondurup çözdürdükten sonra yeniden dondurmamalısınız.
İyi hesap edilerek verilen su miktarı, yemeğin pişme süresince yetecek ve piştikten sonra da kendine yetecek miktarda suyu olacaktır. Bir nedenle yemeğe ilave su vermek gerekirse, kaynar su verilmelidir. Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Ayrıca döküm tencere buzdolabına konur mu sorusunun cevabı da evettir ve böylece istediğiniz yemeğin uzun süre soğuk kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Sebzelerin nemlenmesi zamanla donmalarına ve çürümelerine neden olur. Bunun için sebzelerinizi kağıt poşet, buzdolabı poşeti veya delikli poşetle saklamaya dikkat edin. Bunun yanı sıra yapraklı sebzelerinizi kağıt havluya sararak da saklayabilirsiniz. Islak olarak saklanan sebzeler nemden dolayı çabuk çürüyecektir.
Cevap: Hayır. Yalnızca süt değil, hiçbir yiyecek kaynama noktasındayken buzdolabına koyulmaz. Hem fiziksel açıdan hızlı ısı geçişleri bulunduğu kaba zarar verir (ki bu da yiyeceğe zarar verir.)
Pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince pişirilmemesinin, gıda zehirlenmelerine yol açabildiği belirtildi.
Ürün satın alındıktan sonra tutar ürün alıcıya ulaşana kadar Dolap'ın güvenli havuz hesabında tutulur. Kargo alıcının eline ulaştıktan sonra sipariş alıcı tarafından onaylanır para satıcının hesabına yatırılır. Ödeme yaparken; Alışverişlerini kredi kartı ya da banka kartı ile güvenli bir şekilde tamamlayabilirsin.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri