Dolgu düşmesi olan bölgeyi temiz tutun. Tuzlu suyla gargara yapın ve bölgedeki yemek artıklarını temizleyin. Dolgunun düştüğü bölgedeki dişleri daha dikkatli ve yumuşak bir şekilde fırçalayın. Yemek yerken dolgu düşmesi olan bölgeyi kullanmamaya özen gösterin, sert gıdalar çiğnemeyin.
Düşen dolguya evde müdahale edebilir miyim? Diş hekimi kontrolünde, dolgu malzemesi uygulamalarında ağızdaki bütün bakteriyel mikroorganizma için tükürükten arındırarak steril bir biçimde işlem yapılır. Bu yüzden dolgu düşmesi durumlarında yapılması gereken en doğru işlem diş hekimine başvurmaktır.
Diş dolgusu dişinizi koruyan bir tabaka olduğundan, dolgunun düşmesi dişinizde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Dolgunuz düştüğü zaman dişinizin o kısmı boş kalır ve dişiniz savunmasız ve çok hassas durumda olur. Dişiniz bu durumdayken kırılmaya ve enfeksiyon kapmaya çok müsait durumdadır.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
Çürük dişlere yapılan müdahalelerin başında dolgular gelir. Yapılan bu dolgular bazı durumlarda ise düşer. Bu düşmeler sıklıkla sert cisimlerin çiğnenmesi sırasında meydana gelir. Özelliklede kuru yemiş gibi sert cisimler yenilirken dikkatli olunmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Dolgu düşmesi durumunda ilk olarak dolgunun ardında kalan dokular temizlenir ve bölgede çürük varsa bunun tedavisi gerçekleştirilir. Ardından yeniden bireye dolgu tedavisi uygulanacaktır. Ağrı ve hassasiyet için kanal tedavisine gerek duyulabilir.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Dolgunun düştüğü alan daha dikkatli fırçalanmalı ve olduğundan daha temiz tutulmalıdır. Özellikle, gıda tüketimi esnasında bu boşluğun olduğu bölge mümkün olduğu kadar kullanılmamalıdır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi, dişin çürük dokusunu, kırıntıları ve eski dolgu malzemesini çıkarmak için özel bir alet kullanır.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Doğru şekilde uygulanmış olan bir estetik dolgu düşmez. Dolgu malzemesinin dişe mükemmel bir şekilde tutunmasını sağlayacak işlemler yapıldığından dolgunun düşmesi de mümkün olmaz.
Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ancak bu bölgede fırçalama ve temizlemeye özenle devam edilmelidir. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.
Neden Diş Dolgusu Yapılır? Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı durumlarından söz etmeden önce dolgunun ne olduğu ve hangi durumlarda dolgu yapılması gerektiğini anlamak gerekir. Diş dolgusu düşenler için olduğu kadar, ağrı meydana gelmesi dolguları olan dişlerde de gözlenebilmektedir.
Dolgunun hava alması, Altta kalan sağlam dişin çürümesi.
Flor ve flor uygulama ürünleri ,protez yapistiricisi , geçici dolgu gibi tibbi ürünler sadece dis hekimleri veya diş poliklinikleri tarafından satın alınabilir.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Diş dolgusu sonrasında ağızda koku oluşması, yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak artan bakteriyel aktiviteden kaynaklanabilir. Dolgu yapılan bölgedeki yemek artıkları ve bakteriler, kokuya yol açabilir.
Diş dolgusu yapılırken, sadece çürük temizlenmekle kalmaz, çürüğün çevresinde de birtakım düzeltmeler yapılır. Çürük tedavi edildiği durumda bile, birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon oluşabilir. Bunun sebebi bakterilerin diş dolgusu altında birikmesidir.
Dolgu işlemi sonrasında çeşitli nedenlerden dolayı dişiniz kırılabilir. Dişte meydana gelen kırık kök bölgesine yakın değilse kırık olan kısım tekrar dolgu tedavisi ile tamamlanabilir. Ancak kırık kısım dişteki pulpa (sinir) yapısına kadar uzanmış durumdaysa kron kaplama işlemi yapılabilir.
Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.
Hyaluronik asit hyaluronidaz denilen bir enzim ile karşılaştığında erir ve vücuttan hızla atılır. Problemin seviyesine, dolguda ki hyaluronik asit miktarına ve partikül büyüklüğüne göre etki seviyesi değişir. Damarsal baskı veya tıkanıklık şüphesinde daha yüksek dozlarda ve ilk 4 saat içinde uygulanması gerekir.
Dolgu dişlerin çürümesine engel olmayan, durduran bir tedavidir. Yeni çürüklerin oluşmasının önüne geçmek için, dişlere düzenli bakım yapmak önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri