Dut üretiminin en yoğun olduğu iller; Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak sıralanmıştır. Dutun tüm dünyada ve ülkemizde birçok kullanım alanı bulunmaktadır.
Özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Malatya ve Tokat illerinde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yaygındır. -Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır.
Beyaz dut Güney Asya 'ya özgüdür, ancak Avrupa, Güney Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'da yaygın olarak bulunur. Beyaz dut yaprağı aynı zamanda ipek böceğinin en çok sevdiği yiyeceklerdendir. Beyaz dut, Brezilya ile Amerika Birleşik Devletleri'nde istilacı tür olarak kabul edilmektedir.
Karadut, Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetiştirilebilen bir meyvedir. Özellikle Anadolu'nun iç kesimlerinde daha çok yetiştirilir. Malatya, Ankara ve Erzincan karadut yetiştiriciliğinde ön plana çıkan illerdir. Meyvenin ağaçları güneş alan bölgelerde daha kolay bir şekilde büyüyüp olgunlaşır.
Her ne kadar susuz ve kuraklığa dayanıklılığı ile bilinse de dut ağacı meyve verimi için sulama yapılmalıdır. Eğer çok susuz kalırsa meyveler olgunlaşmadan dökülmeye başlar. Fazla sulama yaparsanız dutlarda kök çürüklüğüne sebep olursunuz.
İlgili 22 soru bulundu
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Toprak isteği: Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5-7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır.
Aşılanma işlemi yapılmış ve açık köklü dut fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilmesine başlanır. Dut fidanı dikme işlemine başlanacak olan ay ise genel olarak kasım ayının ortalarına doğrudur. Bu dikim işleminin geçerli olduğu süre ise Kasım ile Nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir.
Dut, sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Sıcağı sevdiği için bol güneş alan bölgelerde daha fazla yetiştiriciliği yapılır. Dut ağacı, diğer bitkilerde olduğu gibi çok seçici değildir.
Karadut fidanları dikimden sonra 2-3 yıl içinde meyve verecek kadar büyür. Ancak tam olgunluğa ulaşması ve düzenli olarak meyve vermesi genellikle 4-5 yıl sürer.
Beyaz dut kurusu, siyah duta oranla daha fazla tüketilir. Bütün dut çeşitlerindeki gibi beyaz dutun da sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına iyi gelir.
Tüplü aşılı Dut fidanlarını yılın 12 ayı dikebilirsiniz. Erkek dut ağacı meyve vermez. Genellikle ipek böceği yetiştiriciliğinde ve peyzaj süslemelerinde kullanılır.
Kesim yerlerinde şiddetli kanama yaptığından sert budamalardan kaçınılmalıdır Dut bitkisi diğer meyve türlerine göre kurağa karşı daha dayanıklı olsa da başarılı bir yetiştiricilik için sulanmalıdır. Su yetersizliğinde meyve dökümleri görülür. Genellikle 7-10 günde bir sulanması yeterli olur.
Ülkemizde Akdeniz bölgesi başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde de karadut ağacı yetiştiriciliği yaygındır. Karadut ağacı bundan dolayı oldukça fazla tercih edilir. Türkiye dışında ise sıcak bölgeler olan Kuzey Afrika'da yine yetişmektedir.
Yaz mevsiminin yaklaşmasını tezgahlarda dutların satışa sunulması ile anlamak mümkündür. Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder.
-Dut fideleri dikimden bir sene sonra hızlı büyümeye başlar. Uygun ortamlarda on beş metreye kadar boylanabilmektedir. -Dut ağaçları; çelik, aşı ve tohumla üretilmektedir. -Dut ağaçları yaz mevsiminde çabuk hastalanır.
► İç Anadolu'da sıcaklık —20° den aşağı düşerse asmalar, -20 °C veya - 25° den aşağı düşerse dutlar, ► Doğu Anadolu'da sıcaklık —30°C den aşağı düşerse elma, armut cevizler zarar görür.
Dut üretiminin en yoğun olduğu iller; Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak sıralanmıştır. Dutun tüm dünyada ve ülkemizde birçok kullanım alanı bulunmaktadır.
Susuz ve kurak yerlerde bile yetişen Dut ağacı toprak neminin sağlandığı yerlerde daha hızlı gelişim göstermektedir. Kışın bitkiler uyku dönemine su ihtiyacı minimum seviye de olur. Yaz gelmesiyle beraber dut fidanının su ihtiyacı artmasıyla beraber 15-20 güne bir dut fidanlarınızı sulamanız gerekmektedir.
Dut 1500 m yüksekliğe kadar yetişebilir. Hatta Japonya'da yetiştiricilik 1735 m yüksekliğe çıkabilmektedir. Fakat dutların yetişmesi için ideal olan yükseklik 700 m civarıdır (Anonim, 1984).
Kış mevsimi dut ağaçlarını budamak için en uygun olan zaman olmaktadır. Bu ağaçtan alınan verimin fazla olması için budama işinin doğru yapılması gerekmektedir. Dut ağaçları budanırken sert kesimlerin yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Böylece obur sürgün oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
Ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de dut ağacıdır. Evin ruhu olarak ad- landırılan dut ağacı, evin huzurunun, istikbalinin ve bereketinin de sembolüdür.
Ülkemizde yetiştirilen dutların %95'i Morus alba L. (Beyaz dut) , %3'ü Morus rubra L. (Mor dut) ve %2'si Morus nigra L. (Kara dut) türüne aittir (Ercişli, 2004; Orhan, 2009).
Dut'un anavatanı Türkiye'dir. Yetiştiriciliği fazla yapılan dut ticari ve hobi amaçlı dikim yapılmaktadır. Ticari be profesyonel bahçecilikte fidanlar arası 6 metre sıra arası 6 metre şekilde dikim yapılmakta olup dönüme 83 tane ağaç dikilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri