Ancak, dolgulu dişlerdeki çürük durumuna bağlı olarak, diş hekimi farklı bir tedavi önerisi de sunabilir. Örneğin, dişin çürüğü çok ilerlemişse, kanal tedavisi veya diş çekimi gibi daha kapsamlı bir tedavi gerekebilir. Bu nedenle, dolgulu dişte çürüme görüldüğünde, en kısa zamanda diş hekimine başvurmak önemlidir.
Dolgu da çatlak olması durumunda sızıntılara neden olacağı için değiştirilmesi gereklidir. Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Diş dolgusu yapılırken, sadece çürük temizlenmekle kalmaz, çürüğün çevresinde de birtakım düzeltmeler yapılır. Çürük tedavi edildiği durumda bile, birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon oluşabilir. Bunun sebebi bakterilerin diş dolgusu altında birikmesidir.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir.
Bazı durumlarda dolguda oluşan çatlaklar ve kırıklar sızıntıya neden olarak dolgunun altında çürük oluşmasına sebep olur. Dolguların altında oluşan çürükler çoğu zaman belirti vermeden ilerler ve dişte büyük madde kayıplarına ve komplike tedaviler gerektiren durumlara neden olur.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Genel itibari ile eski dolgulu dişin ağrıması artık dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklanır. Özellikle dolgunun erimesi, kırılması ve dişin hava almasından dolayı gerçekleşir. Çürük iyi temizlenmediyse yine içeride çürüğün ilerlemesinden dolayı da ağrı meydana gelebilir.
Dişlerde meydana gelen çürükler her zaman karşılaşılabilen sorunlardan biridir. Her ne kadar düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılıyor olsa da yine de dişin yapısına bağlı olarak çürük oluşumu da meydana gelebilmektedir. Çürümeye başlayan diş kesinlikle en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez.
Dolgu Yapılan Dişim Tekrar Çürüyebilir mi? Diş temizliğine dikkat edilmemesi durumunda dolgu yapılan dişin tekrar çürümesi mümkün olabilir.
Ne kadar sürer? Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer.
Porselen dolgular ; büyük ve derin çürüklerde dişi güzelce sarıp tamamlayacağından bu tarz dişlerde en iyi dolgu maddesi kabul edilebilir iken ,dişin sadece çiğneme yüzeyinde bulunan küçük çürüklere uygulanması pek tercih edilmez.
Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Amalgam dolguyu çıkarmak, hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Dolgu içindeki cıva hasta ve hekime zarar verebilir. Özellikle söküm sırasında çıkan parçalara ve gaz yayılımına dikkat edilmelidir.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu noktada üst restorasyon için dişe dolgu veya kuron yapılması kararında dikkat etmek gerekir.
Diş dolgularının ağızda koku oluşturduğu yönünde yaygın bir inanış bulunmaktadır. Ancak, bu inanış genellikle yanlış anlaşılmış veya abartılmış bir konudur. Doğru şartlar altında uygulanan diş dolgularının ağızda kötü koku oluşturmaz.
Çatlakların arasına mikro sızıntı olacağı için dişin alttan çürümesine sebep olabilir. Dişte kırık var ise bu durumda hasta rahatsız olduğu için dolgu değiştirilebilir. Ayrıca amalgam dolgu varlığında kişinin hiçbir şikayeti bulunmuyor ve hekim de gerek görmüyorsa dolgunun yenilenmesine gerek yoktur.
Dişe uygulanmış dolgu maddesinin eskimesinin birçok nedeni olabilmektedir. Bu sebeplerden bazıları diş minesi altında oluşan diş içi çürüme, uygulanan dolguda kırık ve çatlakların oluşması olarak belirlenebilir. Bu durumlara ek olarak dolgu maddesi kullanım süresi olan bir tıbbi üründür.
Kanal tedavisi sonrası gerekli olan ağız ve diş bakımı yapılmaz ise dişte çürüme meydana gelebilir. Bu nedenle ağız ve diş bakımınıza özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri