Orta ve Güney Amerika'ya özgü olan biber, domates ve ekmek unu ile ilgilidir. Tatlı biber veya kırmızı biber de denilen biberler çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.
- Düşük kaloriye sahip biber salata ve yemeklerin yanında çiğ olarak tüketildiğinde içerdiği yüksek lif sayesinde tokluk hissi verir. Bu özelliği sayesinde kilo vermede yardımcı besinler arasında yerini alır.
Hangi biber çiğ yenir? C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi özellikle çiğ tüketilmesi konusunda uzmanlar öneriyor.
Dolmalık biberin kurusu da tazesi kadar lezzetli ve aynen o da ister dolmada ister kavurmada farklı yemeklerde kullanılabiliyor.
Biber dolmasının oldukça yüksek besin değerine sahip olması vücut sağlığı açısından da son derece faydalıdır. Biber dolmasının bilinen faydaları şu şekildedir; - İçerisinde bulunan yağ ile vücut ısını korunur ve enerji sağlanır. - Hafızanın güçlenmesinde etkilidir.
İlgili 35 soru bulundu
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Barındırdığı C vitamini vücudu güçlendirir. Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.
Dişi biberler dolmada kullanmak için daha uygundur. Dört yumrusu sayesinde tencerede çok daha rahat bir şekilde sabitleyebilirsiniz. Dişi biberlerin kabuklarının daha ince olması ekstra bir avantajdır. Biberin acı olmaması da yemeği daha lezzetli bir hale getirir.
Dolmalık kırmızı, sarı, turuncu ya da yeşil biberlerinizi güzelce yıkayın.
Biberlerimizi tenceremize dizelim, en son üzerine çıkardığımız biberleri koyalım resimdeki gibi. Tencereye koyduğumuz biberlerin üzerine zeytinyağımızı gezdirelim, tuzda gezdirelim en son 2 bardak ılık su koyalım. Kaynayana kadar çok ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağını hiç açmadan 1 saat pişirelim.
GASTRİT VE ÜLSER HASTALARI ÇİĞ TÜKETMEMELİ
Yetişen, mideyi kuvvetlendiren, iştahı açan ve hazmı kolaylaştıran yeşil biberin, mide salgısını artırdığını, ancak çiğ olarak gastrit ve ülser hastalarının tüketmemesi gereken bir sebze olduğunu belirtti.
Biber dolması neden mideye dokunur? Kapsaisin maddesini içeren acı biber vücuda iyi geldiği gibi bazen yan etkisini de gösteriyor. Acı biberin fazla tüketildiği günlerde mide yanması oluşacaktır. Acı biber, mide asitlerinin dengesini bozar ve yanma hissine neden olur.
İnsan sağlığını tehdit eden birçok olguya karşı, tedavi niteliğinde olan kırmızı biberi hemen herkes tüketebilir. Kırmızı biberin önemli faydaları arasında bağışıklık sistemine olan katkılarıdır. Bağışıklığın güçlenmesine zemin hazırlayan kırmızı biber, vücudun hastalıklara karşı daha çok dirençli olmasının önünü açar.
C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi özellikle çiğ tüketilmesi konusunda uzmanlar öneriyor.
Yoğurt, ayran ya da cacık da biber dolması için oldukça uygun olacaktır. Soğuk ayran aşı çorbası dolmayla harika gider. Dilerseniz biber dolmanıza yoğurtlu semizotu salatası ya da havuç tarator yapabilirsiniz.
Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler pişirme esnasında şişeceği için iç harcı biraz boşluk bırakacak kadar doldurmanız gerekir. İdeal limiti aştığınızda pirinçler çiğ kalacak ya da hepsi taşıp kötü bir görüntüye neden olacaktır.
Dolmalık biber: Yeşil ve sarı cinsleri vardır. Fazla olgunlaşınca kızarır. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir.
Kapyasından sivri biberine, acı biberinden sarı biberine kadar onlarca çeşit biber afiyetle yenir ve birçok farklı tarifte de kullanılır. Turşu olarak misafir ederiz, bazen közleyip lezzetine lezzet katarız.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Kırmızı biber
Isı ile C vitamini kayıpları meydana geldiğinden çiğ tüketilmelidir.
İçeriğinde ki A ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır. Sabah kahvaltısında yediklerinizin yanına çiğ-hafif ızgara yapılmış şekilde söğüş yeşil biber tüketebilirsiniz.
Maydanoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz. Eğer biberi hazmetmekte güçlük çekerseniz buharda pişirin. Bu pişirme yöntemi C vitamininin kaybolmasını önlüyor.
Düzenli tüketildiğinde bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayan acı biber, vücudun olması gereken hızına ulaşmasında da etkilidir.
Sofraların vazgeçilmez sebzesi yeşil biberin faydaları saymakla bitmiyor. Yeşil biber diyet yapmak isteyenler için metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı oluyor.
Tencerede pişirilebilir, biber fazla ise diğer yemeklerde kullanılabilir, dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri