Ara öğünlerinizde bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki çayları ile küçük bir kahvaltı da yapabilirsiniz. Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyiniz. Daha sonra pişmiş sebze veya et yemeklerinizin yanında az salata olarak tüketebilirsiniz.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
2.Gastrit hastaları sabah kahvaltıda ne yemeli? Gastrit hastaları yağda kavrulmuş yiyecekleri çok sık tüketmemelisiniz. Omlet gibi besinlerdense haşlanmış yumurta, menemeni tercih etmelisiniz. Peynir olarak da en güvenli tercih beyaz peynir, lor peyniri gibi yağsız peynirlerdir.
En iyi seçenekler kepekli, çavdar ve yulaflı gıdalar, mısır ekmeği, bulgur ve pirinç ürünleridir. Yağsız mısır patlağı tüketilebilir. Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
İlgili 35 soru bulundu
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Hafif Gıdalar
Ekmek, tost, muz, pilav (çok az yağlı), haşlanmış patates, haşlanmış tavuk (derisiz) gibi besinler sindirim sistemini çok fazla zorlamadan, mide asidini dengeleyerek ağrılarınızın yatışmasını, en azından daha fazla şiddetlenmemesini sağlayabilir.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Midenizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız Ballı su buna çözüm olacaktır. Mide bulantısı ve mide ağrısına iyi gelir ve ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların da iyileşmesine yardımcı olur. Her sabah aç karnına bir bardak ballı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir. İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur.
Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Sofraların temel taşı olan ekmeği tüketip tüketmemek dışında, hangi ekmeğin tüketilmesi gerektiği de en merak edilen konulardan biri. Uzmanlar, özellikle kan şekerini yükselten beyaz ekmek yerine tam tahıllı ve ekşi mayalı ekmekler tüketilmesi konusunda uyarıyor.
Akut gastrit çoğunlukla hazımsızlık, iştahsızlık, siyah renkli dışkılama, kusma, bulantı, midede ağrı ve şişlik hissi hatta kanlı kusma belirtileri ile kendini gösterir.
Gastriti hızlı ve etkili bir şekilde yenebilmeniz için başta beslenme alışkanlığınız olmak üzere hayatınızda bazı önemli değişikler yapmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken şeyler arasında süt ve süt ürünlerini tüketmemek bulunuyor.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Mide yanmasının nedeni her ne olursa olsun, doğru beslenme sayesinde belirtileri azaltmak mümkündür. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında, muz, kefir, yulaf, tavuk, yoğurt, patates, kavun, karpuz, brokoli, havuç ve salatalık vardır.
İş hayatındaki yoğun stresin gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Koray Tuncer, "Stresli bir günün akşamında ılık bir çorba içmek veya az yağlı bir sebze yemeği yemek mideyi rahatlatır" diyor. Memorial İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü'nden Uzm.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
· Yemekten sonra hafif yürüyüşler sorununuza iyi gelebilir. Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş.
Limon sindirim sisteminin aktif şekilde çalışmasını sağlayacak ve oluşacak mide rahatsızlıklarını önleyecektir. Gün içinde içme suyunuza bir iki dilim limon atıp içebilirsiniz. Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa büyük bir bardak limonlu su midenizi rahatlatacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri