Bebeğe sadece anne sütü vermek gerektiği bilinir ama aksine bebeğinizi hem emzirebilir, hem de ona mama verebilirsiniz. Vücut süt üretimini, günlük talebe göre ayarlar.
Bebeklere mama yada biberon verilmemesini isteyen Dr. Kösecik, şöyle devam etti: "Doğumdan sonra bebeğe asla biberon verilmemelidir. 1-2 gün süt gelmese bile mamaya geçilmemelidir. Bu süre zarfında bebeğin emzirilmesine devam edilmeli.
Doğumdan hemen sonra veya bir süre sonra sütünüzün kesilmesi, gelmemesi ya da emzirirken kullanılmaması gereken bazı ilaçları kullanmanın çok önemli olduğu durumlarda bebeğine anne sütü vermeniz pek mümkün olamayabilir. Anne sütü, alamayan bebeğinizi ise anne sütüne en yakın olan bebek mamaları ile beslemeniz gerekir.
Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi de anne sütünün azalmasına yol açar. Çünkü mama ile beslene bebek karnı tok olacağı için anneden süt emmek onun için fazla istekli olmayacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Anne sütü emdikçe gelir. Meme boşaldıkça süt üretimi olur. Emzirirken aynı zamanda mama takviye edilirse bebeğin midesi mama ile dolar. Midesi mama ile dolu olan bebek git gide daha az annesini emer ve daha az emdikçe süt daha az salgılanır, anne sütü gerçekten yetmemeye başlar.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür.
Bebeğe sadece anne sütü vermek gerektiği bilinir ama aksine bebeğinizi hem emzirebilir, hem de ona mama verebilirsiniz. Vücut süt üretimini, günlük talebe göre ayarlar. Az talep varsa, az süt üretilir.
Doğduğu ilk günler her öğünde yaklaşık 60 ml'ye kadar beslenmeye ihtiyaç duyabilir. İlk 4 haftanın sonuna doğru ise her öğünde ortalama 90 ml mama içebilir. Her bir öğün için 1 aylık bebek mama miktarı 90 ml kadar olabilir.
Anne sütüne eklenmiş, meyve, sebze, katı gıda gibi ek gıda alanlara da mutlaka su vermek lazım. Eğer ilk 6 ay içinde bir bebekse ve hem anne sütü hem mamayı alıyorsa çok fazla vermeye gerek yok, mamalardan sonra birkaç kaşık su vermek, günlük yaklaşık 40-50 cc su tüketmeleri yeterli olabilir.
Anne sütü alan bebekler mama ile beslenenlere göre sindirimle ilgili daha az zorluk yaşar. Anne sütü daha kolay sindirildiğinden anne sütü alan çocuklarda ishal ve kabızlık sorunları daha az olur. Anne sütü yenidoğanın ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral içerir. Tek istisna D vitaminidir.
Mümkünse ilk yarım saatte, en geç ise 1 saat içinde emzirilmelidir. Çünkü daha sonra bebek uykuya dalmak isteyecek ve bebeği uyandırmak zorlaşacaktır. Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
3) 6. haftadan 6. aya kadar: Günde 7 – 8 öğün olmak şartıyla bebeğiniz her öğünde en az 60 ml anne sütü almalı ve göğüste en fazla yarım saat tutulmalı.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Bebek daha az çiş yapıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir. Anne sütü alamayan bebeğin kilosu düşer. Bebeğin sürekli meme araması da yeterince doymadığını gösterir. Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağına işaret eder.
Aptamil Conformil
Gaz yapmayan bebek mamaları listemizde ilk sırada bulunan Aptamil Conformil 1, bebeklerde bulunan karın şişmesi, gaz, kusma ve ağrı gibi sorunların önüne geçiyor. Kullanan annelerin %99'undan olumlu yorum alan bebek maması, özel içeriği sayesinde bebeğin gelişimine katkı sağlıyor.
Bebeğin yanlış pozisyonda beslenmesi. Formül mama miktarının bebeğin ayına göre az olması. Biberon memesinin bebek için uygun olmaması. Uygun olmayan formül mama içeriğine bağlı olarak bebekte yoğun gaz oluşumu.
Yenidoğan bebeklerin midesi son derece küçüktür. Bu sebeple ilk üç gün her 2 saatte her seferinde 30 ml - 60 ml alacak kadar emzirilir. Doğum kilosu yüksek olan bebeklerin iştahı daha fazla olabilir. Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir.
İlk aylarda ağırlıklı olarak meyve, sebze, yoğurt ve tahıl çorbaları verilebilir. 7. aydan itibaren kahvaltıda peynir yumurta sarısı ve pekmez gibi ürünler ve diğer öğünlerde tavuk, et ve balık gibi protein açısından zengin besinler verilmeye başlanabilir.
Başlangıçta az miktarda kullanılmalıdır, besleme başına 30 ml ile 60 ml ve 3 saatte bir kullanılabilir. 1-3 aylık bebek için 118 ml ile 178 ml ve 24 saatte 4-7 kez beslenme, 4 – 12 aylık bebekler için 178 ml ile 236 ml ve 24 saatte 5-8 kez beslenme artı olarak gerekirse ek gıda ile takviye şeklinde beslenebilir.
Genel olarak 30 cc suya 1 ölçek mama ekleniyor. Örneğin; yenidoğan bebekler için 60 cc suya 2 ölçek, 3 aylık bebekler için 120 cc suya 4 ölçek mama eklemek yeterli oluyor. Yine de mamayı hazırlarken, kutusunun üzerinde yazan ölçekleri baz almaya dikkat edin. Mamayı olması gerekenden sulu veya koyu hazırlamayın.
Emzirirken Mama Vermek Doğru mu? Neyin doğru neyin yanlış olacağına ancak hekim karar verebilir. Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri