Dikimden 10-15 gün sonra kesekler varsa kırılmalı, fide boğazı gevşekse doldurulmalıdır. Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılmalıdır. Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır.
Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılır. Bitkilerin dallanma devresinde, çiçek açmadan önce birinci çapadan 2-3 hafta sonra II. çapa yapılır. Çiçeklenme döneminde çapalama işleminden kaçınılmalıdır.
Domates Yetiştiriciliği
Birinci çapadan 2-3 hafta kadar sonra ikinci çapa ve boğaz doldurma yapılır.
Ayrıca Esra Ezmeci sevgiliye çapalama tekniği nasıl yapılır? Çapalama tekniği Esra Ezmeci tarafından bulunmuştur. Basit bir şekilde güzel bir andayken, sevdiğiniz kişinin omzuna avuç içine üç dört saniye baskı yapmanızdır. Bu sayede bu ufak baskılar, sevdiğiniz kişiyi size bağlar.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
İlgili 35 soru bulundu
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Çapalama işlemi genel olarak ekimi yapılan kültür bitkisinin toprak yüzeyine çıkmasının ardından gerçekleştirilmektedir. Fakat kaymak bağlamış topraklarda bu uygulama ekim yapılan bitkiler çıkmadan evvel yapılmalıdır. Bu işlem halk arasında kör çapa olarak adlandırılmaktadır.
O yüzden haftada bir banyodan sonra 1 litre suya 2 kaşık tuzu ekleyip, karışımı banyodan sonra sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza dökün. 1 gece öyle kalın. Ertesi gün kendinizi çok iyi hissediyor olacaksınız. Karşı taraftan gelen iltifatlara hazır olun.
Çıpa, çapa, demir veya lenger, denizcilikte herhangi bir deniz taşıtını istenilen bir yerde sabit tutmak için suyun dibine bırakılan, iki veya daha çok kanca şeklinde kolu bulunan, uzun bir zincire veya kabloya bağlı, genellikle metalden yapılmış alet.
Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir. Fidelerin arasında bulunan yabancı otlar çapalama yoluyla köklenmeli ve dikim alanının dışına atılmalıdır.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Meyve Aşaması: Domateslerin meyveleri gelişirken suya ihtiyaç duyar. Ancak meyve tam oluştuğunda gereğinden fazla su verirseniz meyvelerin kabukları çatlayabilir. Yağış: Şiddetli yağış dönemlerinden sonra domatesin bir süre sulanmasına gerek kalmaz.
Dikimden 10-15 gün sonra kesekler varsa kırılmalı, fide boğazı gevşekse doldurulmalıdır. Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılmalıdır. Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır.
Bahar dönemlerinde tüm bitki altlarının çapalanması önemlidir. Toprak daki faydalı organizmaların açığa çıkmasını sağlarız. Aynı zamanda toprak zararlı etmenler üste çıktılabilecek ilaçlamalar ile doldurulabilecek bazı hastalık etmenlerini de minimuma indirgeriz.
Bu çapadan 3-4 gün sonra salma su verilmesi, fidelerin gelişmesi bakımından faydalıdır. Fakat bu sudan sonra, havalar sıcak ve kurak gitmiyorsa, sulamada pek ileri gidilmeyerek, çapa ile vakit kazanılır.
Haftada 1 kere banyodan sonra 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuzu döküp, bu suyu sağ tarafınızdan komple tüm vücuda dökün ve 1 gece böyle kalın. Tuzlu su, tuzun içerisindeki kristaller ve atomlar sayesinde vücuttaki negatif elektriği vücuttan uzaklaştırmaya ve vücudu dinlenmeye yaramaktadır.
Kaya tuzu ile banyo yapmak, tuzun enerji temizleme ve nötrleme özelliği sayesinde stres atılmasına ve rahatlamaya yardımcı olur. Yorucu ve stresli bir günün ardından kaya tuzunu kullandığınız bir banyo deneyimi yaşamak günün olumsuz enerjisini üzerinizden atmanıza yardımcı olur.
Dibinde yeşim taşları, üstünde Himalaya tuzu ve hepsinin içine sinmiş dişil enerji uyandırıcı uçucu yağlar. 30ml'lik mantar tıpalı şişesinde.
Çapalama Sulama Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılır15- 20 gün sonra ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulur. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır.
Toprağın havalandırılması için kullanılan bahçe gereçlerinden birisi olan çapa, farklı boyut ve tasarım modellerine sahip olan bir üründür. Tek seferde küçük miktardaki topraklar üzerinde etki gösterecek bir tasarımı bulunur.
Bitkilerde Çapalama :
Sıkışmış olan bu toprakların azalan mikroorganizma faaliyetlerinin artırılması, su ve kimyasal gübrelerin kayba uğramadan toprağa işleyebilmesi, hava alma oranı azalmış köklerin gerekli ihtiyacı olan havalanmanın sağlanması için özel havalandırma aletleri ile yapılan işlemdir.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Kalsiyum, magnezyum, demir, çinko ve bakır, domates bitkisi için yararlı olan diğer makro ve mikro elementlerdir. Bu nedenle bitkiniz için seçeceğiniz gübreler, bu bileşenleri uygun miktarda sunmalı ve toprakların eksikliklerini gidermelidir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri