Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun. Buzlukta donan dilimleri bir bıçak yardımı ile tepsiden ayırarak buzdolabı poşetine koyabilirsiniz.
Kestiğiniz domatesleri avucunuzda hafif sıkarak, çekirdeklerinin çıkmasını sağlayın. Daha sonra domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Ayrıca domatesler oda sıcaklığında, buzdolabında olduğundan daha uzun süre dayanır. Kışın kuruttuğunuz domatesleri buzdolabı poşetinde koyarak, buzdolabında 1 yıl saklayabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Domatesi buzdolabının dışında saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz. Ancak dışarıda hangi durumda nasıl muhafaza ettiğiniz de önemli. Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı.
Domates suyunu çekince kavurduğumuz biberleri ilave edip karıştırıyoruz 1 dakika kaynatıyoruz ve tencereyi soğumaya bırakıyoruz. Kilitli buzdolabı poşetine koyup kilitliyoruz. Düzgün bir şekilde derin dondurucuya kaldırıyoruz. Derin Dondurucu İçin Menemen hazır, afiyet olsun.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Biberleri doğrayıp yağda hafif kavurup küçük küçük doğradığımız domatesleri de üzerine ekleyip 15 dk pişiriyoruz. Fırın tepsisine menemeni boşaltıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine tek seferde tüketebileceğimiz kadar paylaştırıp dondurucuya kaldırıyoruz.
Tencere soğuyana kadar kapağını açmayın, soğuduktan sonra el blendırı ile domatesleri sos haline getirin ve bir huni kullanarak pet şişelere doldurun. İsterseniz daha da emniyetli olsun derseniz az miktarda tereyağı veya margarini eritip pet şişeye çok az dökün ki domates sosunun hava ile teması tamamen kesilsin.
Ayrıca lezzetlendirmek için az miktarda şeker ve sirke de ekleyebilirsiniz. 1 kilo domates için yarım çay kaşığı şeker ve sirke yeterli olacaktır. İyice yoğunlaşınca ocaktan alın. Dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz. Henüz sıcakken kavanozlara pay edin.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir. Olgunlaşma dönemini tam olarak tamamlamamış “dörtte üç olgun” denen domatesler, 8 °C ile 10 °C sıcaklıklarda %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır. Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Domates sosunun lezzetini arttırmak için birkaç destekçisi var. Bunların başında soğan, sarımsak ve zeytinyağı geliyor. Özellikle sızma zeytinyağı kullanımı hem domates sosun çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor hem de lezzetini arttırıyor.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın.
Dondurucuya Menemenlik Domates Nasıl Konur? Yapılıp soğuyan menemen harcı porsiyonluk ölçülerde poşetlenir. Tek seferlik kullanımlık ölçülerde buzdolabı poşetlerine bölüştürüp dondurucuda saklanır. Çıkarıldığında buzlu şekilde tavaya konup, buzu çözülünce yumurtasını kırılır.
Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur. Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Domatesler kaynarken, 1-2 günde tüketeceğiniz cam kavanozlar sıcak suda çalkalanır ve iyice kurutulur. Yemek istediğiniz kıvama göre (parçalı veya parçasız) pişen domatesler mutfak robotundan geçirilir. Bu işlemi pişmeye yakınken yapmaya başlayabilirsiniz.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri