Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Özellikle yazım yönünden en fazla karıştırılan sözcükler arasında palyaço sözcüğü bulunur. Çoğu kişi için bu sözcüğün yazımı palyanço şeklinde bilinir. Ancak bu şekilde bir yazım kesinlikle yanlıştır. Palyaço sözcüğü her nerede olursa olsun 'palyaço' şeklinde yazılmalıdır.
Türk dil kurumuna göre ise kelimenin doğru şekilde yazılışı atölye olarak belirtilmektedir. Türk dil kurumuna göre atölye kelimesi; zanaatçıların ve özellikle de heykel veya resim gibi sanatlarla uğraşan kişilerin çalıştığı yeri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Söylenişi on çeşit farklılık gösterse de bu sözcüğün doğru yazılışı "bisküvi", doğru okunuşu da ne tesadüftür ki yine, bisküvidir.
TDK'ya göre sürpriz kelimesinin doğru yazılışı "sürpriz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, teneffüs şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "tenefüs, teneffus" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"teneffüs"tür.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Bu kelime genellikle Etüd şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Etüt şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumunun resmi sözlük sitesine bakıldığında bu sözcüğün “önayak” şeklinde bitişik olarak kullanıldığını görmekteyiz. Yani bu kelimenin ayrı ayrı kullanılması, TDK'ye göre doğru bir yazım şekli değildir. Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır.
Türkçe kelimeler arasında doğru yazımı merak edilen sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''palyaço'' şeklindedir. Eğer palyanço şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
Gizemli ve çelişkili sözcükleri işleyerek birer sanat eseri haline getiren bir şairdir Turgut Uyar.İşte Palyaço şiiri de tam olarak böyle bir sanat eseridir. Şiirin ilk dizeleri olan "Kaç kişiyi öldürdüm düşlerimde? Kaç kilo kaç kilo çekerdi yalnızlık?
Palyaço kostümü giyip ürkütücü yüz makyajı yaparak beklenmedik yerlerden çıkıyor ve insanları korkutuyorlar. ABD ve İngiltere'de polise "korkunç palyaço" ihbarları yağıyor. Polis, sosyal medyadan yayılan bu yeni "akım"a katılanları ceza alabilecekleri konusunda uyarıyor.
Bir organda birdenbire ortaya çıkan fizyolojik bozukluk anlamına gelir. Ayrıca bir ülkede veya ülkeler arasında, toplumun veya bir kuruluşun yaşamında görülen güç dönemdir. Bu kelime genellikle kıriz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kriz şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
Lügat on X: "“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır. Dilimizi bilmek, hepimizin hakkı." / X.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Bir dolap olması bizi şaşırtmasın çünkü doğru yazımı “gardırop” olacaktır. Sık yapılan hatalardan bir diğeri ise “gardırop” yerine “gardrop” denilmesidir.
Aferin sözcüğü, aferim şeklinde yazılabiliyor. Aferim şeklinde yazılması durumunda büyük yazım hatası yapılıyor. Aferin şeklinde yazılması gereken bir sözcük türüdür. "Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri