ANAVATANI: Domatesin anavatanı Güney Amerika'da Peru ve civarıdır. Orta çağda Avrupa'ya getirilen domatese çok az kimse rağbet etmiş, meyvesini zehirli bir bitki sanarak bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirmeye başlamışlardır.
Bayraktar (1953) ve daha sonra Oraman'ın (1968) bildirişlerine göre domatesin Türkiye'ye gelişi 1770'ler civarına rastlamakta- dır. Önce Akdeniz Bölgesi'ne muhtemelen Adana'ya giren domates daha sonra İstanbul'a ve Marmara'ya geçmiş ardından da diğer bölgelerimize dağılmıştır.
Domatesi Osmanlıya tanıtan Halep'te 1799 - 1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Baker'miş. Bu İngiliz domates tohumlarını Halep'te yetiştirip Osmanlıya getirmiş. Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına göre domates Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla, yeşil renkli ve yabani olarak girdi.
İnsanlık tarihine baktığımız zaman, domatesin hayatımıza oldukça geç girdiğini görüyoruz. Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
Kesin olmamakla birlikte Kolomb, 1493 yılında Amerika kıtasını keşfetti. Ancak domatesi Avrupa'ya götüren Kolomb değil, Hernán Cortés oldu.
İlgili 33 soru bulundu
Avrupa'da 1554 senesinde domatesin bir yiyecek olduğunu, ilk önce İtalyanlar keşfetti.
Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi. Domatesteki A, B ve C vitaminlerinden, içindeki flavonoidlerden, potasyum ve demir minerallerinden ve en önemlisi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan likopenden faydalanamadı.
Azteklere ait bir meyve olan domatesi İspanyollar 1500'lerde kıtaya getirdiler. Tam olarak nasıl olduğuna dair net bilgi bulunmasa da bir iddiaya göre domates İspanya'dan İtalya'ya, göçe zorlanan Sefarad Yahudileri tarafından 1492'de getirilmiş.
Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Osmanlı Mutfağında Tercih Edilen Balıklar ve Yağlar
Yemeklerde kuyruk yağı ve tereyağı tercih edilirdi. Salça şimdiki gibi yaygın değildi çünkü domatesin Osmanlı mutfağına girişi oldukça geç. Hatta Osmanlı'nın en gösterişli zamanlarında bile mutfaklarda domates hiç kullanılmaz, yerine baharat ve soslar kullanılırdı.
Salçayı hangi ülke buldu? Salça'nın İtalyan icadı olduğunu da, Domates'in Güney Amerikadan 1521 yılında İspanyolarca getirildiğini de bilmeyiz.
DOMATES ÜRETİMİNDE ANTALYA VE BURSA ZİRVEDE
Bu domateslerin 4 milyon tonu salçalık ve 8.6 milyon tonu sofralık olarak üretildi. Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
Özetlemek gerekirse, domates macerası 15. yüzyıl Amerika keşfi ile başlayıp oradan 16. yüzyılda Avrupaya sonra da 17.yüzyıl sonlarında Osmanlı'ya gelmiş ve Osmanlı mutfağının en önemli ürünlerinden biri haline gelmiştir.
fatih sultan mehmet'in erken yaşta ölümü bunun birinci sebebidir. kendisinden sonra tahta geçen 2. bayezid'ın romayı almak gibi bir hedefi olmadığı için kuvvetlerini italyadan çekmiş ve italya defterini kapamıştır.
Çok büyük bir komutan olan Padişah II. Murat, oğlancılığı protokol kitabı olarak devlet sistemine sokmuştur. Çok içmesiyle ünlü olan bu padişah iyi bir şairdir ve şiirleri onun hoşgörüsünü ve zevke düşkünlüğünü pek açık yansıtır. Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır.
19. Aynı zamanda II. Bayezid Osmanlı Devleti'ndeki en dindar padişah olarak da biliniyor.
Batı'da Muhteşem Süleyman, Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen Kanûnî Sultan Süleyman (قانونى سلطان سليمان) olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir.
Rakamlarla domates üretimi
Ülkelerin domates üretimine bakıldığında 2019 yılı itibarıyla 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, 12,8 milyon tonluk üretimi ile Türkiye üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.
Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.
Anadolu'da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri