Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir. Kardeşi beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin, turuncu ve sarı gibi renklere sahip olmasını sağlayan kimyasallardır.
Likopen, parlak kırmızı bir karotenoid pigmenttir, domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunur. Likopen insan vücudunda bulunan en yaygın karotenoiddir ve en güçlü karotenoid antioksidanlardan biridir. İsmi, domatesin Latince ismi olan Solanum lycopersicum'den türetilmiştir.
Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla. Domates bitkileri, sıcaklık 21 °C civarında olduğunda en iyi şekilde büyür, bu nedenle ev sıcaklığının buna yakın olduğundan emin ol.
Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır. Yarı olgun domatesler, 12 °C ile 15 °C arasında, %85-90 bağıl nemde depolanırlar. Kızarmasını tam olarak tamamlamamış bu domatesler ancak bu koşullarda olgunlaşıp kızarmaya devam edebilirler.
Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
İlgili 38 soru bulundu
Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. İnce kabukluları daha etkilidir. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır.
İlk zamanlarda sadece bahar döneminde üretimi yapılırken son yıllarda sonbahar, hatta yazlık yayla sezonunda dahi üretilmeye başlayan pembe domates, artık gerek yurt içi tüketim gerekse ihracatta aranılan bir ürün.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
“Domates üretiminde yaşanılan kayıplar, piyasada arz sorunun yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca, ürün fiyatında düşüş yaşanmadı.
Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama antioksidan bakımından güçlü besin olan siyah domatese aynı zamanda Akdeniz domatesi denir. Kumato olarak bilinen siyah domates oldukça etli ve sulu bir sebzedir. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır.Akdeniz iklim kuşağında yetiştiğinden Akdeniz domatesi olarak da geçer.
Mavi domates yeni bir domates çeşididir, ancak birkaç yıldır pazarlanmasına rağmen çok büyük değildir. Dış kısımları daha yoğun hale gelebilen indigo mavisidir. Daha fazla güneş ışığı alırsa, içi kırmızıdır, geleneksel bir domatese eşittir ve neredeyse paha biçilmez tohumları vardır.
Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenir.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Domates alerjisi egzaması, bu alerjenlere maruz kalan kişilerde daha sık görülür. Alerjiye bağlı egzama belirtileri tipik olarak vücudunuz üzerinde anında etki gösterebilir ve alerjenle temas ettikten birkaç saat sonra kızarıklık, şiddetli kaşıntı, şişlik ve kızarıklık olur.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domates bitkisi soğuk havalarda büyümesini normal veya iyi bir şekilde sürdüremez. 14 derecenin altındaki sıcaklıklarda meyve bağlamaz. Yetiştirme devresinde sıcaklık eksi 2 dereceye düştüğü zaman bitki tamamen zarar görür. Domateste normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için en uygun sıcaklık 15-20 derecedir.
Kalp sağlığı prostat başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyan domatesin pempe renkli olanının daha faydalıymış gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını söyledi.
1–2 cm uzunluğunda ve genellikle sarı olan domates çiçekleri bir sap üzerinde 3-12 adettir. Genellikle kırmızı, yenilebilen meyvesi yabani bitkilerde 1–2 cm çapında iken, kültür bitkilerinde daha büyüktür.
Yapılan araştırmada düzenli domates tüketiminin sperm sayısını yüzde 70 artırdığı tespit edildi. İngiliz uzmanlar, daha önce erkeklerde prostat riskini azalttığı bilinen domatesin içindeki likopen maddesinin cinsel gücü de artırdığını ortaya koydu.
Bir bitki besin maddesi olan likopen, domates, karpuz ve pembe greyfurt gibi kırmızı ve pembe meyvelere karakteristik rengini veren karotenoit pigmentidir. Oldukça bilinen ve çeşitli özelliklere sahip bir maddedir. Likopen Nedir? Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı renk verici özellikte, doğal bir kimyasaldır.
Likopen ciltte doğal esmerleşme –bronzlaşma sağlayan, cilde hafif bir koyuluk ile birlikte gerginlik, parlaklık ve canlılık veren bir pigmenttir.
Domates bitkisine tuz ile ilave olarak verilen potasyum ve kalsiyumlu bileşikler antioksidatif sistemi regüle etmiş, tuzun arttırdığı lipit peroksidasyonu düşürmüş ve tuzun olumsuz etkilerini azaltarak RSK, MG ve KM üzerinde iyileştirici etkiler yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri