Sirke şişelerinin üzerinde neden son kullanma tarihi yazmıyor? Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir.
Elma sirkesi, üzüm sirkesi ve balzamik sirke salatalara lezzet katarken, beyaz sirke sebze temizliğinde, pirinç sirkesi ve onlarcası farklı tariflerde rol alıyor. Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Bazı kolay saklama koşullarını sağladığınız sürece uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.
Sade ve balzamik veya tarhun gibi tüm sirke çeşitleri oda sıcaklığında stabildir. Sirke, bakterilerin oluşumunu engelleyen basit bir asittir. Bir süt ürünü olan tereyağının bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekir.
9. Sirke. Tıpkı tuz gibi sirke de doğal koruyucudur. Bu sebeple sonsuza kadar kullanılır.
Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz. Sirkenin durdukça biraz daha ekşileşmesi normal bir durumdur.
İlgili 39 soru bulundu
Birkaç damlasıyla bile yemeklere tat veren balzamik sirke, ezilmiş ve olgunlaşmış üzümden elde edilir. Roma döneminde bal ile karıştırılarak kullanılan bu sirke, yıllandıkça değer kazanır ve lezzeti artar. Ahşap fıçı içinde muhafaza edilir.
Risotto veya patates püresinin üzerine dökülerek farklı lezzetinden faydalanılır. Balsamik sirke ayrıca kırmızı et yemeklerinde, balık yemeklerinde de sos olarak kullanılır. Bazı sebze yemekleri ve makarna soslarının vazgeçilmez malzemesi olarak kabul edilir. Sotelediğiniz sade sebzelere bile başka bir hava katar.
Sirkenin tam olarak bozulması için, asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenin asit oranı düştüyse, tadında ve kokusunda rahatsız edici farklılıklar oluşabilir.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Diğer sirke türlerine göre daha koyu ve daha etkili koku ve tada sahip olan balsamik sirke, makarna ve tavuk gibi yemeklerde de lezzet verici olarak değerlendirir. Hemen hemen tüm dünya mutfağında yaygın olan balsamik sirke değerli bir sirke çeşidi olduğu ve yapımı sabır gerektirdiği için herkesin evinde bulunmaz.
Beslenmenin bir parçası olarak balzamik sirke tüketmek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bir araştırmada balzamik sirkenin antiglisemik etkisi belirlenmiştir. Balzamik sirke içeren bir öğün sonrası kan şekerindeki yükselmenin daha kontrollü olduğu ortaya konmuştur.
Balzamik sirke (İtalyanca aceto balsamico), kısmen ya da tamamen üzümden yapılan, İtalya kökenli koyu renkli ve yoğun aromalı bir sirke çeşididir.
İtalyan mutfağının öne çıkan lezzetlerinden balsamik sirke, zahmetli yapım süreci nedeniyle gastronomi dünyasında değerli bir ürün olarak öne çıkar.
Ekstradan yağ dökmediğiniz için daha az kalori alıyorsunuz ve balzamik sirke de diğer sirkeler gibi kandaki yağ seviyelerini ciddi oranda düşürüyor. Her üçü de zayıflamak amaçlı kullanılabilir.”
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar.
4- Sirke kurulumundan itibaren ilk beş on gün kadar fotoğraftaki gibi köpük köpük oluyor ve karıştırma esnasında yukarıya doğru baloncuklar çıkıyorsa gidişat süper demektir. 5- Sirkenizin gidişatı iyi ise daha meyvesi çökmeden anası oluşmaya başlar.
Canlı bir sirkenin hayatta kalabilmesi için kafa derisine olabildiğinde yakın konumda olması gereklidir. Yaklaşık olarak kafa derisinden 6 milimetre daha uzakta bulunan sirkeler, ya boş ya da ölü olabilir.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
Sirke oluşumunun temel mantığı meyvenin içindeki şekerin bakteriler tarafından tüketilerek fermente olmasıdır. Bakteriler sayesinde meyve şekeri önce alkole, sonra da asetik asite dönüşür.
Kühne Balzamik Sirke, balzamik sirkenin anavatanı olan Modena şehrinde sertifikalı 10 üretici tarafından üretilir. Salatalarınızda, et marinasyonunda, sos ve ızgaralarınızda kullabileceğiniz Kühne Balzamik Sirke tadını meşe fıçılarında yıllanmasıyla alır.
Balsamik sirke, zeytinyağı ve sarımsakları da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerini örtüp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Süre sonunda ısıtılmış hafif yağlı ızgara tavada önlü arkalı kızarıncaya dek pişiriyoruz. Üzerine taze kekik ekleyip servis ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri