Ejder meyvesi yarı tropik bir meyvedir. Orta boylardaki ağaçlarda yetişmektedir. Ilıman iklimleri, kurak sıcaklıkla beraber yaşanan nemli günleri sever.
Kaktüs ailesinden geldiklerinden toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz. Kuru, sıcak ve güneş alan yerler seçmek, ejder meyvesi bitkilerinizi evde bile rahatça yetiştirmenizi sağlayacaktır. Bu bitki 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda kurumaya başlar.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir. Ejder meyvesi çiçek açtıktan 30 gün sonra meyve verir.
Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler. Ejder meyvesi yetiştirme aktivitesine ilgi duyanlar ejder meyvesi evde yetişir mi diye merak ediyor olabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Diğer birçok ev bitkisi toprağı hep nemli kalacak şekilde sık sık sulamaya ihtiyaç duysa da ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için bu kadar sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Ejder Meyvesi, çok fazla ışıktan zarar görebileceği için biraz gölgeye ihtiyaç duyar. Bol miktarda organik madde içeren kumlu topraklarda gelişir. Ejder Meyvesi Ticari olarak tropikal iklimlerde yetişen ve egzotik bir meyvedir.
Çünkü havalandırma delikleri sayesinde su en alt köklere kadar ulaşır ve toprağın çabuk kuruması sağlanır. Ejder meyvesini bahçede sularken köklerden sulama yapılmalıdır. Saksıda yetişenler için her sulamada aynı ölçüde dinlendirilmiş suyu kullanmanız gerekir.
Eğer evde yetiştirilmek istenirse mutlaka yarı açık havalandırılabilen balkonlarda yada tam açık balkonlarda yar gölge yarı güneş alabileceği şekildebir ortam sağlanmalıdır. Hazır çiçek toprakları ile genelde dikim yapılmakta saksılara bu toprakta özellikle kalsiyum açısından genelde fakir olmaktadır.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Flying dragon soğuklara dayanıklı bir meyvedir.Tam bodur narenciye fidanı üretiminde bu çeşit anaç olarak kullanılmaktadır. Dikenli yapısı ejder pençesini andırdığı için dragon yani ejder olarak olarak isimlendirilmiştir. Meyve tadı greyfurt, limon arasındadır. Meyveleri, meyve suyu yapımında kullanılabilir.
Ejder Meyvesi için Uygun İklim ve Toprak Özellikleri Nelerdir? Ejder meyvesi için kumlu tınlı, milli ve kumlu topraklar en iyi seçimi oluşturuyor. Bunun yanında pitaya meyveleri iyi drenajlı toprakları seviyor.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Ejder Meyvesi Kök Çürümesi çok karşılaşılan bir sorundur. Aşırı sulama, taze-asitli hayvan gübresi, kökleri yiyen kurt, aşırı tuzlu toprak ya da aşırı gübre kullanımlarından kaynaklanabilen kök çürümesi ile karşılaşılmaktadır.
Ejder Meyvesin deki bu kuruluk ve solgunluk aşırı sulamadan yada aşırı susuzluktan, havanın durumuna göre aşırı soğuktan, kök veya dal mantarından, toprağın veya gübrenin yanlış kullanımı, kök kısmında yaşayan toprak altındaki haşereden, gece gündüz arasındaki sıcaklık farklılığından, sağlıklı beslenememe ve nematod ...
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin. Bitkinizi soğuklardan koruyun.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Normalde birçok gübre çeşidi vardır fakat biz Ejder meyvesi için sadece yanmış hayvan (inek) gübresi kullanmaktayız. Gübrenin verim şekli hayvan gübresi direk fidanların kök kısımlarına toprak üzerinden verilir .
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Özellikle; Antalya, Adana ve Mersin'de binlerce ejder meyvesi fidanına rastlayabilirsiniz. Pitaya genellikle ılıman iklimleri sever. Güney ülkelerinde sıklıkla yetiştirilen ejder meyvesi için sert karasal iklim uygun değildir.
Ejder meyvesi hangi mevsimde yetişir? Gecenin Kraliçesi de denilen çiçek açma dönemi genel olarak Ejder Meyvesi (Pitaya)'nın yaşına göre ve yetiştirildiği lokasyona göre Mart-Nisan-Mayıs-Haziran zamanlarında olmaktadır.
Ejder meyvesi fidanı tohumdan yetişebileceği gibi vejetatif (çelikleme) yöntemi ile de yetiştirmeye uygundur. Ejder meyvesinin içindeki çekirdekleri nemli bir kağıt havluya çıkarın. Bir gece beklettikten sonra çimlendirme saksısına almaya hazır. Ekim yapmadan önce toprağı nemlendirmek önemlidir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz. Ejder meyvesini ilk defa tüketecekseniz dış kısmındaki kabuğunu soyarak etli kısmını ayırabilir, çiğ şekilde yiyebilirsiniz.
Genel olarak faydalı bir içeriğe sahip olan ejder meyvesi nadir olarak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Bu reaksiyonlara dair belirtiler dilde şişme, kurdeşen, ağız çevresinde şişme, kusma ve kaşıntı şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri