Karbonat ve oksijenli su: Bu iki malzemeyle domates sosunu temizleyebilirsiniz. Öncelikle karbonat ve oksijenli suyu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macunu lekenin üstüne sürün ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından durulayın ve kıyafeti normal şekilde makinede yıkayın.
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
Örneğin domates sosu veya salça lekesini Peros Sıvı Çamaşır Deterjanını kullanarak çıkartabilirsiniz. Deterjanı çamaşırın lekeli kısmına döktükten sonra kumaşa nüfuz etmesi için birkaç dakika bekleyin. Artık çamaşırınızı her zamanki talimatlarda yıkayabilirsiniz.
Ev temizliğinde en çok başvurulan ürünlerden biri olan beyaz sirke sayesinde lekeleri çıkarabilirsiniz. Sentetik kumaşlı giysileriniz için bir bardak suyun içine birkaç damla sirke dökün. Nazikçe lekeyi bu karışımla ovun.Soğuk suyla durulayın ve çamaşır makinesine atıp giysinin etiketinde yönergeye uyarak yıkayın.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
İlgili 18 soru bulundu
Bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su koyun. Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Domates salçanız çok eksi ise içerisine 1 havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Uygun koşullarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin gövde ve dallarına kadar ilerliyor. Nemli havalarda ve 16-22 santigrat derecelerde lekelerin alt yüzeylerinde beyaz ve kül rengi bir örtü meydana geliyor. Bunlar hastalık etmeninin yayılmasını sağlıyor. İleri safhalarda bu lekeler çürümeye neden oluyor.
Salça lekesi döküldüğü takdirde çıkması için en etkili yöntem bulaşık ya da çamaşır deterjanıdır. Bu deterjanları lekenin üzerine dökmek ve üzerine de az miktarda sıcak su dökmek gerekir. Sonrasında bir süre beklemek ve temiz ıslak bir bez ile lekenin olduğu bölgeyi çitilemek salça lekesinin çıkmasını sağlar.
Domates Lekesinin Ön İşlemi
Önce giysiyi plastik kaşıkla kazıyarak katı fazlalıklardan kurtulun. Ardından lekeden daha fazla sıvı çekilmeyene kadar temiz bir bezle kurutun. Sonra giysiyi tersyüz ederek lekeyi arka taraftan yıkayın. Lekeyi Persil deterjanla ön işleme tutun.
Eğer kıyafet ve kumaş gibi yüzeylerde oluşan leke pişmiş domatesten kaynaklanıyorsa bu defa lekeli bölge amonyak ile silinmelidir. Bunun için bir tutam pamuk ya da temiz bir bezin üzerine bir miktar amonyak dökülmeli ve lekeli bölge silinmelidir.
Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın. Fırça darbelerinin narin olmasına özen gösterirseniz, kumaşlarınıza zarar vermezsiniz. Aklınızdaki soru salçalı yağ lekesi nasıl çıkar ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Pek çok kronik hastalıkla mücadele eden domates suyu aynı zamanda iç organların yeniden onarılmasına yardımcı olmaktadır. Tam bir antioksidan deposu olan domates suyu sayesinde siz de daha sağlam ve daha düzenli çalışan bir vücut sistemine sahip olabilir, şikayetçi olduğunuz karaciğer problemlerine veda edebilirsiniz.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür. ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
“Domates üretiminde yaşanılan kayıplar, piyasada arz sorunun yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca, ürün fiyatında düşüş yaşanmadı.
Sararmaya neden olan elementler: Azot, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve manganez'dir. * Yeterli azot yoksa, yapraklar solgunlaşır, düşer, yenileri daha küçük çıkar. Organik azot metaryellerinden herhangi biriyle gübreleme, azot eksikliğini ortadan kaldıracaktır.
Yağ lekesini çıkarmanın en pratik yolu, yağ lekesi bulunan yere bebek pudrası ya da tuz dökmektir. Ovalayın ve silin. Lekenin daha kolay geçtiğini fark edeceksiniz.
LEKELERİ ÇIKARMAK İÇİN ADIMLAR
Lekenin üzerine birkaç damla bulaşık deterjanı ilave edin. Parmaklarınızla, kumaşın iki yakasını birbirine sürterek yavaşça lekeyi ovalayın. Daha sonra bol soğuk su ile kumaşı durulayın. Herhangi bir leke kalması durumunda işlemi tekrarlayın.
Lekeli bölgeye leke çıkarıcı döküp 1 dakika bekletin. Çamaşır deterjanıyla ovalayın ve hızlıca yıkayın. Leke kalırsa ve kumaş için uygunsa (kumaşın rengi solmaya müsait değilse ya da beyazsa) Klor ya da oksijen bazlı ağartıcıyla yıkayın.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri