Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz.
Çiğ Domates Suyu Yapımı
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
İlk sıcaklığı geçen domateslerin kabuklarını kolay bir şekilde soyarız ve bıçakla iri parçalara ayırarak doğrarız ve robota doldurarak robotta çekeriz. Sos haline dönüşen domatesleri tencereye alarak orta ateşte kaynamaya bırakırız. Kaynayan sosu orta ateşten kısık ateşe alırız ve arada sırada karıştırırız.
Domatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyduktan sonra, küp küp doğrayın. Uygun büyüklükte bir tencereye alarak, kısığa yakın orta ateşte ocağa alın, bir süre sonra kaynamaya başlayacaktır. Ocağa koyduktan yarım saat sonra, tuzunu ilave edin ve 1-2 kere karıştırın, kaynatmaya devam edin.
İlgili 36 soru bulundu
En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır.
Domatesleri küp küp doğrayın eğer fazla sulu ise biraz suyunu ayırın. Tencerenin içine zeytinyağı, karabiber ve naneyi biraz kavurun. Daha sonra, küçük küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin. Son olarak domateslerle beraber bütün malzemeleri ekleyin ve 3-4 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın.
Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır. Domateslerinizin güzel bir şekilde piştiğinden emin olun. Domateslerinizi sıcakken kavanozların içerisine koymalı ve ters çevirmelisiniz.
Domates sosunu ocağa koyduktan 45 dakika sonra üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp, karıştırın. Ardından domates sosunu pişirmeye devam edin. Hafifçe sulu bir kıvam alana kadar pişirin. Eğer daha koyu bir sos olmasını isterseniz, bir süre daha kaynatmaya devam edip, suyunu çektirebilirsiniz.
11. Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Rende işlemi bittikten sonra tencereye alınır pişmeye bırakılır bu aşama da oluşan köpükler kaşık yardımıyla alınır.
Domates sularını koyacağınız kavanozları güzelce temizlemelisiniz. Çünkü kavanoz içerisinde kalan artıklar ve organizmalar temizlenmezse, domates suyunun bozulmasına ve küflenmesine sebep olur.
Kışlık domates konservesi neden bozulur? Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Önce kaynar suya atıp 40-50 saniye kadar kaynar suda tutun ve hemen buzlu suya atın. Kabukları kalkan domatesleri elinizle soyun ve küp küp doğrayın. Domatesleri tencereye alın ve üzerine tuzu ekleyerek orta ateşte ara sıra karıştırarak 1,5 saat kadar pişirin.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, kronik hastalıkların gelişmesine karşı iyi bir savaşçı, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan etkenlerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
9-Domates. Neredeyse sıfır şeker içeren domates, yüksek oranda A, C, K vitaminleri ve antioksidan bileşenler içeriyor. Domates, düşük kalorili olması sayesinde her öğün sınırsız olarak tüketilebiliyor.
Düz ekşime: Sporlu, termofil Bacillus türü bakteriler gaz oluşturmadan karbohidratları laktik asit, formik asit vb. organik asitlere parçalar, pH düşer, tat ekşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri