Her akşam aynı saatte yatmak ve sabah aynı saatte kalkmaya çalışmak uyku düzeninizi ayarlamanın ve biyolojik saatinizi çalıştırmanızın en pratik yolu. Odanızın ses ve ışıktan uzak olmasına ve uyku saati düzenine dikkat ederek kaliteli bir uyku uyumanız ve güne enerjik başlamanız kolaylaşır.
İlgili 27 soru bulundu
Enerjinizi artırmada yardımcı olan en önemli besinlerden biri olan proteinlerde özellikle gerekli olanlardandır. Yumurta, az yağlı et, tavuk, balık, fasulye, soya fındık ve az yağlı süt enerji veren protein kaynaklarından bazılarıdır. Su tüketimi en büyük ihtiyaçlardan birisi ve en önemlisidir.
Ceviz, fındık, badem, buğday, bulgur, kuru baklagiller, havuç, kuşburnu, domates, turunçgiller, maydanoz, yumurta, deniz ürünleri, taze sebze ve meyve tüketmek bu açığı kapatacaktır. Genç kalabilmenin yanı sıra uygulanacak birkaç küçük tedbirle zinde bir vücuda sahip olabilmek de mümkün.
Gece vardiyası veya sabah erken saatlerdeki vardiya, uyku saatlerinizde değişkenliğe neden olabilir. Yorgun uyanmaya neden olan bu durum, düzenli uyku saatleri için vücut saatinizin bozulmasında etkendir. Bu nedenle günlük uyku düzeninizi vardiya saatlerinize göre titizlikle ayarlamanız önemlidir.
Her gün 5'te uyanmanız, akşam 10'da yatağa girmenizi sağlayacak.
Sabah uyandığınız zaman tıpkı yüzünüzü yıkamak gibi vücudunuzu da yıkamanız lazım. Bu yüzden uyanır uyanmaz bir bardak su veya bitki çayı içmek bu saatler için en uygunu.
Güne daha mutlu ve daha sağlıklı başlamak istiyorsanız mutlaka 7 – 8 saat uyuyun. Bilimsel Not: Araştırmalar günde 7 saatten az uyuyanların beden kitle indekslerinin 7 saatten fazla uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu söylüyor.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Metabolizmanın enerji akışı yavaşlamaya başlıyor. Vücudumuz da bu noktada enerji harcamayı kısıyor. Sonrasında halsizlik, yorgunluk ve uyku problemleri başlayabiliyor. Durum böyle olunca da uzmanlar hemen yiyecek tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Uyku Vakfı, 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediyor. 7 saatten az veya 12 saatten fazla uyku ise sağlıklı görülmüyor.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Uyku NREM döneminin yüzeyel uyku evresi ile başlar. Sonra yüzeyel uykudan derin uykuya geçilir. Genellikle uykuya daldıktan sonra yarım saat içinde NREM döneminin en derin basamağı olan dördüncü basamağa girilir. Daha sonra uykunun derinliği azalır ve REM dönemine geçilir.
B12 VİTAMİNİ EKSIKLİĞİ
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Her gün düzenli bir şekilde spor yapmak, yaklaşık 1 saat kadar yürümek, dışarıda vakit geçirmek, hafta sonları eve kapanıp yatmak yerine çeşitli aktivitelere katılmak, psikolojik halsizlik ile başa çıkmak yolları olarak gösterilebilmektedir.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
Peki hangi vitamin cildi gençleştirir? E, C, A ve B vitaminlerinin düzenli kullanılması cildin genç kalmasına yardımcı olur.
Bu da yorgunluk ve halsizlik yaratır. Bu yüzden daha fazla demir içeren yeşil sebze, kurutulmuş meyve ve tahıl gevreklerinden bolca tüketmelisiniz. 4 Daha bol balık, tavuk, peynir, fasulye ve yumurta yemelisiniz... Çünkü vücut için gerekli Omega 3 bu besinlerde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri