onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” (el-A'râf 7/157) meâlindeki âyeti birlikte değerlendirerek domuzun kemiği, yağı, sütü dahil bütünüyle haram olduğuna hükmetmişler, ilgili âyetlerde sadece etinin zikredilmesinin en çok faydalanılan kısmının eti olması gerçeğine bağlı bulunduğunu kabul etmişlerdir.
Kandaki bu fazla miktardaki yağ; atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur. Ayrıca, domuz yağ içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf bezlerinin fazla ÇalIŞmalarI icab eder.
1)ZEHİRLİ MADDELER: Domuz eti çok yağlıdır.Yenildiği takdirde bu yağ kana geçer. Kandaki fazla miktarda yağ atardamarların sertleşmesine,tansiyon yükselmesine ve kalp enfatüsüne sebep olur.Ayrıca domuz yağı içerisinde "sutoksin"denilen zehirli maddeler mevcuttur.
Bildiğimiz gibi İslamiyet'te domuz eti haram. En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış. Ama sonunda da şöyle bir ibare var. “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
Ayrıca, domuz yağı içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf bezlerinin fazla çalışmaları icab eder. Bu durum, bilhassa çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanması ve şişmesi şeklinde kendini gösterir.
İlgili 38 soru bulundu
Öz. Günümüzde domuz yağı ve türevleri ile alkol gibi tüketilmesi haram olan bazı şeyler insanların günlük hayatta yaygın bir şekilde faydalandığı gıda ve kozmetik gibi ürünlerde katkı veya ek besin maddesi olarak kullanılmaktadır.
Yanıklardan, sivilcelere, cilt lekelerinden kırışıklara kadar cildin iyileşmesine büyük katkısı olan ve üstün etkili bir ürünün domuz yağı olduğunu biliyor muydunuz? Cildinizi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir. Gözeneklerinizi açar ve siyah noktalardna kurtulmanıza yardımcı olur.
Mâlikî mezhebi içinde azınlıkta kalan bir görüş hariç tutulursa fakihlerin büyük çoğunluğu, köpeğin yırtıcı hayvanlar grubunda yer aldığı ve etinin yenmesinin haram olduğu görüşündedir.
İnsan zaruret durumunda ölecek duruma gelmişse ölmeyecek kadar domuz eti yiyebilir. Bunda bir günah olmadığı gibi kaderi inkar da yoktur.
Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.
Lays Türkiye on Twitter: "@Abdulvehhapnan1 Merhaba, ürünlerimizin ambalajında da belirtildiği gibi ürünümüzde domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir katkı maddesi yoktur." / Twitter.
Namaza gelince:
Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre pis sayıldığı için, sürülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir. Kremin içerisinde domuz yağı varsa, domuz ve mamülleri necis olduğundan, işgal ettiği yer avuç içinden fazla ise namaz olmaz, az ise namaz olur.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Meal (Kur'an Yolu) Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır.
Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29). İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir.
Kur'ân-ı Kerîm'de etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur. Et yiyen diğer yırtıcı hayvanlarla ilgili yasak ise sünnet ve ictihada dayanmaktadır. Kur'an domuzu haram sayarken onu "fısk" (el-Mâide 5/3) ve "rics" (el-En'âm 6/145) olarak nitelendirir.
onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar" (el-A'râf 7/157) meâlindeki âyeti birlikte değerlendirerek domuzun kemiği, yağı, sütü dahil bütünüyle haram olduğuna hükmetmişler, ilgili âyetlerde sadece etinin zikredilmesinin en çok faydalanılan kısmının eti olması gerçeğine bağlı bulunduğunu kabul etmişlerdir.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Yetişkin bir kedinin her biri 40'tan 40.000e kadar tat alma tomurcuğunu içine alan yaklaşık 250 papillası vardır. Kediler tatlı tadı haricinde ekşi, acı ve tuzlu tatları algılayabilirler. Bu durum bütün kedi cinsleri için geçerlidir. Tüm kedi ırkları tatlı dışında tüm tatları algılayabilmektedir.
Bu konuda GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Yüksek Mühendisi Hayreddin İşbilir, en çok domuz yağını içeren gıdaları: " Çikolata, bisküvi, dondurma, sakız, yaş ve kuru pasta, şekerleme, cips, hazır çorba, bulyon, tatlı, meyve suyu prosesi, yufka, pizza, öksürük şurubu, grip ilaçları, bitkisel yağ, un, ekmek katkıları, kek ve ...
Türkiye'de Domuz Yağını Nereden Alabilirim? Türkiye'de aktarlarda ya da marketlerde yaygın olarak satılmadığı için, en uygun yöntem internetten uygun bir markayı sipariş etmek olacaktır.
Domuz yağı ya da domuz içyağı domuzdan elde edilen işlenmemiş içyağı ve bunun işlenmesiyle oluşan hayvansal yağ ve donyağı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri