Dondurma içerdiği protein, karbonhidrat ve yağın yanında A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin bir gıdadır.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de, 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz” dedi.
Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar. Dondurmanın ise bu durumlar dışında boğaz enfeksiyonları ile doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır.
- Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. - Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.
Ancak bazı araştırmalar dondurma ve diğer süt ürünlerinin boğaz mukozasında mukus artırıp, öksürük ve gıcıklanma oluşturduğunu, bunun sebep olduğu zorlanmanın da boğazı tahriş ederek kanama riskini arttırdığına dikkat çekmektedir. Bu nedenle dondurma yerine buz emilmesi veya donmuş şerbet tüketilmesini önerilmektedir.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Laktoz intoleransı bulunan kişiler dondurma tüketmemelidirler. İçerisindeki yüksek kalsiyum miktarı iştahın azalmasına, böbrek ağrılarına, bulantıya, depresyona neden olabilir. Aç karnına tüketilmemelidir. Pankreas problemlerine sebep olabilir.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Dondurma, besin değeri yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici bir seçimdir.
Şimdi hepiniz 'gündüz yiyin aman geç yemeyin, içerisindeki şeker nedeniyle göbek ve kalça olarak geri dönmesin' diye düşündünüz bile. Çok yanılıyorsunuz. Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.
Dondurma yedikten hemen sonra bir bardak ılık su içmek olası hastalık riskini en aza indirir. Uzmanlar dondurmadan sonra kesinlikle sıcak değil ılık su içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Dondurmanın yaz kış tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Dondurma her gün yenebilir. Ancak dondurma kalori içeriği yüksek bir besin olduğu için fazla tüketilmesi şişmanlığa neden olabilir. Fazla dondurma yiyen çocuklar diğer besinlere karşı isteksizlik gösterebilirler.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Dondurma yedikten sonra boğaz ağrısı nasıl geçer? Dondurma yerken boğazda aşırı soğukluk, bununla beraber ağrı hissediyorsanız fazla miktarda ve hızlı yiyorsunuz demektir. Yavaşlayın ve miktarı azaltın. Ağız ve boğaz bölgesinin dondurma kalıntılarından temizlenmesi için ılık su içilebilir.
"Soğuk bir şey içtikten ya da dondurma yedikten sonra çay, kahve gibi sıcak içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Buna dikkat edilmemesi dişlerde çatlamaya sebep olabilir. Soğuk gazlı içeceklerin de aşırı tüketimi dişlerde çatlamaya sebep oluyor.
Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir. Tüketilen dondurmanın kaliteli olması da önemli bir detaydır.
Ayrıca tam bir K vitamin kaynağıdır. K vitamini kanın pıhtılaşmasını, kanın inceltilmesini ve sindirime destek sağlar. Vitaminlerin dışında, dondurma ayrıca antioksidan, niasin, tiamin ve riboflavin içerir. Bu besinler vücudun sindirim sistemi geliştirir ve reflekslere katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri