Dondurma işleminin soğuk hava ile dondurma, indirekt kontakt metodu ile dondurma, daldırılarak dondurma ve kriyojenik dondurma olmak üzere dört farklı yöntemi bulunmaktadır.
Gıdaların kolay ve çok hızlı sürede dondurulması için kullanılan en etkili yöntem olan kriyojenik soğutma, sıvı azot ve sıvı karbondioksitin -200'e varan çok düşük sıcaklıklarda depolandığını ve gıda ürüne uygulandığı yöntemdir. Küçük alanda, hızlı ve etkili soğutma amacıyla kullanılmaktadır.
Dondurarak muhafaza: Bu yöntemde gıda maddeleri -18°C nin altında dondurularak muhafaza edilir. Bu yöntem soğukta muhafazaya nazaran daha uzun süreli koruma sağlar. Dondurulmuş gıdalar -20°C dolaylarında depolanmaktadır.
Dondurulmuş gıdaları saklamak için ise son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekir. Dondurulmuş gıdaları, buzdolabında 24 saat, buzlukta bir hafta, -18°C derin dondurucularda ise son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz. Öncelikle donduracağınız sebze ve meyvelerin mevsiminde ve taze olması gerekir.
Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun sıvı fazdan katı faza geçmesi gıdaların dondurulması olarak tanımlanmaktadır. Gıdaların dondurulmasındaki temel amaçlardan birisi, ortamı mikroorganizmaların üreme ve gelişimi için elverişsiz hale getirmektir.
İlgili 28 soru bulundu
dondurma mikrotomu ile kesit alınır. (daldırma=immersiyon yöntemi) ya da anestezi altında organı besleyen arter yolu ile önce serum fizyolojik verilerek damardaki kan boşaltılır ardından fiksatif verilerek organ daha vücutta iken kısmen tespit edilir. ayrıntıları kaybolur ve sitoplazma büzülür.
Bu yöntemle gıda ürünleri çok kısa sürede, -40 ºC sıcaklıkta dondurulmakta ve yapılarında bulunan su, katı faza geçmektedir. Dondurma işlemi ile mikroorganizma ve enzimatik aktiviteler minimuma indirilir ve böylece gıdalar en doğal halleriyle; tat, koku ve besin değerlerindeki en az kayıpla muhafaza edilirler.
Verimli ve güvenilir bir teknoloji olan IQF (Individually Quick Freeze) her bir taneyi ayrı ayrı dondurmak anlamına gelir. Bu metotla ürünler hızla dondurulurken özel teknolojisi ile donarken tanelerin birbirine yapışması önlenir.
Nem transferi- İyi korunmamış gıda nemini, rengini , flavorunu ve tekstürünü kaybeder. Ürün yüzeyinden nem kaybı olması don yanığına neden olur. Don yanığı yüzeyde kuru, gözenekli, kahverengi alanların oluşmasıdır. Donmuş gıdalarda don yanığı oluşması istenmez.
GIDA YALNIZCA ALINDIĞI GÜN MÜ DONDURULUR? Gıda Standartları Kurumu'nun yaptırdığı araştırmaya katılanların %43'ü öyle olduğuna inanıyor ama kuruma göre bu bilgi yanlış. Ülkede gıda güvenliğinden sorumlu olan kuruma göre gıdalar, "Son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir."
Derin dondurma, gıdanın çekirdek sıcaklığı -18 ° C'ye ulaşana kadar -30 ° C ila -50 ° C arasındaki sıcaklıklara yoğun bir şekilde maruz bırakılarak hızlı ve acımasızca (birkaç dakika ila bir saat arasında) soğutulmasını içeren endüstriyel bir tekniktir .
Dondurarak muhafaza: Bu yöntemde gıda maddeleri -18°C nin altında dondurularak muhafaza edilir. Bu yöntem soğukta muhafazaya nazaran daha uzun süreli koruma sağlar. Dondurulmuş gıdalar -20°C dolaylarında depolanmaktadır. Tüketime kadarda taşınmaları soğuk zincir denen kesiksiz işlemle yapılmalıdır.
Dondurarak kurutma yönteminde, gerekli kurutma hızını sağlamak için çok düşük basınç veya başka bir deyişle çok yüksek oranda vakum kullanmak gerekir. Eğer madde içindeki su, saf halde ise dondurarak kurutma işlemi için sıcaklığın 0°C civarında ve mutlak basıncın 4.58 mm-Hg veya altında olması gerekmektedir.
Yumurta dondurma işlemi güvenli ve sağlıklı olan hızlı (vitrifikasyon) yöntemi ile yapılır. Hastadan alınan yumurta hücreleri döllenmeden dondurularak daha sonra kullanılmak için saklanır. Laboratuvar ortamında çözülerek sperm ile birleştirilen yumurta hücreleri hastanın rahmine transfer edilir.
Şok dondurma, -18 ° C'lik bir sıcaklıkta ürünün öz ısısını elde edene kadar soğutma işlemidir. Bu hızlı dondurma işlemi -35 ° C / -40 ° C odalarda yapılır.
sarısı, çeşitli soslar gibi sıvı, yarı-sıvı ürünlerin dondurulmasında kullanılır. (frizant) daldırılması veya bu sıvının ürün üzerine püskürtülmesiyle yapılan dondurmadır. frizant arasında kusursuz bir ısı iletimi sağlanmakta ve hızlı bir dondurma gerçekleşmektedir. dondurulabilmektedirler.
Yanık şoku makro ve mikro düzeyde sirkulasyon oluşumunu sağlayan bir süreçtir. Mediatörler genel olarak venüllerle zar bütünlüğünün sisteminin bozulması sonucu etkilerini gösterirler. Histamin termal injury sonrası yükselmiş kapiller geçirgenliğin ilk döneminden sorumludur.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak katı maddelerle temas, asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas, elektrik akımı etkisi ya da radyasyon nedeni ile de oluşabilir.
Açılımı “individual quick freezing” yani “kişisel hızlı dondurma” olan IQF günümüzde gıdaların sağlıklı ve uzun süreli saklanması için en etkili yöntemdir. Tek tek ve kısa sürede, tünellerden geçirilerek dondurulan ürünler doğal yapılarını korumayı başarırlar.
IQF - Açılımı “Individual Quick Frozen” olan bu yöntemle gıda ürünleri çok kısa sürede -40 ºC soğukta tek tek dondurulur. Bu işlem, ürünlerin içindeki suyun donmasıyla gerçekleşir ve bu yolla gıda ürünlerinin katkı maddesiz uzun ömürlü olması sağlanır.
a) Hızlı dondurulmuş gıda: Ürün tipine bağlı olarak maksimum kristalizasyon sıcaklık bölgesinin mümkün olan en kısa sürede geçildiği, hızlı dondurma olarak bilinen uygun bir dondurma işlemi ile sağlandığı, sıcaklığın sabit değere ulaştırılmasının ardından ürünün tüm noktalarının -18oC veya daha düşük sıcaklıkta olduğu, ...
Çin'de “Dondurmanın Hermes'i” olarak bilinen Zhong Xue Gao isimli bir dondurma markası, yüksek ısıya dayanıklı bir dondurma üretti. Şirketin doğal malzemeler kullandığını söyleyerek ürettiği dondurmanın ocak ateşinde, çakmak ateşinde ve kaynak makinesinde erimediğini gösteren görüntüler izlenme rekoru kırdı.
Dondurma çabuk eriyen bir tatlıdır ve soğutucudan çıktığı andan itibaren erimeye başlar bu nedenle çabuk tüketilmesi gerekmektedir. Dondurmanın erimemesini sağlamak adına dondurucuda muhafaza edebiliriz. Dondurmanın çabuk erimemesi adına etrafına dondurmaya değmeyecek şekilde buz dolu bir kaba koyabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri