Son kullanma tarihi geçmiş dondurulmuş gıdaları yemek güvenli olabilir, ancak gıda artık en iyi lezzete veya dokuya sahip olmayabilir. Dondurulmuş gıdaları 0℉'de veya altında tutmak, o gıdanın kalite ve güvenliğinin en uzun süre korunmasına yardımcı olacaktır.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir. 6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
- Buzdolabı poşetine düzgün bir şekilde koyduğunuz ciğerlerin üzerine biraz bastırın ve poşetin içindeki havayı iyice çıkartınız. - Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir.
Aldığınız tavuğun son kullanma tarihi geçmiş olsa bile eğer fotoğraftaki gibi gözle görülür faklılıklar olmadığı sürece gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Sosis, sucuk, jambon gibi şarküteri ürünlerinin derin dondurucuda tazeliğini koruma süresi ise en fazla 2 ay. Tavuk ve hindi eti ise çiğ olarak derin dondurucuda en fazla 3 ay saklanabilir. Çorbaların ve pilavın vazgeçilmez lezzeti olan et sularının derin dondurucudaki ömrü ise 9 ay.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Dondurulan gıdalarda mikroorganizma gelişimi durur, gıdaların yapısında doğal olarak bulunan enzimlerin aktivitesi* ve kimyasal reaksiyonlar yavaşlar[1]. Böylece dondurularak muhafaza edilen gıdalar bozulmadan uzun süre saklanabilir.
Rahatlıkla yiyebilirsiniz. Biz derin dondurcuya atıp skt'si 6-7 ay geçen tavukları bile pişrip yedik ve yeni alınan tavuktan hiçbir farkı olmadı hem pişirme hem de yeme anlamında.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Uygun şekilde saklanan vitaminler çoğu zaman son kullanma tarihlerinden sonra iki yıla kadar güvenle kullanılabilir. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) vitamin ve mineraller dahil olmak üzere diyet takviye ürünleri için son kullanma tarihinin gerekmediğini belirtiyor.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Dondurulmuş sebze ve meyveler, paketleri açılmadığı takdirde, ambalajlarında yazılı tarihten itibaren 8 ila 10 ay kadar daha tüketilebilir.
Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine aktarmak. Bu şekilde de saklayabilirsiniz mantılarınızı. Bir kere yapıp, dilediğiniz zaman bol bol tüketeceğiniz mantıların sırlarını verdik. ''Mantı dondurucuda ne kadar dayanır?'' derseniz de sorumuzun cevabı süresiz bir şekilde dayanacak olması.
Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler zehirlenmelere yol açarken, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünler de tehlike arz eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri