Dondurulmuş gıda ürünlerinin türüne göre son kullanma tarihleri 1 YIL 3 AY yada 6 AY olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu tarihler dikkate alarak ürünler -18°C/-24°C'de ürün ambalajı üzerinde belirtilen son kullanım tarihine dek, ilk gün ki tazeliği ile servise hazır bekleyebilmektedir.
Dondurulmuş sebze ve meyveler, paketleri açılmadığı takdirde, ambalajlarında yazılı tarihten itibaren 8 ila 10 ay kadar daha tüketilebilir.
Yiyecekleri dondurmak, birçok yiyeceğin besin değerini, kalitesini ve lezzetini korumanın mükemmel bir yoludur. Buzdolabında saklanan bozulabilir gıdaların aksine, donmuş gıdalar genellikle son kullanma tarihinden çok sonra güvenlidir.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir. 6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler zehirlenmelere yol açarken, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünler de tehlike arz eder.
İlgili 30 soru bulundu
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Genel olarak sebze ve meyvelerin buzlukta saklanma süresi 9-12 ay olarak değişmektedir. Bu nedenle poşetlerin üzerine dondurucuya koyduğunuz tarihin yazılması iyi olacaktır.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Derin dondurucuda açık olarak hiçbir ürünü dondurmayın
Gıdaların derin dondurucuda açık olarak muhafaza edilmesi hijyenik değildir. Açıkta dondurulan gıdalar hava ile temas edince yapısı bozulur ve bakteri üretebilir. Ayrıca dondurulan gıdaların diğer gıdalarla temas etmemesi gerekir.
Dondurmanın raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dondurmalarınızı derin dondurucuda -20 ºC de son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabınızda derin dondurucu bölümü yerine buzluk varsa ününüzü birkaç saat içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.
çünkü adı dondurma olan bir yiyecek hele de buzlukta duran bir yiyecek son kullanma tarihine sahip olamaz ve bozulamaz.
Havuçlar soyulup halka halka doğranır. Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Bezelye, oda sıcaklığında maksimum 1 gün dayanır. Buzdolabında 7 güne kadar tazeliğini korur ancak en kısa zamanda tüketilmesi gerekir. Buzlukta ise ortalama 10-12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. * Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir.
Havasını aldığınız buzdolabı poşetinin ağzını güzelce bağlayın ve buzluğa koyun. Bu şekilde meyveleri 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat ya da soslarında kullanabilirsiniz.
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri