Soğuyan poğaçaları paketleyip derin dondurucuya yerleştirmeniz taze şekilde saklamak için yeterli oluyor. Yenileceği zaman derin dondurucudan çıkarttığınız poğaçaları çözülmesini bekleyip, fırına koyup 150-160 derecede 10 dakika kadar ısıtmanız poğaçaların yeni yapılmış gibi taptaze hale gelmelerini sağlıyor.
Daha sonra streçleyip poşete geçirilir ve derin dondurucuya atılır. Pişirmek istediğiniz zaman yumurta sarısı sürüp buzlu olarak fırına verilir. Önceden ısıtılmış 180-190 derece kızarana kadar pişirilir.
Hamurun üzerine parmağınızla hafifçe bastırın. Eğer parmağınızı geri çektiğiniz zaman hamur şeklini geri alıyorsa yoğurma işlemini bitirebilirsiniz. Mayalı yumuşak poğaça yapmak için hamuru iki kere yoğurmanız gerekir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Yine mayalı bir poğaça hamuru hazırlarken tuzu ilk aşamada içerisine ilave etmemeye özen gösterin. Aksi takdirde hamurunuz sertleşir, dilediğiniz kıvama gelmez ve kabarmaz. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
İlk sıcağı çıktıktan sonra birkaç dakika buzlukta bekletip soğutun. Poğaçalar soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine dilediğiniz kadar koyup dondurucuya kaldırabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda çıkarıp kendisinden çözülmesini de bekleyebilir, fırında çözülünceye kadar ısıtabilirsiniz de.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Poğaçanın pişirme dakikası fırının derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak lezzetli bir poğaçayı tam kıvamında hazırlamak için 175 derece yeterli iken, buna bağlı olarak ortalama pişirme süresi 20 ya da 25 dakika olarak öne çıkıyor.
Bu tarifimizi poğaçalar oda sıcaklığına geldiği zaman buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda bekletebilirsiniz. Zor zamanlarınızda çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyip sıcak fırına 5-10 dk kadar sürmeniz sonucunda ilk gün gibi olacaktır.
Sabah kahvaltılarınıza, çay saatlerinize yada çocuğunuzun beslenmesine koyabileceğiniz kabartma tozlu poğaça herkesin severek tüketeceği bir poğaça tarifi. Bu poğaçanın bir diğer özelliği ise kolay kolay bayatlamamasıdır. Kabartma tozlu poğaçanızı yaptıktan sonra derin dondurucunuzda da rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Kullanmadan 2 saat önce oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Eğer hamurda maya kullanmadıysanız, buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Pastahane de ki ustalar bizim kullandığımız margarinleri ve unu kullanmıyorlar. ( biskin, alba) kullanıyorlar. Siz de bu yağları kullanmak isterseniz gross marketlerden teneke ile alabilirsiniz. Pastahanelerde ki ustalar poğaçaların da kesinlikle sıvı yağ kullanmazlar katı yağ kullanırlar. . .
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar.
Tüm malzemeler kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak yoğurulur mayalanır. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Malzeme listesinde yer alan süt ve su gibi sıvı malzemeleri ılık bir şekilde kullanmalısınız. Pofuduk poğaçalar yapmak, o poğaçaların yumuşacık olmasını sağlamak istiyorsanız tüm malzemelerin oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz yetmez. Kullanacağınız süt ve suyun ılık olması gerekir.
Ancak suyu kullanırken hem doku hem de lezzet açısından bir alt seviyede bir yiyecek elde edeceğinizi kabul ederek başlayın işe. Örneğin poğaçanızı süt yerine su ile yaptığınızda tam bir poğaça değil de ekmeğe yakın bir poğaça elde edersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri