Dondurulmuş muz ile yapılan tatlı ve ev yapımı dondurmalara şeker ilave etmenize gerek kalmayacağından oldukça iyi bir alternatiftir. Özellikle kış aylarında şeker ihtiyacının artması sebebiyle tüketilen şerbetli tatlılar yerine tüketilen dondurulmuş muz hem tokluk hissi verecek hemde şeker ihtiyacınızı karşılayacak.
Muzların çok yumuşamaya yakın kabuğunu soymadan buzluğa atın. Kabuğu kararır ama tadı bozulmaz. Sonra buzluktan çıkartın, tezgahın üzerinde beş dakika beklesin ve kabuğunu bıçakla soyup içini ezin. İster keklerde, muffin veya muzlu pastalarda kullanın.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Henüz olgunlaşmamış, ham muzu olgunlaşma sürecini tamamlayabilmesi adına dışarıda oda sıcaklığında saklamak daha doğru iken olgunlaşmış ve kararmaya başlamış muzu buzdolabında veya buzlukta saklamak doğru bir tercih olacaktır.
Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Muz derin dondurucuda nasıl saklanır? Muzu püre haline getirerek ya da kabuğundan çıkartıp meyveyi, Koroplast Buzdolabı Poşeti içerine yerleştirerek derin dondurucu içerisinde saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş muz ile yapılan tatlı ve ev yapımı dondurmalara şeker ilave etmenize gerek kalmayacağından oldukça iyi bir alternatiftir. Özellikle kış aylarında şeker ihtiyacının artması sebebiyle tüketilen şerbetli tatlılar yerine tüketilen dondurulmuş muz hem tokluk hissi verecek hemde şeker ihtiyacınızı karşılayacak.
Muzları soyun ve yaklaşık 1,3 cm dilimler halinde kesin. Ardından, bir fırın tepsisine balmumu veya fırın kağıdı serin ve muz dilimlerini tek bir katman halinde düzenleyin. Onları yaklaşık 2-3 saat boyunca dondurucunuza koyun. Bu, dilimlerin birbirine yapışmasını önlemeye yardımcı olur.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Donmuş muz kabuğu nasıl soyulur? Ve son olarak, bıçağınızın kenarını alın ve dikkatlice muzla kabuğu arasına yerleştirin. Muzun kabuğunu çıkarmak için bıçağı yavaşça aşağı doğru kaydırın. Kabuğun tamamı çıkarılana kadar bu işlemi tekrarlayın!
Eğer fazla muz aldıysanız ve kararmasını istemiyorsanız muzu 3-4 parçaya bölüp buzdolabı poşetine koyun. Ardından poşetinin havasını iyice alın ve sıkıca bağlayıp derin dondurucuya atabilirsiniz. Dondurucuya attığınız istediğiniz zaman çıkarıp muzu blender dan geçirip püre şeklinde tüketebilirsiniz.
Ezilmiş muz, kek veya muffinlerin lezzetini arttırarak, daha nemli ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ayrıca, ezilmiş muzlar puding veya dondurma yapmak için de kullanılabilir. Muzlu puding veya dondurma, muzun sağlıklı özelliklerini korurken tatlı bir lezzet sunar.
Yeşil muzlarınızı bir fırın tepsisine veya fırın rafına koyun ve muzları 150 °C'de bir saat pişirin. Fırındayken muzlara yakından bakın. Bir saat sonra fırından çıkarın ve buzdolabında soğumaya bırakın. Muzlarınızın yumuşacık, yenebilir ve lezzetli bir şekilde olgunlaştığını göreceksiniz!
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir.
Muz donar mı? Sıcaklık +2-3 dereceye düşünce kritik sıcaklık başlar. 0 derecede muz zarar görmeye başlar. -1 derecede toprak üstü organları donar. Donmuş meyveler siyah bir renk alarak olgunlaşmaz.
Kararmış muz yediğinizde, yeşil muz yemenizden daha hızlı kana karışır. Bu nedenle diyabet tip-2 hastalarına kahverengi benekli veya tamamen kahverengiye dönüşmüş muzlardan uzak durması önerilir, çünkü bu muzların şeker oranı çok artmıştır. Az olgunlaşmış muz, şekeri kesmeye çalışan kişiler için daha sağlıklıdır.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.
Muz dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin ve havasını çıkartarak düğümleyin. Muz dilimlerini bu şekilde buzluğa yerleştirin.
Ancak yeşil ve sarı muzların arasındaki tek fark renkleri değil: Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır.
“Bu da uzun sürer, ben şipşak sonuç isterim” diyenler için de fırın tekniğini önerebiliriz. Kabuklu muzları fırın tepsisine dizip 120 derecelik fırında 15-20 dakika bekletirseniz meyveleriniz hemen yumuşar ve tatlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri