Bozuk çiğ tavukta oldukça yoğun ekşi bir koku oluşur. Bu kokuyu fark etmemek çok zordur. Donmuş tavukta bu kokuyu biraz daha geç fark edebilirsiniz. Tavuk çözüldükten sonra ekşimsi koku daha net anlaşılacaktır. Eğer yoğun ve ekşi bir koku alıyorsanız kesinlikle pişirmeye kalkışmayın!
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu bulunur ve hemen fark etme şansınız olur. Eğer kokladığınızda bozuk olduğuna dair herhangi bir koku alıyorsanız kesinlikle tüketmeyin. Bu tavuk sizi zehirleyebilir.
Tavuğu en iyi şekilde saklama yolu buzlukta muhafaza etmektir. Normal dolapta daha az dayanıklı olan tavuğun buzlukta ise uzun süre dayanma şansı bulunmaktadır. Bu süre 6 aydan başlayarak 12 aya kadar gitmektedir. Tavuk buzlukta bir seneye yakın bozulmadan durabilir.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Tüm saklama kurallarını yerine getirdiğinizde yani uygun şekilde hazırlayıp buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir.
Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir. Eğer tavuk pane harcına bulanmışsa veya yağlanarak ya da marine edilerek şekli değiştirilmişse bu mümkün olmayabilir. Eğer pişirilen tavuğun rengi beyazdan griye doğru değişmeye başladıysa onu yemek güvenli değildir.
Sirke yerine 1 yemek kaşığı limon suyu da ekleyebilirsiniz. Tavuğu bu suda 4-5 dakika beklettikten sonra bol su ile durulayıp haşlayabilirsiniz. Vaktiniz varsa, tavuğu temizledikten sonra tuz ile ovalayarak kokusunu giderebilirsiniz. Tuzla ovaladığınız tavuğu sudan geçirip haşlama işlemine geçmeniz yeterlidir.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir. Bunun için pişirmeye uygun büyüklükte parçalara ayrılarak dondurma tercih edilir.
Taze tavuğun rengi de hafif sarı renkte olmalı. Deri altı suyu yoğun, yapışkanımsı veya mat görünümlü ve farklı koku olan tavuklar kesinlikle tüketilmemeli.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Zehirlenme sıklıkla besinlere bağlı olarak gerçekleşir. Ancak solunum ve cilt yoluyla zehirlenmelerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri