Dosya masrafı, kredi tahsis ücreti gibi finansal ihtiyacınızı giderebilmeniz için bankanın ödemesini zorunlu kıldığı şartlardan biridir.
Dosya masrafı nedir? 2014 yılında yürürlüğe giren Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile belirlenen bir ücrettir. Alınan borç tutarının en fazla binde 5'i olarak bankalarca, bireysel müşterilerden alınabilen bir tutardır.
Dosya masrafı nasıl geri alınır, bilindiği gibi bankalardan çekmiş olduğu ihtiyaç kredisi veya konut kredilerinde dosya masraflarını geri almaktadır. Tüketici ilk olarak bankaya müracaat ederek kendisinden kesilen dosya masraflarının geri iadesini talep edilir. Bankanın iade etmesi durumunda dosya masrafı geri alınır.
Dosya Masrafı İadesinin Bankadan Talep Edilmesi
Bankadan ayrıntılı dökümlerde yer alınması akabinde, haksız bedellerin iadesi için bankaya yazılı olarak başvuru yapılmalıdır. İspat kolaylığı açısından en geçerli başvuru yolu, iadeli taahhütlü posta ile veya noter aracılığı ile ihtarname keşide edilmesidir.
Kredi tahsis ücreti veya genel kullanımıyla dosya masrafı, 2014 yılında çıkan "Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği" ile düzenlenen, çekilen bireysel kredi tutarının en fazla binde 5'i olarak alınabilen bir kredi masraf kalemidir.
İlgili 18 soru bulundu
Dosya masrafı, kredi tahsis ücreti gibi finansal ihtiyacınızı giderebilmeniz için bankanın ödemesini zorunlu kıldığı şartlardan biridir.
Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
İlgili yönetmelik uyarınca bankalar, kredi tutarının en fazla binde beşi oranında dosya masrafı alabilir. Kredi dosya masrafları, krediyi alan müşteriden, kredi borcuna dahil edilerek tahsil edilir.
Kredi dosya masrafının iadesi için başvuru yapılması gereken yer Tüketici Hakem Heyeti'dir. Haksız yere alınan kredi dosya masraflarının iadesi için tek yetkili olan Tüketici Hakem Heyeti'ne yaptığınız başvurunun ardından sizden alınan dosya masrafının iadesi gerçekleşmektedir.
Dosya masrafı, bankanın sizden faiz ve kâr payı dışında “kendisi” için almış. Oldukları diğer tüm masraf ve komisyonlar olarak kabul edilmektedir. Yargıtay 13. Dairesi'nin emsal niteliğindeki kararına göre 10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya masrafları tüketicilere iade edilecek.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Dava Açmak İçin Ne Kadar Harç ve Masraf Gerekir? Her dava için açılacak davanın niteliğine ve para ile ölçülebilen alacak olup olmadığına göre harç ve masraflar değişkenlik göstermektedir. Bu harç ve masraflar adliye veznesine yatırılmakta olup devletin hazinesine kaydedilmektedir.
Kredi dosya masrafı, bireysel kredilerde talep edilen miktarın binde 5'i olarak hesaplanmaktadır. Bu denkleme göre 100 bin TL kredi başvurusunda bulunan bir kişiden dosya masrafı olarak 500 TL talep edilebilir. Aynı şekilde 10 bin TL'lik bir kredi başvurusu için dosya masrafı 50 TL'dir.
Dosya Masrafı kullanacağın kredinin binde 5'i alınarak hesaplanır. Örnek olarak 10.000 TL kredi kullanmak istediğinde bankaya Dosya Masrafı olarak 50 TL ödersin.
Bir sürü masrafı olan kurumun 'Dosya masrafı' veya 'idarî masraf' ismiyle borç verip para alması faiz değildir.
İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır. Bunların tutarı ise 21,9 TL tutar. Posta masrafları da önemli bir masraf kalemi olup dosyaya bir miktar gider avansı yatırmakta fayda vardır.
Dosya Masrafı İadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine usulüne uygun dilekçe yazarak başvuru yapar. Tüketici Hakem heyeti Başvuru dilekçesine ayrıca bankadan çekilen dosya masraflarını gösterir dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü gibi evraklarıda dilekçeye eklenmelidir.
Kredi dosya masrafı nedir? İhtiyaç kredisi dosya masrafı ise kredi tutarının maksimum binde 5'i olarak alınabilen bir masraf kalemidir.
Kredi dosya masrafı sorgulama işlemini kolaylıkla E Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E Devlet şifrenizi kullanarak web site üzerinden her bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu süreçte eğer hak edilen bir iade durumu söz konusu ise belgeleri hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Dosya Masrafsız İhtiyaç Kredisi
Bankaların son dönemde kullanmış oldukları bir ihtiyaç kredisi ürünüdür. Temel olarak kredi faiz dışında bankaya herhangi bir ödeme yapılmayan ihtiyaç kredisi türüne masrafsız ihtiyaç kredisi denir.
E-devlet uygulamasındaki "Hizmetler" sekmesinden "Bireysel Müşteri Hakem Heyeti- Başvuru Formu" sayfasına giderek ilgili alanların doldurulması ve bankadan alınan yanıtın başvuruya eklenmesi gerekir. Bunun için bankanın başvuru teyit belgesinin bir örneğini online ortama aktarılması gerekir.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Mahkeme Harç ve Masrafları Ödeme
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Davalının yatırdığı harç mahkeme nezdinde gider avansı olarak muhasebe kaydı yapılmaktadır. Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri