Bilgisayarda, Windows işletim sistemi altında en yaygın olan veri (dosya) sıkıştırma programları
Sıkıştırmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın ve ardından Gönder > Sıkıştırılmış klasör'ü seçin. Dosya Gezgini açın ve sıkıştırılmış klasörü bulun. Bütün klasörün sıkıştırmasını açmak için sağ tıklayıp Tümünü Ayıkla'yı seçin ve yönergeleri izleyin. Komut şeridinden Tümünü Ayıkla'yı da seçebilirsiniz.
Dosya veya klasörü sıkıştırmak için
Dosya veya klasöre basılı tutun (veya sağ tıklayın), Gönder'i seçin (veya üzerine gelin) ve ardından Sıkıştırılmış (sıkıştırılmış) klasörü seçin. Aynı konumda aynı ada sahip yeni bir sıkıştırılmış klasör oluşturulur.
Bir veya birden fazla dosyayı kullanılan algoritmayla birlikte daha küçük boyuta indirgeme işlemine sıkıştırma denir. Sıkıştırma sayesinde dosyaların disk üzerinde kapladığı boyutu düşürülür.
Sıkıştırma yani diğer adı ile arşivleme, aynı veya farklı türlerde olan bir ya da birden fazla dosyayı, sıkıştırma programları yardımı ile kendilerinden daha küçük boyutta ve tek bir dosya gibi davranabilen yeni bir dosya türüne dönüştürme işlemidir.
İlgili 43 soru bulundu
Sıkıştırılmış dosyalar sıkıştırılmamış dosyalardan daha az disk alanı kaplar, bu nedenle sıkıştırma, verilerinizin yedek kopyalarını yaparken veya internet üzerinden veri göndermek için kullanışlıdır.
Sıkıştırmak istediğiniz dosya ya da klasörün üzerine sağ tıklayın. "Arşive ekle" seçeneğine basın. "Genel" sekmesinde sıkıştırma yöntemini "zip" olarak ayarlayın. İşlemin tamamlanmasını bekleyin.
Video sıkıştırma; Lossless Compression (Kayıpsız Sıkıştırma) ve Lossy Compression (Kayıplı Sıkıştırma) olmak üzere 2 farklı sıkıştırma yöntemi bulunmaktadır. CCTV güvenlik kamera sistemlerinde genellikle “Kayıplı Sıkıştırma” yöntemi kullanılmaktadır.
.zip dosyası, boyutunu küçültmek için sıkıştırılmış bir veya daha fazla dosya içeren bir arşivdir. Bir dosyayı sıkıştırmak, %80'e kadar veya daha fazla depolama alanı ayırmak için kullanışlıdır.
WinRAR, Windows için Shareware dosya arşivleme ve veri sıkıştırma yazılımıdır. Eugene Roshal tarafından geliştirilen yazılım 1995 yılında piyasaya sürüldü ve dünyanın en popüler dosya sıkıştırma yazılımları arasındadır.
Bunun için yapılması gereken şey sıkıştırmak istediğiniz dosyanın üzerine gelip sağ tıklayarak açılan seçenekler arasında “Sıkıştır” seçeneğini bulmaktır. Bu kısma tıkladığınızda ilgili dosya otomatik olarak sıkıştırılacaktır.
Dosya sıkıştırma programları, elinizde bulunan belgeleri çeşitli işlemlerden geçirerek daha az boyutta yer kaplayacak bir hale getirir. Çeşitli programlar aracılığıyla sıkıştırılan dosyalar daha kolay arşivlenir. Dosyalar sıkıştırıldıklarında ise .rar, . zip ve .
Acrobat'ta bir PDF açın. Hamburger menüsünden (Windows) veya Dosya menüsünden (macOS) Farklı Kaydet > Dosya Boyutu Küçültülmüş PDF seçeneğini belirleyin. Dosyayı kaydedeceğiniz konumu seçin ve Kaydet'i seçin.
RAR'ın daha iyi olmasının ana nedeni, sahip olduğu sıkıştırma oranı. Dolayısıyla RAR dosyaları genellikle ZIP dosyalarından daha küçük olmaktadır. RAR'ın sunduğu "katı arşiv" özelliği ise birbirine benzer çok sayıda dosyayı tek bir dosya gibi sıkıştırma imkanı sunuyor.
Winrar, bir sıkıştırma programıdır. Sıkıştırma işlemi sayesinde dosyalar disk içerisinde çok daha az yer kaplayacak hale getirilebilmektedir. Bu sayede, dosyaların diskten diske taşınabilme hızı ciddi anlamda artmaktadır.
2. WinRAR'da En İyi Performansla Sıkıştırmak
WinRAR'ın sıkıştırma işlemini en kaliteli şekilde yapmasını sağlıyoruz. Bunun için yukarıda görselini vermiş olduğum sıkıştırmak istediğimiz dosyaya sağ tıklayıp "Arşive ekle..." diyoruz. Yukarıda kırmızı ile seçilmiş alanda sıkıştırma yöntemini "En iyi" olarak belirliyoruz.
7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip'in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler (GNU/Linux, BSD, ve Mac OS X gibi) içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil.
zip uzantısı, dosyaların ya da klasörlerin sıkıştırılması ve boyutunun küçülmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede dosyalar hem daha küçük boyutlarda transfer edilir, hem de kısa sürede indirilebilir. Sıkıştırılmış dosya ve klasörler için zaman zaman farklı uzantılar da karşımıza çıkmaktadır fakat en sık kullanılanı .
ZIP, dosya ve veri kaybı yaşamadan klasörleri, dosyaları sıkıştırmada kullanılan bir algoritmadır. ZIP ile sıkıştırılan dosyalar ve klasörler “.zip” dosya uzantısına sahip olur.
Öncelikle sıkıştıracağınız dosyaları seçiyorsunuz. Ardından bu dosyalara sağ tıklayıp arşive ekle seçeneğini seçiyorsunuz. Bunun ardından sıkıştırılan dosyanın hangi uzantı ile çıkacağını seçiyorsunuz. Alt kısımdan sıkıştırma miktarını seçip işlemi tamamladığınızda sıkıştırılmış paketlenmiş dosyanız hazır.
Bu programları kullanarak sabit diskinizdeki dosyaların büyüklüklerini azaltabilirsiniz. Sıkıştırma programlarının amacı, dosyaların sabit disk üzerinde daha az yer kaplamamalarını sağlamaktır. Dosyaları sıkıştırmak, özellikle eskiden sabit disklerin kapasiteleri düşükken çok sık baş vurulan bir yöntemdi.
Güvenlik kamera sistemlerinde kullanılan görüntü sıkıştırma teknolojileri, yüksek çözünürlüklü görüntülerin büyük miktarda depolama alanı gerektirdiği durumlarda kullanılır. Bu teknolojiler, görüntüleri sıkıştırarak daha az depolama alanı kullanarak depolayabilir ve aktarabilir.
Ek boyutu sınırı
En çok 25 MB boyutunda ek gönderebilirsiniz. Birden fazla ekiniz varsa tümünün toplamı 25 MB'tan fazla olamaz. Dosyanız 25 MB'tan büyükse Gmail, eki iliştirmek yerine e-postaya otomatik olarak bir Google Drive bağlantısı ekler. Google Drive ek paylaşımı ayarları hakkında daha fazla bilgi edinin.
7-Zip, dosya ve klasörleri sıkıştırmanıza izin veren ücretsiz bir programdır. Sıkıştırma, dosya boyutunu küçültür ve hatta kolay aktarım için birden çok dosyayı tek bir dosyada birleştirir.
RAR ve ZIP dosyaları en sık kullanılan sıkıştırılmış dosyalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu dosyaları açmak için ücretsiz Winrar yazılımı yükleyebilir, Winrar'ın sunduğu birçok seçenek arasında yer alan dosya görüntüleme özelliği ile bu dosyaları açarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri