Geçiş etkisi, nominal döviz kurunda meydana gelen bir birimlik değişimin yurt içi (ulusal para birimi cinsinden) ithalat ve yurt dışı (döviz cinsinden) ihracat fiyatlarında yol açtığı değişim olarak ifade edilmektedir (Menon 1996: 434).
Kur geçişkenliği, kur değişimlerinin yurt içi fiyat seviyelerini etkileme derecesi olarak ifade edilmekte olup, pek çok kanaldan fiyatlar genel seviyesini etkileyerek, ülkedeki fiyat istikrarını bozabilir ve enflasyonun artmasına neden olabilir.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Döviz kurunda meydana gelen değişmenin ithalat, ihracat ve yurtiçi fiyatlarına olan etkisi teorik ve ampirik çalışmalar ile ortaya konmaktadır. Bu etki, daha önce yapılan çalışmalarda “pass-through” olarak tanımlanmaktadır. “Pass-through” Türkçeye “yansıma” veya “geçiş” etkisi olarak çevrilmektedir (Aldemir, 2007;54).
Çalışmanın sonucunda döviz kurunu etkileyen en önemli faktörlerin sırasıyla enflas- yon, ekonomik büyüme, ihracat ve ithalat, olduğunu ortaya koymuşlardır. Bununla birlikte döviz kuru ile enflasyon, ekonomik büyüme ve ihracat ile arasında pozitif; ithalat ile arasında ise negatif ilişki bulunmuştur (Parveen, 2012).
İlgili 33 soru bulundu
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Para arzı kadar para talebindeki değişmeler de döviz kurunu etkiler. Örneğin yurtiçi reel gelir artışları, faizlerdeki bir düşme ve fiyatlar genel düzeyindeki artışlar nominal para talebini yükseltir ve para arzının sabit tutulması varsayımı altında, döviz talebinde ve döviz kurunda düşüşlere yol açar.
Geçiş etkisi, nominal döviz kurunda meydana gelen bir birimlik değişimin yurt içi (ulusal para birimi cinsinden) ithalat ve yurt dışı (döviz cinsinden) ihracat fiyatlarında yol açtığı değişim olarak ifade edilmektedir (Menon 1996: 434).
1.1.
Literatürde ilk olarak Calvo ve Reinhart (2002) tarafından isimlendirilen dalgalanma korkusu kavramı, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değerinde aşırı dalgalanma yaşanmasını istememeleri olarak tanımlanabilir.
Türkiye üzerine yapılan güncel çalışmalar döviz kurundan enflasyona bir yıl sonundaki birikimli geçişin yüzde 15 civarında olduğunu söylüyor. [6] Peki, bunu sihirli bir rakam olarak mı okumak gerekir? Buna açık ve net olarak cevabımız: HAYIR.
Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir. Faizlerin düşmesi, TL'ye olan talebi azaltarak döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir.
Merkez bankasının faiz oranlarını artırması, ekonominin çeşitli yönlerini etkileyebilir. Bankalar kendi müşterilerine uyguladıkları faizlerini artırır. Dolayısıyla döviz kurları düşer, TL değer kazanır. Bankalar, merkez bankasından daha yüksek maliyetle borç aldıklarında, bu maliyeti müşterilere yansıtır.
Yatırımcıların daha yüksek getiri elde etmek amacıyla dolardan başka para birimlerine yönelmesi, dolara olan talebi azaltır ve bu da doların değerinin düşmesine neden olabilir.
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer.
Döviz işletmeleri (büroları)
Kısaca iktisatta "İlk Günah Hipotezi", ortaya çıkan sorunların ekonominin kanunlarına aykırı davranmaktan doğduğunu ve bunun telafisi mümkün olmayan başka büyük yanlışlara yol açtığını ileri sürer.
İnsanlar hayatları boyunca farklı dönemlerde yaşanmış olduğu olaylar neticesinde ölüme karşı korku duyabilirler. Bu yüzden yaşadıkları travmalara ya da kendi ruhsal psikolojik durumuna göre kendisinde oluşan ölüm korkusu tanatofobi olarak bilinir.
Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır.
Emilen ilaç önce karaciğere gider. Karaciğerde ilacın bir kısmı metabolize edilebilir ve/vaya safraya atılabilir. Buna ilk geçiş etkisi denir.
Presistemik eliminasyon: Gastrointestinal sistemden emilen ilaçlar öncelikle karaciğere gelirler. Karaciğer, ilk geçiş sırasında bazı ilaçları büyük oranda parçalar ve sistemik dolaşıma çok düşük miktarlarda geçmesine neden olur. Yani ilacın biyoyararlanımı belirgin olarak azalır. Bu olay presistemik eleminasyondur.
İlk geçiş etkisi (ya da ilk geçiş metabolizması) ilaç metabolizmasındaki bir olaydır. Hepatik portal damar sistemini gösteren bir ilüstrasyon. Bir ilaç yutulduğunda, sindirim sistemi tarafından emilir ve dolaşım sisteminden ve dolayısıyla karaciğerlerden geçer. Karaciğer birçok ilacın metabolizmasından sorumludur.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Uzmanlar, kurdaki artışın iki temel nedeni olarak, TCMB'nin rezerv biriktirmek için yaptığı net döviz alımlarına ve faiz artışının enflasyon artışı karşısında yetersiz kalacağı endişelerine işaret ediyor.
Arz ve Talep Dengesi:
Döviz kurları, arz ve talep dengesine göre şekillenir. Eğer bir ülkenin para birimine talep yüksekse ve arz sınırlıysa para biriminin değeri artar. Tam tersi durumda ise para biriminin değeri düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri