Anadolu´nun çeşitli yörelerinde çorbalarda da kullanılan, bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı olan aşurelik buğday, yöresel olarak dövme buğday olarak da denildiği durumlar olmaktadır.
Bitlis dövme buğday sağlık açısından bitmek bilmeyecek faydaları vardır. A,B,C,K ve B12 vitaminleri yanı sıra potasyum, selenyum, kalsiyum, karbonhidrat demir ve fosfor gibi önemli mineral ve vitaminleri de bünyesinde bulunduran bu şifalı tahıl Türk mutfağının vazgeçilmez bir besinidir.
Aşurelik ve Keşkeklik olarak kullanılan buğdayımız Kastamonu-Tosya Bölgemizde yetiştirilmiştir. Normal buğdaya göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Doğrudan üreticinden alınan Aşurelik-Keşkeklik Buğday Devrekani Deva Gıda Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
İlgili 39 soru bulundu
Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Dövmenin Tarihi
Dövme, Anadolu'nun Doğu ve Güneydoğusu'ndaki adıyla dak; eskiden bedenin süslenmesinden öte kötülüklerden korunmak , şans ve bereket inancı ile yapılırmış. Dövmenin tarihi M.Ö. 30.000 - 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Kızılderili'ler, eski Mısır, Kazak ve Kırgız Türkleri'nde sıkça görülürdü.
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur, 'Dövme yapan ve yaptıran kadınlara, kaş ve yüzlerinden tüy yolan ve yolduranlara, dişlerini seyreltip inceltenlere ve bu şekilde Allah'ın yarattığı şekli değiştirenlere Allah lanet etmişti.
Anadolu sert buğdayından geleneksel köy usülü kaynatılıp dövülmesiyle elde edilir. Keşkek,ayranlı çorba gibi yöresel yemeklerde kullanılır.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak özellikteki buğdaylardan seçilerek üretilmektedir. Daha çok aşurede ve ülkemizin belli yerlerinde yapılan yöresel bir yemek olan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday; buğdayın yıkanması, kabuğunun soyulmasıyla üretilir.
Aşurenin içine konacak malzemelerin bir gece önceden ıslatılarak iyice yumuşatılması gerekir. Aşure için en temel malzeme buğday. Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız.
Dövme mürekkebinin bileşenleri olan en popüler boyalar, TiO 2 (titanyum dioksit), BaSO 4 (baryum sülfat), Fe 3 O 4 (demir oksit, manyetit), FeO (demir oksit), HgS gibi bileşikleri içerir. cıva sülfür) veya CdSe (kadmiyum selenit).
Dövme iç anadolu bölgesinde buğdayın başka bir adıdır. Bu yüzden bu çorba dövme çorba, dövme çorbası, buğday çorbası, yarma çorbası olarak da bilinir. Dövme buğday çorbası; yapımı çok kolay, doyurucu ve besleyici özelliği ile çok beğeneceğiniz, ister sıcak ister soğuk olarak tüketebileceğiniz, lezzetli bir çorbadır.
1980 lerde doğal boyalar kullanılmış ancak günümüzde dövme mürekkepleri içerisinde % 80 oranında pigment olarak sentetik moleküller sıklıkla azo boyaları ve polisiklik bileşikler kullanılmaktadır.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120).
Dövme yaptırmanın caiz olmadığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Besleyici ve doyuruculuğuyla buğday (dövme), geleneksel mutfağımızın baş tacı. Nasıl olmasın hem? B12 yönünden adeta bir hazine olan buğday, sindirilmesi oldukça kolay bir bakliyat. Vücuttaki kan şekeri seviyesini dengeleme özelliğine sahip kendisi.
Yöremce Aşurelik Buğday 1000 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Dövmeyi 8-10 saat önceden bol suya koyun. Yoğurda 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve çorbayı yapmadan 3-4 saat önce suyunu süzün. Dövmeyi düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile 1 saat haşlayın.
Çeşitli deri hastalıklarına davetiye çıkarır. Tetanos, genital uçuk ve hepatit B hastalığına da neden olabilir. Lenf bezi iltihabı, alerjik reaksiyon ve keloid türü hastalıklar da dövme sonrası gözlemlenebilir. Hijyenik koşullarda gerçekleştirilmeyen dövme yaptırma opeasyonu ciddi enfeksiyonlara neden olur.
İri ve gelişigüzel kırılmış buğday.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri